BIST 10.561
DOLAR 32,27
EURO 35,03
ALTIN 2.479,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

'Ya Alaska'ya gidecek ya Van'a geleksiniz'

Van Valisi Münir Karaloğlu, dünyada sadece uçan balıkları izlemek için iki yere gitmek gerektiğini belirterek davette bulundu.

Abone ol

Van Valisi Münir Karaloğlu, dünyada sadece uçan balıkları izlemek için iki yere gitmek gerektiğini belirterek, "İnsanlarımız bu muhteşem olayı izlemek için ya Alaskaya gidecek, ya da Van'a gelecek. Ama bu yoğun göç sadece Van'da olduğu için herkesi buraya bekliyoruz" dedi.

Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı ve Belediyesi ile Doğa Gözcüleri Derneği'nin ortaklaşa Van-Erciş karayolu üzerindeki Deliçay mevkisinde düzenlenen ''İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali, çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Festivalin ikinci gününde eşi Sevim Karaloğlu ile birlikte Erciş ilçesine giden Vali Karaloğlu, ilk olarak Erciş Şeker Fabrikası'na ait arazide Kırgız Türklerinin At Yarışı ve Oğlak Oyununu izledi.

Karaloğlu, beraberindeki Erciş Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu, Erciş Belediye Başkanı Fatih Çiftçi, Muradiye Kaymakamı Metin Esen ve davetlilerle birlikte İnci Kefali balığı göçünün yoğun olarak yaşandığı Deliçay bölgesine gitti. Karaloğlu, burada tüm dünyaya internet üzerinden canlı olarak yayınlanan programa katıldı. Balık göçünü canlı yayında izleyicilere anlatan Vali Karaloğlu, dünyada sadece uçan balıkları izlemek için iki yere gitmek gerektiğini belirterek "İnsanlarımız bu muhteşem olayı izlemek için ya Alaskaya gidecek, ya da Van'a gelecek. Ama bu yoğun göç sadece Van'da olduğu için herkesi buraya bekliyoruz" dedi.

UÇAN BALIKLARI İZLEMEK İÇİN ALSAKYA DEĞİL VAN'A BEKLİYORUZ

Van Denizi'nde yaşayan İnci Kefali balığının yumurtalarını bırakmak için sodalı sudan tatlı suya göç serüveni hakkında da bilgi veren Vali Karaloğlu, "Van denizinin sodalı ve tuzlu sularında yaşayabilen sadece bir balık türümüz var. O da İnci Kefali dediğimiz balık türüdür. Bu balık türümüz Van Denizi'nin suyu sodalı olduğu için yumurtalarını maalesef denize bırakamıyor.

Bunlar yumurtlama dönemlerinde Van denizine akan özellikle 12 tane tatlı suya bırakarak kendi neslinin devamını sağlıyor. Şuanda görmüş olduğumuz olay gerçekten doğa üstü mucizevi bir olayı hep beraber müşahede ediyoruz. Bu olay gerçekten dünyada iki yerde çıplak gözle izleme şansınız var.

Bir tanesi ya Alaskaya gideceksiniz orada somun balığını izleyeceksiniz veya daha yakın olan Van'a gelip Erciş'te Deliçay üzerinde veya Bendimahi veya Zilan çayı üzerindeki bu muhteşem göçü, bu muhteşem doğa üstü olayı mucizevi olayı çıplak gözle seyredeceksiniz. Başka şansınız yok" dedi.

İNCİ KEFALİ BALIĞI VAN'IN VE TÜRKİYE'NİN ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞERİ

İnci Kefali balığını Türkiye'nin ve Van'ın çok önemli bir değeri olarak gördüğünü de ifade eden Vali Karaloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Ama bu yıl farklı bir anlayışla, farklı bir etkinlikle, kültür ve sanat etkinliği ile Türkiye ile ve dünya ile paylaşmak istedik. Şuanda canlı yayınla internet üzerinden dünyada herkesin bu muhteşem olayı izleme şansı var.

Bu güne kadar belki bunu daha önce yapmalıydık, yapamadık ama bugün yapıyoruz. İnşallah bundan sonra bu balığın göçü hem Türkiye'nin tanıtımına hem Van havzasının tanıtımına büyük katkı sağlayacağını ümit ediyorum. Çünkü Van'da, Van Havzası'nda turizm açısından son bir yılda ciddi bir hareketlilik var. Van Havzası'nda özelikle inanç turizmine bağlı olarak, doğa turizmine bağlı alarak, eko turizmine bağlı olarak yeni bir destinasyon oluşturma çabası var.

Bu çabalara bölgenin Van'ın bütün değerlerini katmak istiyoruz. Onları kullanmak istiyoruz. İşte İnci Kefali de Van'ın gölleri, denizi, kaleleri, şelaleleri, Van Peyniri, Van Kahvaltısı, Kiliseleri, Camileri gibi İnci Kefali de Van Havzası'nın Van'ın, çok önemli değerlerinden bir tanesi. Burada yapmış olduğumuz bu etkinlik, kültür ve sanat etkinliğini de onun bir uzantısı"

BİR HAFTA BOYUNCA DOLU DOLU ETKİNLİKLER YAPILACAK

Bir hafta devam edecek olan festival kapsamında fotoğraf yarışması, doğa yürüyüşü, at yarışları gibi çeşitli etkinlerin de düzenleneceğini anlatan Vali Karaloğlu, "Bir hafta devam edecek etkinliklerde doğa yürüyüşçüleri Deliçay üzerinden Muradiye Şelalesine kadar yürüyüşe çıktılar.

Oradaki muhteşem güzellikleri balıkla beraber suyun tersine onlarda yürümüş olacaklar. Balığın göçüne nehir boyunca müşahede etmiş olacaklar. Foto safarilerimiz var, fotoğraf ve resim yarışmalarımız var, şuanda burada birçok insan İnci Kefali'nin bu uçan balığının uçarken görüntüsünü yakalamak için deklanşöre dokunuyor.

Çarşamba gününe kadar devam eden fotoğraf yarışmasına katılmak istiyorlar. Yoğun bir ilgi var. İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi'nden gelen çok değerli hocalarımız var. Onlara teşekkür ediyoruz. Katkı veren herkese teşekkür ediyorum.

Bu etkinlik sadece devletin etkinliği değil, bunların içerisinde kamu, yerel yönetim, sivil toplum örgütü var. Her şeyden önemlisi halk var. İnsanlar aynı zamanda pikniğini yapıyor ve bu muhteşem doğa olayını da seyrediyorlar" şeklinde konuştu.

VALİ KARALOĞLU, BALIK GÖÇÜNÜ VATANDAŞLARLA BİRLİKTE İZLEDİ

Eşi Sevim Karaloğlu ile birlikte Deliçay bölgesine gelen Vali Münir Karaloğlu, hafta sonunu fırsat bilerek bu muhteşem doğaüstü olayını izlemeye gelen vatandaşlarla birlikte izledi. Karaloğlu, uçan balıkları görünce bir ara dayanamayarak dere kenarına indi. Sırt sırta yüzlerce balığın bulunduğu bölgeden birkaçını almaya çalışan Vali Karaloğlu, bu muhteşem anı canlı olarak balıklarını göçünü takip eden izleyicilerle göstermeye çalıştı.