BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  GÜNCEL

İranlı albay sırra kadem bastı

Ölüm tehditleri aldığı gerekçesiyle 3 ay önce ailesiyle birlikte İran'dan kaçarak Van'a gelen albaydan 1 aydır haber yok.

Abone ol

İddialara göre, İran'da rejim muhaliflerine baskı ve işkence yapıldığı gerekçesiyle bazı bilgi ve belgeleri internet yoluyla bazı uluslararası örgütlere sızdırdığı öne sürülen İran Ordusu'nda Albay Mohammadreza Arian, İran gizli servisi tarafından takibe alındı.

Görev yaptığı birimdeki odasına gizli kameralar yerleştirildiği ve ölümle tehdit edildiğini ileri süren Albay Arian, yaklaşık 3 ay önce eşi ve iki kızını yanına alarak Türkiye'ye kaçtı.

Van'da bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) bürosuna başvuruda bulunan İranlı Albay, ailesiyle kalabileceği bir ev kiraladı. Airan, bir süre sonra 'ajan' olduğu gerekçesiyle İran istihbaratı tarafından Van'da da takip edildiğini iddia ederek İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne başvurarak yardım talebinde bulundu.

İHD Van Şubesi Mülteciler Komisyonu Başkanı Cahit Bozbay, 28 Ağustos 2008 tarihinde kendilerine başvuruda bulunan Albay Arian ve ailesinden bir aydır haber alamadıklarını söyledi.

Bozbay, kaldığı evde kendisini bulamadıklarını, cep telefonlarının da devre dışı olduğunu vurguladı.

Bozbay, İranlı Albay'ın İran gizli servisi tarafından rahatsız ve tehdit edildiği için can güvenliği olmadığını belirterek kendilerine başvuruda bulunduğunu ifade ederek, "Biz de can güvenliğinin tehlikede olduğunu BMMYK ve Van Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne gerekli girişimleri yaptık. Şahsın başka bir ile nakil edilmesini talep ettik. Can güvenliğinin garantiye alınması, ulusal veya uluslararası bir korumanın alınmasını istedik. Ancak şu ana kadar bir gelişme olmadı. Bize bu işe İçişleri Bakanlığı'nın baktığı söylendi. İlk geldiği günlerde dikkatli olmasını istedik. Hatta evden zorunlu olmadıkça çıkmamasını tavsiye ettik." dedi.

İran Savunma Bakanı eski Yardımcısı Ali Rıza Askari de, İstanbul'da ortadan kaybolmuş, kendisinden bir daha haber alınamamıştı. İran'ın askeri sırlarını içeren belgelerle kaçtığı iddia edilen Askari'nin, CIA ya da MOSSAD tarafından kaçırıldığı öne sürülmüştü