BIST 10.164
DOLAR 32,31
EURO 35,00
ALTIN 2.453,90
HABER /  DÜNYA

Yunanistanda olaylar duruldu

Yunanistan’da, 6 Aralık Cumartesi günü 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos’un polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin ardından çıkan olaylar bugün büyük ölçüde hızını yitirdi.

Abone ol

Başkent Atina’nın Sindagma Alanı’nda bu akşam saatlerinde toplanan büyük bölümü lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan gruplar, alanı mum ışıklarıyla aydınlatarak, "Aleks aramızda, unutmayacağız" biçiminde sloganlar attılar.

Gösterileri kordon altına alan çevik kuvvet ekiplerine yüzlerce çiçek dağıtan göstericiler "Na m’agapas, oso boris na magapas" (Sev beni, sevebildiğin kadar sev) dizelerinin yer aldığı Yunanistan’ın en sevilen şarkılarından birisi olan parçayı hep bir ağızdan söylediler.

Öte yandan basın-yayın organları, haber bültenlerinde, Yunanistan genelinde büyük hasara yol açan şiddet olaylarının meydana geldiği günlerin yerini bugün barış ve sevgi sloganlarının aldığını ve durumun böyle kalmasının herkesin ortak dileği olduğunu kaydederek, gösterilerin sürmesine karşın son 1 haftanın en olaysız gününün bugün olduğunu kaydettiler.

Basın-yayın organları, güvenlik güçlerinin, şarkılar söyleyen ve çiçekler dağıtan gençler karşısında hareketsiz ve ifadesiz davrandıklarını, gençlerin diyalog kurma çabalarını karşılıksız bıraktıklarını, çiçeklere el uzatmaya da yanaşmadıklarını bildirdiler.

Televizyonlar ise başkentin Sindagma Alanı’nda parlamento binasının önünde, "Aleks" yazan mumlar yakarak oturma eylemi yapan gençlerin görüntülerini haberlerine taşıdılar.

Haberlerde, Aleks’in geçen hafta bugün, saat 21.00 sularında yaşamını yitirdiği noktada toplanan ve alanı çiçeklerle donatan grupların, gerilimden uzak bir gösteri yapmakta kararlı göründükleri değerlendirmesi de yapıldı.

Bu arada Selanik’te Makedonya-Trakya Bakanlığı önünde toplanan göstericilerin, bölgede çekim yapmakta olan bir televizyon kanalına ait kamerayı kırdıkları kaydedildi.

Öte yandan özel "Mega" Televizyonu da gençlerin olaylar karşısındaki değerlendirmelerine yer verdi.

Mega, gösterilere yer yer anne ve babalarıyla birlikte katılan gençlerin, bu derece öfkeli olmalarında Aleks’in yaşamını yitirmesinin yanısıra, hükümetin eğitim-öğretim konusunda izlediği politikanın da neden olduğu yorumuna yer verdi.

Haberlerde, gençlerin "Geleceğimizden endişeliyiz. Eğitimin ücretsiz olduğu doğru değil. Yıllarca okuyup sonunda 600-700 Avro maaş veren bir işte
çalışıp üstüne memnun olmamız ve teşekkür etmemiz bekleniyor. Alanlara çıkmazsak sesimizi nasıl duyuracağız. Öte yandan çıkanların can güvenliği de ortada.
Aleks’i polis kurşunuyla yitirmedik mi" biçimindeki yorumları da yer aldı.

Aleks’in ailesinden bir de cenaze masraflarını karşılamasının istendiği belirtilen haberlerde, bunun tahammül edilemez bir durum olduğu değerlendirmesinde de bulunuldu.

Öte yandan ülkedeki futbol karşılaşmalarında taraftarların bugün takımları için tezahüratta bulunmayıp, Aleks’i andıkları kaydedildi.

Taraftarlar, statlara polisin şiddet olaylarını kınayan pankartlar astılar.