BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

KRALA KIYAK Boğazı bitirir

Kral Abdullah’a ait Sevda Tepesi’nin imara açılma planı bakın nasıl bir manzaraya yolaçıyor

Abone ol

1984’te Başbakan Özal “imara açma” sözü verdi ve Bakanlar Kurulu kararıyla Sevda Tepesi dönemin Suudi Prensi, şimdinin Suudi Kralı Abdullah’a satıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş’ın, 22 yıl sonra Sevda Tepesi’ni imara açma çalışması başlatmasına, şehir planlamacıları “bu girişim İstanbul Boğazı’nın sonu olur” diye tepki gösteriyor.

Nitekim o dönemde inşaatına başlanıp da şu an metruk halde duran kooperatifler var. Mesan, Alarko, Acarlar ve Uyum gibi projelerle birlikte Boğaz’da, yerleşimin olmadığı, yıkımın da tam yapılmadığı villa sayısı 1400...

Şehir Planlamacıları Odası Genel Sekreteri Özlem Çelik, hükümetin Kentsel Dönüşüm Yasası çıkartmaya hazırlandığını söylüyor. Çelik “İstanbul’da son dönemde yabancı büyük sermayeyi getirmek için bir isteklilik var. Bu gerçekleşirse, belki ilk aşamada Boğaz’da çirkin yapılaşma hemen hissedilmez, ancak bir süre sonra Boğaz diye bir şey kalmaz” diyor.

‘ÇIKARSA AYAKLANIRIZ’

Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman ise Boğaz’ın imara açılmasıyla içinden çıkılmaz bir hal alacağını belirtiyor ve ekliyor: “Konut yapılmasına izin verilmesi feci bir durumun ortaya çıkmasına neden olur. Böyle bir kanun zaten Anayasaya aykırı. Kimse için de özel yasa çıkarılamaz. Bu girişimde bulunurlarsa Sivil Toplum Örgütleri ve meslek odaları ayaklanır.”

(Vatan)