BIST 10.730
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.502,67
HABER /  POLİTİKA

Köşke en çok kim yakışır?

Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri yabancı basına da yansıdı... Bakın onlar kimi uygun gördü...

Abone ol

Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı tartışması, uluslararası basının da gündeminde yer buluyor. İngiliz The Economist dergisi, “Erdoğan’ın ikilemi” başlıklı yazısında, Başbakan’ın seçimler için adaylığını koyması ihtimalini değerlendirdi.

Ordunun ve laik çevrelerin Atatürk’ün Cumhuriyeti’ne tehlike olduğu gerekçesiyle Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına karşı olduğunu yazan The Economist’e göre durum o kadar kötü değil. Dergi, sadece birkaç İslamcı adım attığını savunduğu Başbakan’ın, Türkiye’nin laik ve batı yanlısı duruşuna zarar vermediği görüşünü dile getiriyor.

ERDOĞAN YERİNE GÜL

The Economist, “Türkiye çok daha gerilimli bir yola girebilir. Belki de zaten bu nedenle, Türklerin çoğu AKP’nin tüm popülaritesine karşın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına karşı çıkıyor. Kendisini destekleyenler bile cumhurbaşkanı olmaması için bir çok neden gösteriyor” diyor.

The Economist’e göre, kararlı bir Avrupa Birliği yanlısı ve yolsuzluk suçlamalarıyla lekelenmemiş Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı için daha iyi bir seçenek olabilir. Dergide Abdullah Gül ile ilgili, “Erdoğan’ın aksine akıcı bir İngilizcesi ve yurdışında yaşamışlığı var. Tek pürüz eşinin başörtüsü. Ama Türk kadınlarının yarısından fazlası da başörtülü” değerlendirmesi yer alıyor.