BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.448,10
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bilinçaltı artık yasadışı

İngiltere'de artık bilinçaltı yasadışı olacak. Bilim dünyası ayağa kalktı.

Abone ol İngiltere'de yakında yürürlüğe girecek yeni düzenleme, psikoloji çevreleriyle hükümet arasında tartışmalara yol açtı.

Yeni düzenlemeyle, Sigmund Freud'un geliştirdiği ve psikoloji ile felsefe tarihinde derin etkiler bırakan psikanaliz yönteminin uygulanmasına yönelik sıkı kısıtlamalar getirilmesi öngörülüyor.

Freud'un geliştirdiği psikanaliz yöntemi, 'serbest çağrışım' adı verilen süreçle yapılan konuşma seanslarında, bilinçaltında yatan çelişkileri bilinç düzeyine çıkarmayı ve bir çözüme ulaştırmayı hedefliyor.

Yeni düzenlemeyle bu yöntemi uygulayan uzmanların, tedavileri sıkı şartlara bağlanırken, hastada görülen semptomlarla nasıl mücadele ettiklerini de, bağlı oldukları bir kuruma açıklamaları zorunlu olacak.

Ancak psikanistler, izledikleri yöntemim ucu açık ve hastalarla yaptıkları görüşmelerin de esasen bir keşif süreci olduğunu belirterek, bu nedenle yeni düzenlemenin gerektirdiği yasal sınır içinde faaliyet göstermelerinin imkansız hale gelebileceğini kaydetti.

Uzmanlar, pskinalizin, hastaların belirli semptomların tedavisinden çok bilinçaltını keşfetmeyi hedelediğine dikkat çekiyor.

Freud Araştırmaları Merkezi üyesi Darian Leader, yeni sistemin, belirli semptomların tedavisi öngören kognitif tedavi için uygun olabileceğini ancak bu kısıtlamların psikanalize uygulanamayacağını belirterek, "Bizim yaklaşımımız şu ki nereye varacağımızı, bunun ne kadar süre alacağını bilmiyoruz. Sadece neyin ortaya çıkacağını görmek durumundayız. Bu yöntem bir insanın tarihinin keşfi ve kognitif terapinin aksine semptomların ortadan kaldırılmasını öngörmüyor" diye konuştu.

2011'den itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni kurallar doğrultusunda psikanalistler, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir kurul tarafından denetlecek. Ayrıca seansların nasıl ve hangi yöntemlere göre yapılacağına dair rehber niteliğinde bir uygulama kitapçığı da hazırlanacak

Lader, yeni düzenlenemenin psikanizi ilaçlı tedavisiymiş gibi yönetmek istediğini belirterek, "Freudcu analiste göre bu kurallar işe yaramaz. Kabul edilmeleri halinde bir psikanalistin bu ülkede çalışması imkansız olur" dedi.