BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Mecliste tuhaf Çubukçu sözleri

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun emeklilik yaşı ile ilgili ilginç sözleri, kadınları üzecek!..

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadınların emeklilik yaşı ile ilgili ilginç sözler söyledi. TBMM Genel Kurul’unda soruları yanıtlarken söylediği ve kadınları üzecek sözler, meclis tutanaklarına da yansıdı. Bakan Çubukçu, kadınların erkeklerden daha ileri yaşta emekli olması gerektiğini savundu. Buna da ilginç bir gerekçe sundu: “Kadınlar erkeklerden 5 yıl daha uzun yaşıyor. Eşitlik gereği daha geç emekli olmalılar.”

Bakan Çubukçu’nun ilginç yaklaşımı tutanaklara şöyle yansıdı:

NESRİN BAYTOK (Ankara) – Sayın Başkan ben küçük bir söz istiyorum.
BAŞKAN – Buyurun.
NESRİN BAYTOK (Ankara) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Bakan, biraz önce Sosyal Güvenlik Yasası’yla ilgili basından bilgilerle hareket edip etmediğimi değerlendirmiştiniz. Basın bizden aldığı bilgilerle hareket etmişti, ben sadece bir tanesini söyledim. Cumhuriyet Halk Partisinin o yasayla ilgili saptamış olduğu kadınların aleyhine yirmi tane düzenleme söz konusuydu. Ben yirmisiyle ilgili de bir değerlendirme yapmayacağım elbette ama bir iki tane örnek vermek istiyorum. Bakınız 1965 yılından bu yana kadın sigortalılar erkek sigortalılara göre daha erken emekli olma hakkına sahipti. Tasarıyla, emeklilik yaşı tam aylıkta kadın sigortalılarda elli sekizden kademeli olarak altmış beşe yükseltilmiştir.
DEVLET BAKANI NİMET ÇUBUKÇU (İstanbul) – Çalışma Bakanına iletseydiniz daha iyi olurdu aslında bunları ama, ben yine de tek tek cevap vermeye çalışırım.
NESRİN BAYTOK (Ankara) – Çalışma Bakanına iletmiştik ama, yani biraz önceki sorumda kadınların aleyhine bu düzenlemelere neden karşı çıkmadığınızı sormuştum, siz de…
MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) – “Kadınların aleyhine bir düzenleme yok.” dediniz Sayın Bakan.
DEVLET BAKANI NİMET ÇUBUKÇU (İstanbul) – Hayır, ben şöyle bir şey söyledim, çok genel bir cevap verdim. Bütün bu ileri sürdükleriniz basında da yer aldı dedim, yani sizin itirazlarınızı da biliyorum, yardım temelli değil hak temelli bir eşitlik anlayışı getirildiği için, bazı şeyler gitmiş olabilir ama, temelde gelenler kadınların lehinedir. Dolayısıyla, bu söylediklerinizin birçoğu…

KADINLARIN ALEYHİNE BİR DÜZENLEME
NESRİN BAYTOK (Ankara) – Altmış beş yaş emeklilik kadınların lehine değil, aleyhine bir düzenleme…
DEVLET BAKANI NİMET ÇUBUKÇU (İstanbul) – Türkiye'de ölüm yaş ortalaması beklentisi, kadınlar erkeklerden beş yıl daha ileridedir, dolayısıyla eşitlik temelli bir bakış açısı gelmiştir diyorum.
MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) – Kadınlar yetmiş yaşında emekli olsunlar!
DEVLET BAKANI NİMET ÇUBUKÇU (İstanbul) – Olsun Mustafa Bey.
MUSTAFA ÖZYÜREK (İstanbul) – Sayın Bakandan başka bir tavır bekleyemeyiz, Hükûmetin programını savunuyor, ama gerçekten sosyal güvenlikte kadınların aleyhine çok düzenleme var.