BIST 10.219
DOLAR 32,25
EURO 34,76
ALTIN 2.455,68
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kılıçdaroğlu işadamları ile buluştu

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Edirne'nin Keşan ilçesinde işadamları ve sivil toplum örgütlerinin başkanları ile kahvaltıda bir araya geldi.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Trakya gezisinin üçüncü gününde Edirne'nin Keşan ilçesinde işadamları ve sivil toplum örgütlerinin başkanları ile kahvaltıda bir araya geldi.

Trakya turunun ikinci günü 8 ilçe ve beldede yaptığı mitingin ardından bu sabah ülkenin ekonomi konularındaki sorunlarını ve partisinin görüşlerini iş dünyası ile paylaşan Kemal Kılıçdaroğlu, yurtdışından gelen yabancı sermayeden vergi alınmaması yönünde çıkarılan yasanın Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru ile iptal edildiğini ve bu ayrıcalığın herkese tanındığını anlattı.

CHP Genel Başkanı Kılaçdaroğlu, yurtdışından 1 milyon doları getirenin bir yıl içinde 1 milyon 800 bin dolar kazandığına işaret ederek, "Bu parayı kazanıyorsunuz, bir de bundan vergi almayacaksınız, yerli olursa alacaksınız. Biz bunun için Anayasa Mahkemesi'ne gittik.

Vergide eşitlik olması lazım. Bari bizim iş adamı yapıyorsa ondan da vergi almayın veya ikisinden de vergi alın. Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. Şimdi ikisinden de vergi alınmıyor ama çiftçiden, esnaftan, gayri menkulden gelir elde edenlerden alınıyor.

Herkes vergi verirken bir masa, bir sandalye at, bir yılda 1 milyon dolara karşılık 1 milyon 800 bin dolar kazan,hiç vergi verme, olacak şey değil. Bu tabloyu değiştireceğiz ama bunu değiştirirken Brezilya örneği var. Sıcak paraya teslim olmayan bir Türkiye istiyoruz biz. Sıcak paraya teslim olan Türkiye, üretmeyen bir Türkiye demektir. Oysa bizim temel sorunumuz, ne üretmemiz lazım" dedi.

Uçaklara ve gemilere uygulanan ÖTV'siz akaryakıt sisteminin çiftçi içinde devreye sokulması gerektiğini kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "Çiftçiye de bu olanağı sağlamamız lazım.

Tarımın desteklenmediği hiçbir ülke yok. Ama biz tarımı engellemek için, çiftçiyi engellemek için adeta görevlendirilmiş bir siyasal iktidara sahibiz gibi bir algı var. Algı değil, artık bu algı olmaktan da çıktı, böyle bir gerçek var. Trakya çiftçisi memnun değil ama Orta Anadolu ile Doğu Anadolu'daki hayvan üreticisi de memnun değil. Kendimiz üretmemiz gerekirken niye biz üretmiyoruz da başkalarından satın alıyoruz" diye konuştu.

Edirne Nehri'nden simsiyah ve köpüklü su aktığına ve bunun yüzkarası bir durum olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "Geçen yasama döneminde CHP milletvekili arkadaşlar bununla ilgili bir araştırma önergesi verdiler. Geldiler, buraları gezdiler. Parlamentonun yaptırma gücü yok. Raporlar alındı, ilgili kuruluşlara gönderildi. Herkes şikayetçi ama çözüm yok.

Neden? Çünkü bunu çözecek kararlı bir siyasal irade yok. O siyasi iradeyi getirin, Ergene olayı çözülür. Niye çözülmesin? Biz Haliç'i temizledik de
Ergene'yi mi temizleyemeyeceğiz. Bunun elbette bir maliyeti olacak ama o maliyet, elde edeceğimiz yararın çok çok altındadır.

Çevreyi, insanımızı, o bölgede yaşayan hayvanlarımızı koruyacağız, gerekirse sulama için kullanacağız. Bunları göz ardı ederseniz son derece dramatik bir tabloyu ortaya çıkarmış olursunuz" şeklinde konuştu.