BIST 10.415
DOLAR 32,42
EURO 35,25
ALTIN 2.435,36
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonda flaş iddialar

Merakla beklenen flaş açıklama geldi. Başsavcı Ergenekon iddianamesini açıkladı. İçerik yok ama suçlamalar şunlar;

Abone ol

"Ergenekon Soruşturması''na ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve 48'i tutuklanan 85 şüphelinin yer aldığı iddianame açıklandı. Üç savcı tarafından hazırlanan iddianame, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin;

Ümraniye'de ele geçirilen el bombaları sebebiyle başlatılan ve operasyonlarla genişletilen sorgulamaların önemli bir bölümü tamamlandı. Soruşturmayı yürüten 3 savcı tarafından iddianame düzenlenmiş olup incelenip onaylandıktan sonra UYAP Sistemi'nden otomatik olarak 14:08:2008 tarihinden itibaren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahklemesi'nde görülecektir.

2455 sayfa, 441 klasör:  Soruturmayı yürüten 3 Cumhuriyet Savcısı tarafından iddianame düzenlenmiş olup, yetkili ssavcı tarafından onaylandıktan sonra İstanbul 13 numaralı Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmiştir. Şüphelilerle ilgili olarak soruşturma halen devam etmektedir. Bu soruşturmayla ilgiili olarak basın ve yayın organlarında ve kamuoyunda eleştirilen hususlardan biri iddianamenin 1 yılı aşkın sürede hazırlanmış olmasıdır. Soruşturmanın çok kapsamlı olması, şüphelilelirn fazlalığı yüzbinlerce sayfa belge ve dokümanın incelenmesi ve tashihi, yazışma yapılan kuruluşlardan cevap beklenmesi , soruşturmaya esas teşkil eden tüm belge ve delillerin toplanmış olması ve 441 klasör ekleri olan 2551 sayfadan oluşan iddanamenin yazılması bugüne kadar uzamıştır.

Zanlılar ayrı ayrı yargılanacak:  Temmuz'da yapılan opersayonun dışında kalan 48'i tutuklu 38'i tutuksuz şüpheli hakkında silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, üye olmak, cebir ve şiddet kullanarak hükümete karşı halkı silahlı isyana tahrik, darbe girişimi Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırıya azmettirmek, devletin gizli verilerini elde etmek, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik vb suçlardan kamu davası alındığı, ifadesi alınan 36 kişi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı anlaşılmıştır.

Haklarında dava açılan, herbirine iddianamede sayılan suçların tümü isnat edilmemiştir. Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde ayrıca cezalandırılır hükmü kapsamında; örgüt yöneticilerin bu suçlardan yargılanmasına, örgüt üyeleri ise karıştıkları suçlar nazarında yargılanmaları sağlanacaktır.

Terör örgütünün tanımı: Terör örgütü deyimi, herkesin bildiği bölücü örgüt değildir. İlgimi tanım yasada yer almaktadır. Devlet otoratesini bozmak amacıyla dahi yapılsa buna benzer eylemlerde terör suçu olarak kabul edilmiştir. İddianame de yer alan terör örgütü terimi bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Darbe günlükleri soruşturmanın dışında: Geçen yıl bir dergide darbe günlükleri adı altında yayınlanan iddialarla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir soruşturma yapılmamıştır.
Geçen yıl bir dergide darbe günlükleri olarak yayınlanan iddialardır. İddianamenin tamamlanan bölümünde yok. Bu iddialarla darbe günlükleri adı altındaki iddialarla i,lgili bir soruşturma yapılmamıştır. Bu soruşturmanın başladığı tarihten itibaren yazılı ve görsel basında soruşturmaya ilişkin ve gizli olan belgelerin yayınlanması suretiyle, gizliliğin ihlal edilerek birçok yorum yapılıyor. Kamuoyunu bildirmek elbette basının görevi ancak yayın ve yorumların büyük bir bölümünün gerçek dışı olduğunu ifade etmek istiyorum. Kamuoyu yanlış. Soruşturma ve yargılamayla ilgili basın mensuplarımızın gereken hassasiyeti sürdürmesini rica ediyoruz.

Medya yanlış yönlendiriyor: Örneğine az rastlanan bir kısmı da gizli olan belgelerin medyada yayınlanmasıyla, soruşturmanın gizliliği ihlal edilmiştir. Bu yayınların büyük bölümü malesef gerçek değildir. Bilgi kirliliğine neden olmuş ve halk yanıltılmıştır.

Bu haberler bazı gruplar tarafından yanlış algılandığı için yargı aleyhine de haksız ve ağır eleştirilere neden olmuştur.

İsmi savcılar koşmamıştır: Bu örgüte verilen isim, savcılar tarafından verilen bir isim değildir. Savcılar da zaten böyle isimler vermez. Soruşturmaya verilen isim olan Ergenekon, soruşturmaya konu olan muhatablar yani örgüt üyesi olduğu iddia edilen taraflar verilmiştir.

Yöneltilen suçlamalar;

-Terör örgütü kurmak

-Terör örgütüne yardım etmek,

-Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaydırmak, veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs

-Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik

-Patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçlara azmettirmek

-Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde suçlarına azmettirmek

-Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek

-Askeri itaatsizliğe teşvik

-Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve benzeri suçlar

EN AZ 60, YÖNETİCİLERE 100 YIL HAPİS !

Ancak 86 şüpheli bu suçların tamamından yargılanmayacak. Şüpheliler, sorumluluk derecesine göre suçların bir yada bir kısmından yargılanacak.

Örgütün yöneticileri ise belirtilen tüm suçlardan yargılanacak. Buna göre örgüt yöneticileri için 100 yıl hapis cezası istenecek.

Sadece eylemlere katılanlar için ise en düşük 60 yıl hapis cezası istenecek.

Suçlara ve sözü edilen cezalara bakıldığında Ergenekon davası neredeyse Öcalan davasıyla eş önemde bulunuyor.