BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.404,34
HABER /  GÜNCEL

Karanlıkta kalacağız!

Elektrik Üreticileri Derneği başkanı "Herkes elektrik kesintilerine hazır olsun" dedi.

Abone ol

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, maliyetleri çok yüksek olduğu için üretimi bırakacaklarını belirterek, "Bursa'dan kaynaklanan kesinti basit bir trafo arızası sorunu değildi. Herkes elektrik kesintilerine hazır olsun" dedi.
Öte yandan, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Bakanlar Kurulu sonrası Bakanlık içindeki elektrik grubunu toplayarak, kesinti meselesini enine boyuna görüşecek.
EÜD Başkanı Önder Karaduman, Enerji Bakanı Güler'in, saat 22.00'den sonra 55 kuruşa inen fiyat için otoprodüktörlerin haber vermeden şalter indirip kesintiye neden olduğu iddiasının doğru olmadığını bildirdi. Karaduman, "Biz fazla elektrik ürettiğimiz zaman devlet bizden 30 kuruşa alıyor. Bakan bunu neden söylemiyor" dedi.

"HÜKÜMET NE YATIRIM YAPIYOR, NE DE YAPTIRIYOR"
Özel sektörün toplam arzın yüzde 20'sini karşıladığını kaydeden Karaduman, sanayi elektriğinin satış fiyatının 119.80 YKr olmasına mukâbil, maliyetin bu rakamın üzerine çıktığını ifade etti. Doğalgazdan elektrik ürettiklerini belirten Karaduman, doğalgaz alım maliyetinin 80-85 YKr olduğunu, bunun üzerine devlete ödenen iletim, dağıtım payı gibi maliyetlerin eklendiğini söyledi. Böylece maliyetin satış fiyatının üzerine çıktığını vurgulayan Karaduman, şöyle konuştu:
"Haber vermeden kesinti yapmak diye bir şey söz konusu değil. Biz normal uygulamamızı sürdürüyoruz. Bunun dışında bir sorun olduğunda, mücbir sebep bile olsa Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) bildirmekle yükümlüyüz. Kimse kimseye bir şey atmaya çalışmasın. Biz Perşembe'nin gelişini Pazartesi'nden söyledik. İki yıldır Enerji Bakanı Güler ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın kapısını aşındırdık. 'Türkiye karanlığa gidiyor' dedik. Ciddîye almadılar. Hükümet, ne kuş ne deve durumunda. Ne kendileri yatırım yapıyorlar, ne özel sektöre yaptırıyorlar. 3.5 yıldır kimse çivi çakmadı."

"ELEKTRİKTE ZAM POPÜLİZMİ YAPILIYOR"
Hükümetin 3.5 yıldır elektriğe zam yapmamakla övündüğüne dikkat çeken Karaduman, aynı dönemde doğalgaza yüzde 60 zam geldiğini, bu nedenle üreticilerin büyük zarar içinde olduğunu belirtti. Karaduman, şöyle devam etti:
"3.5 yıldır elektriğe zam yapmayarak popülist davranıyorlar. Ne zam yapıyorlar ne de elektrik fiyatı üzerindeki TRT, belediye, Enerji Fonu, kayıp-kaçak payları ile vergilerin yükünü indiriyorlar. Özel sektörün bu durumda zararına çalışmaya devam etmesi beklenemez. Artık ümidimiz kalmadı. Aylardır bilançolarımızda zarar açıklıyoruz."

BAKANLIK'TA OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
Öte yandan, elektrik kesintisi sorunu bu akşam Enerji Bakanlığı'nda masaya yatırılacak. Bakan Güler, akşam saatlerinde Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) başta olmak üzere, Bakanlık ilgili birimlerinden oluşan elektrik grubunu toplayacak. Bakanlık yetkilileri, otoprodüktörlerin haber vermeden şalter indirmesi nedeniyle sistemde güç kayması olduğunu öne sürerek, özel sektörü sorumlu tutuyor.

"AL-YA DA-ÖDE" TARTIŞMASI
Bu arada, otoprodüktörlerin üretimi bırakması konusunda bir sorun da, elektrik üretmek için Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi'den (BOTAŞ) doğalgaz alan üreticilerin sözleşmeleri nedeniyle ortaya çıktı. Bu sözleşmelerin "al-ya da-öde" yükümlülüğü içerdiği bu nedenle, doğalgazı almasa da fiyatını ödemek zorunda olan özel sektör şirketlerinin EPDK'ya lisans iptali için başvuramadığı bildirildi. EÜD yönetimi ise, ortaya çıkan olağanüstü durum ve zarar tablosu nedeniyle BOTAŞ'ın "al-ya da-öde"den vazgeçmesi gerektiğini savunuyor