BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.400,00
HABER /  GÜNCEL

Furkan, ABD pasaportuna güvenmiş

İsrail saldırısında yaşamını kaybeden 19 yaşındaki Furkan Doğan ABD vatandaşlığına güvendi, ama...

Abone ol

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıda hayatını kaybeden lise son sınıf öğrencisi Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan, ''Oğlum ABD vatandaşı olduğuna güvenip yola çıktı. ABD'nin tutumu bizi hayal kırıklığına uğrattı'' dedi.

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Doğan, ABD'de dünyaya gelen ve bu ülkenin vatandaşı olan oğlunun sadece ABD pasaportu taşıdığını kaydetti.

Oğlunun cenazesinin Türkiye'ye gelmesinden sonra ABD Büyükelçisinin kendisini telefonla aradığını anlatan Doğan, şunları söyledi:

''ABD Büyükelçisi ve konsolos ayrı ayrı beni aradı, taziyelerini bildirdiler. 'Bir isteğiniz olursa haber verin' dediler. Bundan sonrası için ne yapacaklarını, somut ne adım atacaklarını bize bildirmelerini, gelişmelerden haberdar etmelerini istedik. Şu ana kadar dönüş olmadı.

Benim oğlum sadece ABD vatandaşı. Çifte vatandaş değil. Orada doğdu. Sadece ABD pasaportu taşıyordu. Yapılabilecek tüm şeyleri bu ülkenin yapması gerekiyor. ABD yönetiminin soruşturmayı açmasını bekliyoruz. ABD ülke dışındaki vatandaşlarıyla ilgili her olayda soruşturma açma durumu varken, bizim çocuğumuzla ilgili niye soruşturma açılmadı? Neden takip yapılmıyor? Bunun hesabını soracak şekilde bürokratik tüm işlemleri yapmasını, çocuğumuzun haksız yere katledilmesinin araştırılmasını, acımızın hafifletmesini istiyoruz. Sonuçlar bekliyoruz. ABD'nin İsrail'den hesap sormasını bekliyoruz.''

ABD PASAPORTUNA GÜVENDİ

Oğlunun ABD pasaportu taşıdığını ve yola çıkarken ABD vatandaşı olmasına güvendiğini anlatan Doğan, şöyle devam etti:

''Oraya giderken ''ben Amerikalıyım, bana bir şey yapmazlar' diye güvenerek gitti. Açıkça ABD vatandaşlığına güvendi. 'Ben bu pasaportla giderim yardım da ederim' diye düşünüyordu. Tamamen insani yardım amacıyla gittiği için böyle bir şeyle karşılaşacağını hiç ummuyordu. Oğlum ABD vatandaşı olduğuna güvenip yola çıktı. ABD'nin tutumu bizi hayal kırıklığına uğrattı.''

Oğlunun gemiye yapılan ilk saldırıda şehit düştüğünü öğrendiğini anlatan Ahmet Doğan ''hedef gözetmemiş olabilirler. Yaka kartları yoktu. Sadece pasaportları vardı. Oğlum ilk saldırıda vurulanlar arasında. Tekrar silahla taramaları 5 kurşun atmaları ne kadar vahşi olduklarını gösteriyor. Oğlum ilk saldırıda güvertedeymiş ve ilk saldırıda şehit düşmüş'' dedi.

ABD Büyükelçiliğinden kesinlikle soruşturma açılmasını talep ettiklerini ifade eden Doğan, şöyle devam etti:

''(Takip ediyor inceliyoruz) dediler. Neyi incelediklerini, niye hala soruşturma başlatmadıklarını da anlamış değiliz. Soruşturma başlatılır, ondan sonra inceleme yapılır. Önce inceleyip sonra soruşturma açma mantığını da anlamış değiliz. Burada 2. sınıf vatandaş, 3. sınıf vatandaş pozisyonu var mıdır? Merak ediyoruz. Oğlum çok güveniyordu. ABD arkamdadır diye. Ama pek takip etmediler, ilgilenmediler. Şu anda ABD'nin tavrını bekliyoruz. Birkaç gün sonra inceleyip size döneriz gibi bir bilgi verilmişti. Henüz bilgi gelmedi. Bir müddet bekleyeceğiz. Hangi hukuki yol varsa o şekilde girişimlerde bulunacağız.''

OĞLUM GÜZEL YOLDA ŞEHİT OLDU

Ahmet Doğan, Hükümetin ve diğer yetkililerin kendileriyle yeterince ilgilendiğini, gereken desteği gördüklerini bildirerek, ''Pişmanlığımız, keşkemiz yok. Çocuğumuz güzel bir yolda şehit oldu. Biz de şehit babası olduk. Hayırlı gelişmelere vesile olacak. ABD bunu soruştursa da soruşturmasa da oğlum ve diğer hayatını kaybedenler, bundan sonrası için hayırlara sebep olacaklar'' dedi.