BIST 9.786
DOLAR 32,60
EURO 35,01
ALTIN 2.449,22
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Kaçak otolar yakacak

Gümrükten kaçak geçirilen lüks otomobilller bir çok ünlünün başını yakacak...

Abone ol Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı son yılların en büyük kaçakçılık olayını ortaya çıkardı. Müfettişliği harakete geçiren soruşturma BMW Grubu’nun, 2006 yılınının ilk 6 ayında Türkiye’ye girişi yapılan 600 aracın ithalinin “şüpheli” olduğunu ihbar etmesiyle başlatıldı.

Almanya ve ABD başta olmak üzere uluslararası boyutta sürdürülen soruşturma sonucunda Türkiye’ye girişi yapılmış toplam bin 500 aracın şasi numaraları belirlendi. 14 Aralık 2007 tarihinde tamamlanan iki ayrı dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Soruşturma sonunda, pek çok ünlü sanatçı ve sporcunun kullandığı arabanın bu kapsamda olduğu ortaya çıktı.

BÜYÜKELÇİLİĞE İHBAR EDİLDİ
Berlin Büyükelçiliği Maliye Müşavirliği’ne BMW Grubu adına ihbarda bulunan şirket yetkilisi Kurt Köbisch, 2006 yılının ilk 6 ayında Türkiye’ye çoğu BMW’nin en pahalı modellerinden olan Z-4 marka araç ithal edildiğini, ithalata konu olan araçların fazlalığı nedeniyle kuşku duyduklarını belirtti. Köbisch ihbarında konuyu Bochum Vergi Dairesi ile de paylaştıklarını, vergi dairesiyle yapılan araştırmalar sonucu BMW’ler başta olmak, Porsche, Hummer ve Jaguar gibi lüks otoların da Türkiye’ye düşük değerler üzerinden fatura edildiğini belirledikleri ifade etti. Grup, ortada büyük bir vergi kaçakçılığı ve karapara aklama olayı olduğunu belirterek Türkiye’deki yetkililerle acil görüşmek isteğini belirtti.

İhbarı alan Berlin Büyükelçiliği, durumu Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Gümrük Müsteşarlığı’na iletti. Bunun üzerine Gümrük Müsteşarlılığı, son yılların en büyük lüks oto vurgununa ilişkin soruşturmayı başlattı. Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ ile müfettişler Yücel Karadiş, Yakup Sefer, Melih Gülbay ve Yakup Güneş iki ayrı soruşturma raporunu 14 Aralık’ta tamamladılar.

ALMANYA’DA ARANIYOR
Müfettişler soruşturma raporlarında, Almanya’nın Esehborn kenti Weg-1 65760 adresinde faaliyet gösteren 24 H Auto Turan adlı şirket tarafından ithal edildiğini, bu şirketin sahibinin perde arkasında Hakan Turan adlı kişi olduğunu belirledi. Müfettişler Hakan Turan’ın Almanya’da “Ticari amaçlı çete oluşturarak vergi kaçırmak, suç örgütü oluşturarak karapara aklamak ve vergi kaçakçılığı” suçundan arandığını da belirledi.

ÇOK SAYIDA ÜNLÜ İSİM VAR
Gümrük müfettişleri araştırmalarında, lüks otoların İstanbul ve Gebze Gümrüğü’nden yurda sokuldukları, bilgisayar kayıtlarında yapılan incelemelerde bir çok lüks otonun fiyatının vergi kaçırmak amacıyla değerinin üçte biri kadar gösterildiği böylece ilk vurgunun gümrük kapılarında gerçekleştirildiği saptamasını yaptılar. Müfettişler ikinci büyük vurgunun ise bayi ile lüks otoyu alan kişi tarafından yapıldığının altını çizdiler. Şasi numaraları belirlenen bazı araç sahiplerinin Türk kamuoyunun yakından tanıdığı işadamı, ses ve sinema sanatçısı, stand-up’çı, sporcu, eski milletvekili olduğu ortaya çıktı.