BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Merkez konuştu, dolar düşüşe geçti

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bursa TSO'da 'Para Politikaları' konulu konferansta piyasaları etkileyen açıkmalarda bulundu

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Başçı, 2012 yılında TL'ye yatırım yapanların hep kazanacağını kaydetti. Başçı'nın açıklamalarının ardından dolar 1.87 seviyesine geriledi.

Kurdaki hareketle ilgili değerlendirme yapan Başçı, "1 dolar 1 TL olsaydı Türkiye için büyük bir risk oluşurdu" dedi.

"2012'de TL'ye yatırım yapanlar kazanacak" diyen Başçı, bu yıl TL'nin değer kazanmasına izin vereceklerini kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı, 2012'nin TL'nin dünyada en çok güçlenen, en çok değerlenen paralarından birisi olduğu bir yıl olacağını söyledi.Başçı, Merkez Bankası'nın birinci önceliğini enflasyonun oldukça düşük seviyede ve istikrarlı olması olarak gösterdi.

Başçı, ''Cari açığa ilişkin aldığımız tedbirlerin hepsi cevap verdi ve başarıya ulaştı'' dedi.

MÜDAHALE ETMESEYDİK, DOLAR 1,94'E ÇIKARDI

Başçı, son günlerde döviz piyasasına yapılan doğrudan müdahalelerle ilgili ilk kez konuştu: "30 Aralık'ta Türkiye tarihinin en sert müdahalesini yaptık. Hiçbir şey yapmasaydık doların yılı 1,94'te kapatması ihtimali vardı. 1 dolar 2 TL olur mu diye konuşulacaktı. Onu kesmek gerekiyordu. Onun maliyetine katlandık. Spekülasyona izin vermedik."

Başçı, bundan sonra çok yüksek miktarda döviz satılması gerektiğini düşünmediğini ifade etti.Başçı, Merkez Bankası'nın kararının etkili olması için sürpriz olması gerektiğini belirtti.

BİRİ BİZİ TEST EDERSE İSTİSNAİ GÜNE GEÇERİZ

İstisnai günlerde 100, normal günlerde 50 milyon dolar satacaklarını belirten Başçı, "Biri bizi test etmeye çalışırsa anında istisnai güne geçeriz" diye konuştu.

MAYIS'TAN ÖNCE TEK HANEYE DÜŞÜREBİLİRİZ

Başçı, Merkez Bankası'nın birinci önceliğini enflasyonun oldukça düşük seviyede ve istikrarlı olması olarak gösterdi. Başçı, enflasyonu Mayıs ayından önce tek haneye düşürebilecek pek çok araca sahip olduklarını söyledi.

CARİ AÇIKTA TEDBİRLER BAŞARIYA ULAŞTI

Cari açıkla ilgili konuşan Başçı, ''Cari açığa ilişkin aldığımız tedbirlerin hepsi cevap verdi ve başarıya ulaştı'' dedi.

DOLAR GERİLEDİ

Erdem Başçı'nın TL'yle ilgili açıklamaları sonrası dolar 1,87'ye geriledi. Merkez Bankası geçen yılın son günü ve 2012'nin ilk üç günü dolara doğrudan müdahalede bulunmuş, dolar 1,88 civarına gerilemişti.