BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Iraktan PKKya geçit yok

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, PKK'nın topraklarını kullanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, komşu Irak'ın zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek, Türkiye'nin amacının bu zor döneminde Irak'a mümkün olduğunca yardımcı olmak olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Gül ve çalışma ziyareti çerçevesinde Ankara'da bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerde bölgeyi ilgilendiren son gelişmeler ve iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını belirten Gül, geçen hafta İstanbul'a gelen Irak heyetinden sonra bu kez de Zebari'yi Türkiye'de görmenin kendilerini memnun ettiğini bildirdi.

Gül, bu ziyaretlerin ''iki ülke ilişkilerinin ne kadar hızlı geliştiğini gösterdiğini'' ifade ederek, son yıllardaki bu ziyaretler göz önüne alındığında ilişkilere ne kadar önem verildiğinin görüleceğini kaydetti. Gül, görüşmeler çerçevesinde basın toplantısından önce Zebari ile birlikte imzaladıkları mutabakat muhtırasıyla iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği ve değişim mekanizmalarının kurulduğunu söyleyerek, Türkiye'nin iki ayrı Iraklı diplomat grubuna mesleki kurslar düzenlediğini ve gelecek yılın programına da uzun süreli Türkçe kurslarının alındığını bildirdi.

Gül, şunları söyledi: ''Komşumuz Irak zor bir dönemden geçmektedir. Amacımız bu zor döneminde Irak'a mümkün olduğunca yardımcı olmaktır. Bu amaçla Türkiye Iraklı bütün gruplarla ayrım gözetmeksizin, dengeli bir şekilde temaslarını koruyan ve anlaşmazlık halinde taraflara itidal tavsiye eden, sorunların uzlaşıyla çözülmesini hedefleyen bir siyaset izlemektedir.'' Türkiye'nin Irak'a çeşitli alanlarda yapmakta olduğu katkıları daha da artırmayı hedeflediğini belirten Gül, bu çerçevede gündemde bazı eğitim projelerinin bulunduğunu, iki ülke arasında ekonomi ve ticaret alanlarında yüksek potansiyel olduğunu kaydetti.

Gül, gelecek dönem için geniş bir işbirliği imkanı gördüklerini söyleyerek, bu imkanları kullanmayı ve ileri seviyeye götürmeyi arzu ettiklerini bildirdi. Gül, Irak Başbakanı Maliki'nin uygulamaya koyduğu güvenlik ve uzlaşma planının Irak'ta siyasi birlik ve huzuru sağlamada başarılı olmasını umduklarını da ifade ederek, uluslararası toplumla dost ve kardeş diğer bütün ülkeleri Irak'a destek olmaya çağırdı. Zebari'nin temasları çerçevesinde İstanbul'a da giderek, Irak'ın başkonsolosluğunu açacağını hatırlatan Gül, daha önce varılan mutabakat doğrultusunda Türkiye'nin de Musul'da başkonsolosluğunun açıldığını ve bunların ilişkilerin artık tekrar normalleşmesi ve giderek güçlenmesine fırsat verdiğini kaydetti. ''Türkiye ve Irak bölgenin iki önemli ülkesidir'' diyen Dışişleri Bakanı Gül, iki ülke halklarının birbirini akraba olarak gördüğünü ve bu nedenle Irak'ın huzur ve güvenliğinin sadece Irak'ı değil bütün bölgeyi ilgilendirdiğini, Türkiye'nin de Irak'ın huzuru ve güvenliği için elinden gelen her şeyi yapmaya devam ettiğini bildirdi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin iadesini istediği terör örgütü mensuplarının ''Irak güvenlik güçlerinin denetimi altındaki bölgelerde bulunmadığını ve yakalanma talimatlarının bu nedenle geciktiğini'' bildirdi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve çalışma ziyareti çerçevesinde Ankara'da bulunan Irak Dışişleri Bakanı Zebari görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Irak'ta yeni hükümetin kurulmasının ardından artık farklı bir durumun söz konusu olduğunu söyleyen Zebari, çünkü artık anayasaya tam anlamıyla uygun, seçilmiş bir hükümetin 4 yıllığına işbaşında olduğunu kaydetti. Zebari, geçici dönemin büyük acılar çekilerek tamamlandığını, Irak halkının yeni hükümeti kendisine temel hizmetler ve güvenlik sağlaması için yetkilendirdiğini belirtti. Zebari, yeni hükümet olarak bu hizmetleri vermek için her imkanları bulunduğunu söyleyerek, yükümlülüklerine bağlı bir hükümet olduklarını ifade etti. ''Türkiye Irak için son derece önemli, dost ve Müslüman bir ülke'' diyen Zebari, iki ülke arasında tarihi bağlar ve ekonomik ilişkiler bulunduğunu ve bunları geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Ankara'ya ''açık bir zihin ve açık bir kalple'' geldiğini belirten Zebari, büyük bir anlayışla karşılanmaktan dolayı da çok mutlu olduğunu söyledi. Gül ile ilişkilerin nasıl geliştirileceği konusunda mutabakat muhtırası imzaladıklarını anımsatan Zebari, bu muhtıranın önemli bir gösterge olduğunu kaydetti.

Zebari, Gül'ü Bağdat'a davet ettiğini de söyleyerek, Gül'ün de yakın bir gelecekte bu ziyareti yapma temennisini dile getirdiğini kaydetti. Konuk bakan, görüşmelerde terör örgütü PKK, sınır güvenliği, ticaret, sınır kapıları konularını ele aldıklarını söyleyerek, bütün bu konuların daha profesyonel bir şekilde ele alınması kararına vardıklarını bildirdi. Zebari, bu çerçevede iki ülke arasında ikinci bir sınır kapısının açılmasını kararlaştırdıklarını söyleyerek, böylelikle ticaretin daha da gelişeceğini, ikili ilişkileri her alanda geliştirmeyi sabırsızlıkla beklediklerini kaydetti.

