BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Olay tutuklamaya temkinli yorum

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasına hükümet kanadından temkinli açıklamalar geldi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasının ardından hükümet kanadından ilk yorumlar gelmeye başladı.

Açıklamalarda dikkat çekici unsur ise sarf edilen sözlerin 'temkinli' olmasıydı.

İktidar topu yargıya atarken, Cumhurbaşkanı Gül, 'suçsuzluk karinesini' hatırlatmakla yetindi.

BAŞBUĞ'U BİZ ATADIK!

İlker Başbuğ'un ifadesinde "Benim atamamı bu hükümet yaptı" sözlerini Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yanıt verdi. "Evet doğru, atamasını biz yaptık ama yürütülen soruşturma teknik niteliktedir."

UZUN YILLAR BİRLİKTE ÇALIŞTIK

Atalay şunları söyledi:

"İlker Başbuğ'u biz atadık. Doğrudur. Ama yürüyen soruşturma çok teknik bir konuda. Ben de ayrıntıyı bilmiyorum. Dosyada neler var bilmek mümkün değil.

Değerli bir çalışma arkadaşımız onda şüphe yok. Biz atadık, bizim iktidarımız döneminde atandı ve uzun yıllar beraber çalıştık. Gerek terörle mücadele olsun gerek MGK'da beraber çalıştık. Onda şüphe yok."

SOĞUKKANLI OLUNMALI

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanması ile ilgili ilk açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Soğukkanlı olunmalı" çağrısında bulundu.

"Mahkeme kararı olmadan kimse suçlu ilan edilmemeli"  uyarısında da bulunan Gül, ''Hukuk düzeni içinde bir yargılama sürecine şahit oluyoruz. Herkesin hukuk sistemi içinde sorumluluğu vardır. Dolasıyla herkes hukuk karşısında eşittir'' dedi.

UYARDI

Dışişleri Baknaı Ahmet Davutoğlu eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasının ardından 'Hukuki süreçte peşin yargıda bulunmak doğru değil' uyarısında bulundu.

İÇERİĞİNİ BİLMİYORUZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili, "İlk kez böyle bir olayın meydana gelmesi önemli ama iddialar ve savunmalar çerçevesinde bu olayı değerlendirmek doğru olur. Çünkü, içerikten, bilgiden yoksunuz" dedi.

Başbuğ'un "Ben terörle mücadele ettim" sözlerini söylediğinin belirtilmesi üzerine Çelik, "TSK'nın terörle mücadele ettiğine hiç kuşku yok. Böyle bir toptancı yaklaşım çok yanlış olur. TSK terörle mücadele etti, etmeye devam ediyor ve edecek. Bu şahsa dönük, kişisel olayı silahlı kuvvetlere dönük olarak değerlendirmek doğru olmaz. Burada iddia edilenler ve savunmanın ortaya koyduğu tezler çok önem arz edecek. Öyle tahmin ediyorum, dosyalar ortaya çıkınca daha sağlıklı değerlendirme yapma imkanımız olabilir" diye konuştu.

KEŞKE GÖREVDEYKEN OLSAYDI

Çelik, İlker Başbuğ'un "Görevimdeyken olsaydı keşke" dediğinin de aktarılması üzerine, "Bu olay basit bir olay değil. Türkiye'de bu noktalarda görev yapmış insanın değerlendirmeleri bu çerçevedeki değerlendirmelerdir, saygı duymak gerekiyor. Bulunulan makam önemli bir makam. Duygusal boyutu da hizmet boyutu da vardır. Hangi şartlar içerisinde sayın eski genelkurmay başkanımızın bu değerlendirmeyi yaptığını dikkate almak gerekiyor" açıklamasında bulundu.