BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.436,02
HABER /  DÜNYA

Lübnan başkansız kaldı

Lübnan'ın Suriye yanlısı Başkanı Lahut, saraydan ayrıldı. Lübnan şu anda başkansız...

Abone ol

Lübnan’ın, görev süresi gece yarısı sona eren Suriye yanlısı Devlet Başkanı Emil Lahud, devlet başkanlığı sarayından yerini boş bırakarak ayrıldı.

Beyrut’taki AFP muhabiri, Baabda Sarayı’ndaki personele veda eden Lahud’un askeri marş eşliğinde bir arabaya binerek saraydan ayrıldığını, binadan ayrılmadan önce de gazetecilere, "Üzerinde uzlaşma sağlanan bir başkan seçilmeli" dediğini aktardı.

Muhabir, Lahud’un ayrıca, Fuad Sinyora hükümetinin "ABD, Fransa ya da diğerleri ne derse desin, gayrimeşru ve anayasaya aykırı" olduğunu söylediğini de belirtti.

Bazı Lübnanlılar ise Lahud’un gidişini kutladı.

Mazen Hammun adındaki Lübnanlı, "Bayram yapıyoruz, çünkü Lahud’un dönemi Lübnan tarihinin en karanlık dönemiydi. Başbakan Refik Hariri dahil birçokları onun döneminde şehit düştü" dedi.

Derin bir siyasi krizde bulunan Lübnan’da yeni bir devlet başkanı seçilememiş, seçim için yapılacak parlamento oturumu 30 Kasım’a ertelenmişti.

Bu arada, ABD ve AB, Lahud’un ayrılmasıyla devlet başkanlığı makamının boş kalmasından sonra şiddet olaylarına karşı uyarıda bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, devlet başkanlığı seçiminin 5 kez ertelendiğine işaret ederek, bundan üzüntü ve endişe duyduğunu açıklarken,

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’daki bütün siyasi taraflar, sükunetin devamı ve Lübnanlıların güvenliğinin sağlanması için çaba sarf etmeye çağrıldı.

AB’den ise bütün siyasi taraflara devlet başkanını seçmek için diyaloğa devam çağrısı geldi.