ÜÇLÜ MEKANİZMA VE ADLİ YARDIMLAŞMA
Bir gazetecinin Türkiye, Irak ve ABD arasındaki mevcut üçlü mekanizmaya ilişkin sorusunu yanıtlayan Zebari, Gül ile yaptığı görüşmelerde bu mekanizmanın yeniden hayata geçirilmesini konusunu ele aldıklarını ve bunun yakın gelecekte gerçekleştirileceğini bildirdi. Zebari, sınır bölgesinde neler yapılacağı konusunda daha çok toplantı düzenleneceğini söyleyerek, bunun yanı sıra başka önlemlerin söz konusu olduğunu, umutlarının ortak çabaların daha da güçlenmesi olduğunu bildirdi. Konuk bakan, Türkiye ile Irak arasındaki adli yardımlaşmaya ilişkin soru üzerine de, Irak'ta artık anayasaya dayanan yeni bir hükümetin bulunduğunu söyleyerek, bununla birlikte geçmişte yapılan anlaşmalara ve yükümlülüklerine bağlı olduklarını kaydetti. Zebari, bununla birlikte Irak halkının artık yeni temsilcilerinin bulunduğunu ve yapılacak yeni anlaşmalarda son sözü bu temsilcilerin söyleyeceğini belirterek, geçmiş anlaşmalar konusunun da değerlendirileceğini ve herhangi bir zorluk yaşanacağını düşünmediğini söyledi.

Zebari, iki ülke işbirliğini her alanda geliştirmek istediklerini de belirterek, bu nedenle adli yardımlaşma konusunu daha çok ele almaya devam edeceklerini kaydetti.

TAHRAN'DAKİ TOPLANTI
Irak'ın İran'da 8-9 temmuzda düzenlenecek Irak'a Komşu Ülkeler toplantısından beklentisinin sorulmasına karşılık konuk bakan, toplantı için Irak hükümetini temsilen Tahran'a gideceklerini belirterek, Gül'ün de orada olacağını hatırlattı. Zebari, bu toplantılarda her ülkenin bazı beklentilerini şeffaf bir şekilde dile getirdiğini ve bu çerçevede kendilerinin de geçmişte bunu yaptıklarını söyleyerek, Tahran'daki toplantıda da iletecekleri beklentilerinin ''bazı bölge ülkelerinin Irak'ın iç işlerine karışmaması ve Irak'ın Iraklılara bırakılması'' olduğunu bildirdi.

TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARI LİSTESİ
 Türkiye'nin daha önce çeşitli vesilelerle Irak'a ilettiği terör örgütü PKK mensupları listesine ilişkin soru üzerine Zebari, şunları kaydetti: ''Irak hükümeti, nedeni ne olursa olsun Irak sınırları içinde komşu ülkelerin güvenliğine tehlike teşkil edebilecek bir davranışı şiddetle reddediyor, kabullenmiyor ve kabul de etmeyecek. Hükümetin önümüzdeki dönemde de Irak topraklarının komşu ülkelerin güvenliğine tehlike teşkil edecek davranışlar için kullanılmasına izin vermesi mümkün değildir.'' Zebari, yeni hükümetin karşılaştığı en büyük sorunların başında güvenlik meselesinin geldiğini söyleyerek, hükümetin elini ülkenin her yerine güvenlik sağlayabilmek için uzattığını ve çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. ''Güvenlik tamamen sağlandıktan sonra işbirliği kuşkusuz gerçekleştirilebilir'' diyen konuk bakan, Türkiye tarafından kendilerine bir liste verildiğini doğrulayarak, dışişleri bakanlığı olarak bu listeyi ilgili merciler ve birimlere gereğinin yapılması talimatıyla aktardıklarını kaydetti. Zebari, ''Buradaki zorluk, bu şahısların güvenlik güçlerinin denetimi altındaki bölgelerde bulunmaması. Bu nedenle talimatların yerine getirilmesi de gecikiyor'' diye konuştu.

İKİNCİ SINIR KAPISI
İkinci sanır kapısının ne zaman ve nerede açılacağının sorulması üzerine Zebari, bu kapının Habur'a yakın olacağını ve yakın bir gelecekte faaliyete geçebilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Zebari, belki iki kapıyla yetinilmeyeceğini çünkü kapasitenin üçüncü bir kapı ihtiyacını da doğurduğunu belirterek, ikinci kapının faaliyete girebilmesi için iki ülke uzmanlarından oluşan ortak bir çalışma grubunun çalışmalara başlaması için mutabakata vardıklarını ifade etti. Zebari, buna ek olarak alternatif geçiş olarak kullanılabilecek bir de demiryolu bulunduğunu söyleyerek, buna işlerlik kazandırılması konusunun ele alındığını bildirdi.

EN ÇOK ARANANLAR LİSTESİ
Irak'ta devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in en büyük kızı ve karısının isimlerinin, terörizmle bağlantılı ''en çok arananlar'' listesine eklenmesine ilişkin soru üzerine Zebari, Irak hükümeti olarak bütün vatandaşlara milli uzlaşı için mutabakat çağrısı yaptıklarını hatırlattı. Konuk bakan, listedeki isimlerin demokratik rejime karşı, Irak aleyhinde terör faaliyetlerinde bulunduklarını ve terör gruplarına mali destek verdiklerinin tespit edildiğini belirterek, hükümetin milli uzlaşı için yaptığı çağrının teröre karışmayan, bunu desteklemeyen, siyasi birliğin sağlanmasına özen atfeden vatandaşlar için olduğunu kaydetti.