BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.394,05
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Cizre'de bir günlük açlık grevi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bazı sivil toplum kuruluşları, operasyonların durması için bir günlük açlık grevi yaptı.

Abone ol

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bazı sivil toplum kuruluşları, operasyonların durması, Terörle Mücadele Kanunu'ndan (TMK) tutuklu çocukların serbest bırakılması, kadınlara uygulanan şiddet, üniversitelerdeki gerilim ve şiddet, çocuk istismarı ve artan intiharlara dikkat çekmek için bir günlük açlık grevi yaptı.

Cizre Belediyesi önünde kurulan çadırda bir günlük açlık grevine gidenlere BDP'li bölge belediye başkanları da destek verdi. Eğitim-Sen, SES, DİVES, Haber-Sen, BES, Disk-Genel İş, CÜDER, Şırnak Tabip Odası, Kürdi-Der, Sitiya-Zin ve TMMOB Şırnak Temsilciliği'nin organize ettiği açlık grevi sonunda düzenlenen ortak basın açıklamasında, "Bölgedeki askeri operasyonların durması,TMK Mağduru çocukların serbest bırakılıp okullarına devam etmesi, kadınlara yönelik artan şiddet olayları, cinsel istismar ve bölgedeki intihar olaylarına dikkat çekmek için böyle bir greve ihtiyaç duyduk" denildi.

"Bizler Cizre'nin sivil toplum örgütleri, sendikaları, odaları, dernekleri olarak şiddet ortamından yeterince nasibimizi almaktayız. Bu çarpık gidişata geçmişte olduğu gibi bugün de sessiz kalmadık, susmadık, susmayacağız" ifadeleri kullanılan açıklamada, "Sınıflarını doldurmaları gereken çocuklarımız cezaevlerini doldurmuş durumda. Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve ardı ardına işlenen cinayetler, katliam boyutuna boyutuna ulaşmıştır.

Adıyaman'da 16 yaşındaki Medine'nin canlı canlı toprağa gömülmesinin neden olduğu dehşet duygusunu aşmadan İstanbul'da ve Göle'de kadın öğretmenlere yönelik vahşi cinayetlerle sarsıldık. Çok uzaklara gitmeye gerek kalmadan son beş ay içinde Cizre'de dokuz kadın yaşadıkları baskılar sonucu intihar etmiştir.

Bazı kadınlar da eşleri ya da aileleri tarafından katledilmiştir. Kadınların doğu da ya da batıda, eğitimli veya eğitimsiz, meslek sahibi veya meslek sahibi olmayan bireyler olmalarına göre değişmeyen, her sınıftan, her yaştan her bölgeden kadını hedef alan şiddet devam ediyor. Son derece endişe verici olan bu gelişmeler karşısında, her kesimi duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Karanlık güçlerin oyunları karşısında 'üniversitelerden elinizi çekin' demeyi bir görev biliyoruz. Azadiya Welat İmtiyaz Sahibi Vedat Kurşun'un 166 yıl hapis cezasına mahkum edilerek bu ülkede anadil hakkının ne kadar serbest olduğunu bizlere göstermiştir. Yaşanan tüm bu sorunlar için bizler Cizre demokrasi bileşenleri olarak diyoruz ki; TMK mağduru çocuklar derhal serbest bırakılmalı, tekrar okullarına iade edilmeli ve TMK kaldırılarak yerine demokratik bir düzenleme getirilmeli.

Çocuklara cinsel istismarın failleri ivedilikle yargı önüne çıkarılmalı, yeni yasal düzenlemeler yapılarak insanlık utancı olan bu suçun ağır cezalarla cezalandırılması sağlanmalıdır. Kadınlara şiddetin ve kadın katliamlarının önlenebilmesi için caydırıcı tedbirlerin alınmalı, kadınlara pozitif avantaj sağlayan düzenlemeler yapılmalı.

Üniversitelerde oluşturulan şiddet ortamına ve saldırılara önlem alınmalı. Bir ülkede demokratik standartların, basın özgürlüğü ile ölçüldüğü bir çağda Azadiye Welat Gazetesi İmtiyaz Sahibi Vedat Kurşun'a verilen 166 yıl cezanın anlamsızlığına varılarak özgür basının üzerindeki baskılar kaldırılmalı ve Vedat Kurşun serbest bırakılmalıdır" görüşleri dile getirildi.
Basın açıklamasının ardından eylem olaysız bir şekilde son buldu.