BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,90
ALTIN 2.430,56
HABER /  GÜNCEL

İşte internetin yeni yıldızları

İnternet gazeteleri artık köşe yazarı da yetiştiriyor... İnternette pişen yazarlar daha sonra gazetelerde köşeyi dönüyor. İşte örnekleri;

Abone ol

Özel haberleriyle gündeme gelen internet gazeteleri artık köşe yazarı da 'yetiştiriyor'. Bu yazarlar, en az diğerleri kadar takip ediliyor; yazılarının tıklanma oranı 40 bine çıkmış durumda. Bazıları yazılı medyaya bile transfer oldu. Bir sitede köşe yazmak için o kadar çok talip var ki, geleceğin en rağbet gören mesleği 'internet köşe yazarlığı' olacak.

Amerika'nın ünlü gazetesi New York Times, 2014 yılında sadece internet üzerinden yayın yapacağını kısa bir süre önce açıkladı. Akşam Gazetesi yazarı Mehveş Evin, 'Eski medyada yas zamanı' başlıklı yazısında, "Yüz yıllık gazete Christian Science Monitor, yayından kalktı. Bundan böyle web sitesine ağırlık verecek..." diye yazdı.

Görünen o ki, internet medyası ileride daha da önem kazanacak. Türkiye bu gelişmenin neresinde kalacak henüz bilemiyoruz, ama özel haber yapan portalların ve keskin kalemli köşe yazarlarının sayısının artacağını şimdiden söylemek mümkün. Çünkü 'internet köşe yazarlığı' adı verilen yeni bir kavram gelişiyor. Artık internet medyası da yazar çıkartıyor. Sadece internette yazan yazarlar, en az diğerleri kadar takip ediliyor. Birçoğunun yazılarının tıklanma oranı 30-40 bine kadar çıkmış durumda. Hatta yazılarıyla dikkat çeken bazı isimler, yazılı medyaya bile transfer oluyor.

İNTERNET MEDYASINDAN YAZILI MEDYAYA TRANSFER

Bunun ilk örneği şu sıralar tartışma programlarının vazgeçilmez ismi olan Fikri Akyüz. 5 yıl önce 'www.internethaber.com'da yazmaya başlayan Akyüz, yazılarıyla adından söz ettirince Yeni Şafak Gazetesi'ne transfer olmuştu. Nazlı Ilıcak, Mehmet Barlas, Engiç Ardıç gibi isimler de köşelerinde kendisinden bahsetmiş, yazılarından alıntı yapmıştı. Yaklaşık 20 gün önce Yeni Şafak'tan ayrılan Akyüz, ayrıldığı günden itibaren üç ayrı gazeteden teklif aldığını söylüyor.

İkinci örnek ise www.turktime.com sitesinin genel yayın yönetmeni Ersin Tokgöz'ün bir ay önce Radikal Gazetesi'nde yazmaya başlaması. 10 yıllık gazetecilik geçmişi olmasına rağmen ancak keşfedilen Tokgöz'ün yazılarını İsmet Berkan fark etmiş. İnternette adını duyuran son isim ise Akşam Gazetesi'ne yazmaya başlayan Atılgan Bayar oldu.

HERKEZ İNTERNET YAZARLIĞINA TALİP

2002'de kurulan ve telifle yazı yazdıran ilk site olan www.internethaber.com'un sahibi Hadi Özışık, kendisine her gün en az 25 kişinin yazar olmak için mail gönderdiğini söylüyor. Özışık, "Fikri Akyüz ilk yıldızımız oldu. Diğer yazarlarımızı da transfer etmek isteyen gazeteler var. Mesela Yasemin Pulat'ın yazıları çok okunuyor. İzmir'den yazan Nesrin Yılmaz da dikkat çekiyor." diyor.

İNTERNETTE YAZARLIK NEDEN DİKKAT ÇEKİYOR?

İnternet köşe yazarlığının ön plana çıkmasının birkaç nedeni var. Yazılara yapılan yorumların ve tıklanma oranlarının yüksekliği yazar olmak isteyenleri cezbediyor. Yazarla okurun inter aktif ilişki içinde olması sanal köşelerin çekiciliğini daha da artırıyor. En önemli nedeni ise iyi bir kalemi olan, ancak yazılı medyada hiçbir şekilde yer alamayan isimler, internette kendini gösterme imkanı bulabiliyor. İnternet köşe yazarlığı, yazılı medyaya geçmek için bir sıçrama tahtası olarak görülüyor.