BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,56
ALTIN 2.383,54
HABER /  DÜNYA

Dünyanın en eski ses kaydı

ABD'li tarihçiler dünyadaki en eski ses kaydını buldu. Bu kayıt Edison'un fonografından tam 17 sene önce kaydedilmiş

Abone ol

ABD'li tarihçiler dünyadaki en eski ses kaydını buldu. Parisli Edouard-Leon Scott de Martinville'in, Thomas Edison'ın fonograf adlı icadından 17 sene önce yaptığı bir Fransız halk şarkısının ses kaydı dünyanın bilinen en eski sesli kaydı oldu.

BİLİNEN EN ESKİ SES KAYDI

Bir grup tarihçi ve kayıt mühendisi, ses arşivcisi, kendilerini insanoğlunun ilk ses kayıtlarını bulmaya adamış diğer kişilerin oluşturduğu ''First Sounds'' adlı gruba göre Scott de Martinville'in 9 Nisan 1860'da kaydettiği, kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından söylenen bir Fransız halk şarkısı dünyanın bilinen en eski ses kaydı.

SES DALGALARINI KAĞIDA İŞLİYOR

Konuya ilişkin açıklamada bulunan tarihçi David Giovannoni, Scott de Martinville'in fonotograf adını verdiği icadının ses dalgalarını bir gaz lambasının isiyle karartılmış kağıda işlemek suretiyle sesleri kaydettiğini belirtti. Ses kaydının Fransa'nın başkenti Paris'te bir arşivde bulunduğunu 1 Mart tarihinde öğrendikten sonra Paris'e gittiğini kaydeden Giovanni, kağıt üzerine kaydedilmiş ses dalgalarını First Sounds grubu uzmanlarının yardımıyla ses haline dönüştürmeyi başardıklarını ifade etti.

TOMAS EDİSON'UN DEĞERİNİ AZALTMIYOR

Yapılan keşfin genellikle dünyada ilk ses kaydını yapan kişi olarak bilinen Thomas Edison'ın değerini azaltmadığını anlatan Giovanni ''aslında sesi kaydeden ve daha sonra yeniden dinleyen ilk kişi Edison'dur. Edison'dan önce, aralarında Alexander Graham Bell'in de bulunduğu bir çok kişi Scott ile aynı yoldan giderek sesin görsel temsilini yazmayı başardılar. Edison sesin görsel temsilini yeniden çalma fikrini bulan ilk kişidir. Scott de Martineville ise sesi bir görüntü olarak çalışabilmek amacıyla sesin bir çeşit şeklini kağıda geçirmek istemişti. Tüm amacı buydu'' dedi.

Giovanni, bulunan ses kaydının bugün Kaliforniya eyaletinde bulunan Stanford Üniversitesi Ses Kaydı Koleksiyonları Derneği tarafından düzenlenen bir konferansta meraklılarına tanıtılacağını belirtti