BIST 9.872
DOLAR 32,48
EURO 34,84
ALTIN 2.451,97
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğretmeni madara ettiler

Öğretmene hakaret eden öğrencilerin yer aldığı görüntüler Youtube.com sitesinde kaldırıldı.

Abone ol Haydarpaşa Lisesi 11-D sınıfı öğrencileri geçen yıl İngilizce öğretmeni Vedat Varol'a yapmadıklarını bırakmadı. Hocalarını sınıfa sokmayan, hatta oturduğu masaya gelip "Kalk lan yerimden!" diye azarlayan öğrenciler yaptıklarını cep telefonuyla kaydetti. Görüntüler öğrencilerin mezuniyetinden sonra "youtube.com" adlı sitede yayınlandı.

Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından tarihi Haydarpaşa Lisesi'nde bir eğitim skandalı yaşandı. 2005-2006 öğretim yılının 11- D sınıfı mezunları, Konya Selçuk Üniversitesi İngilizce bölümü mezunu, dokuz yıllık hoca Vedat Varol'u, bazen sınıfa sokmadı, bazen ders sırasında öğretmen koltuğuna yanaşıp "Kalk lan yerimden" diyerek azarladı, bazen de üzerine yürüyüp tartakladı, ellerine vurdu. Bütün bunları güruh halinde ve gülerek yapan öğrenciler olanları cep telefonuyla kaydetti. Öğrenciler mezuniyetlerinin ardından yeni eğitim yılı başlar başlamaz hocayı kendiifadeleriyle "madara" ettikleri görüntüleri klip halinde "youtube.com" adresindeki internet sitesinde yayınlamaya başladı.

'KALK LAN YERİMDEN'
Bu çok özel anların görüntülerinin internette yayıldığını yeni fark eden Vedat Varol'u okulunda bulup konuştuk. Haydarpaşa Lisesi'nin öğretmenler odasında tek başına oturmuş, paramparça olmuş eski bir sözlükten İngilizce çalışırken bulduğumuz Vedat Varol, iyi niyetli ve son derece ürkek yapısıyla başına gelenleri doğruladı, ancak "Ben devlet memuruyum, konuşamam" diyerek, demeç vermeyi reddetti. Görüntülerini internet ortamına yayan öğrencilere davaaçacağını, manevi olarak yıkıldığını anlatan öğretmen, görüntülerin internete düşmesinden önce durumu müdüriyete bildirmediğini anlattı.

MÜDÜR YENİ ÖĞRENDİ
Haydarpaşa Lisesi'nin 1997'den bu yana Müdürü Kenan Sürbahan, skandalın ancak geçtiğimiz cuma günü kendisine intikal ettiğini, hemen ardından İngilizce öğretmeni Vedat Varol'la görüştüğünü, Varol'un olayları hâlâ tam olarak anlatamadığını söyledi. İngilizce öğretmeni Varol'un yapı olarak son derece iyi niyetli, kırılgan ve yumuşak huylu olduğunu, meseleyi öğrenir öğrenmez kendisini uyardığını, bir daha böyle bir durumda kalıp daokul müdürlüğünü haberdar etmezse, soruşturma açacağını söylediğini anlattı.

MÜDÜR UYARMAKLA YETİNDİ
Müdür Kenan Sürbahan, günümüzde lise öğretmenliğinin eskiye oranla çok daha zorlu bir görev olduğunu, hocaların otoriter olmasının çözüm olmadığını, öğretmenin öğrencileriyle mesafeyi iyi kurmaları gerektiğini de anlattı. "Zamanında ben Vedat Hoca'nın derslerine de girdim, fakat benim girdiğim dersler sırasında öğrenciler sus pus oturuyor, dersi işliyorlardı. Öğrenciler kime ne kadar yükleneceklerini seçiyor maalesef..." Olayı öğrenir öğrenmez Vedat Varol'u bir kenara çektiğini, sicilini bozmayacakşekilde uyardığını söyleyen Sürbahan, "Ben onun yerinde olsam kendi rızamla bir ilköğretim okulunda görevlendirilmeyi talep ederdim. Haydarpaşa Lisesi'nin ne kadar köklü bir eğitim kurumu olduğunu bilen biliyor, ancak bu tür olaylar bazı insanların kafasında soru işareti yaratabilir" diyerek çekincesini belirtti.

YÖNETMELİK GÜNCELLENSİN
Mevcut disiplin yönetmeliğinin çağın ve teknolojik gelişmelerin çok gerisinde kaldığını belirten Müdür Sürbahan, bu konuda geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı'na bir başvuruda bulunduklarını da hatırlattı. Cep telefonu kullanımı ve internet suçlarınınokul yönetmeliğinde esamesinin okunmadığını anlatan Sürbahan, acil olarak disiplin yönetmeliğinin güncellenmesi gerektiği görüşünde. Okulun müdürü, görüntüleri çeken ve İngilizce öğretmenlerini aciz durumda bırakan öğrencilerin listesinin elinde olduğunu, bu öğrencilere de ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Sürbahan, devlet memuru olduğu için konuşmaktan çekinmekle birlikte, "Yasaklardan yana bir eğitim modeli sunmuyoruz. Ancak Bakanlığın disiplin yönetmeliğinde günümüz koşullarına uygun bazı değişiklikleri acilen yapması gerektiğini, bu tür suçların sadece 'sınıf düzenini bozmak'la sınırlı kalan yaptırımlarla aşılamayacağını" belirtiyor.

Haber: Şebnem Akson
Kaynak: ww.sabah.com.tr