BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

İşte Erdoğan ve Biden özür krizini böyle aştı!

Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasındaki özür krizini yazdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, özür krizinin ardından ilk defa görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden 'ın bu konuda nasıl bir tutum sergilediklerini yazdı.

Görüşmenin perde arkasını yazar Murat Yetkin, "Peki, Beylerbeyi Sarayı’nda ne oldu? Biden’ın Erdoğan ile 4 saate yakın görüşmesinde özür konusu nasıl gündeme geldi? Taraflar o birbirinin yüzüne nasıl baktı?" sorularına yanıt verdi.

Murat Yetkin'in 'Esad, IŞİD bir yana, Biden özür için Erdoğan'a ne dediğini merak ediyorsanız...' başlıklı yazısı bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

HERKES 'ÖZÜR'Ü MERAK EDİYOR

Şimdi size Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasında dört saate yakın süren görüşmede IŞİD’e karşı mücadelenin Suriye sahasında neden Beşar Esad yüzünden
anlaşamayıp, Irak sahasında neden anlaştıklarını anlatacağım. Ama çoğunuz önce şu özür meselesini merak ediyorsunuzdur.

NE OLMUŞTU?

Malum, ekim başında Biden Amerika’da Harvard Üniversitesi’ndeki bir konferansta, Erdoğan’ın Suriye’deki radikal İslamcı gruplara desteğine dair sözler ettiği, sonra da açıp özür dilediği haber olmuştu. Hatırlayacaksınız, Erdoğan “Doğruysa, Biden benim için bitmiştir” demişti. Beyaz Saray da yazılı bir açıklama yaparak “özür” dilendiğini söylemişti.

Ancak bir süre sonra Biden, “Hayır, dilemedim” dedi. Bunu tam da 21-23 Kasım’da Türkiye’ye geleceği belli olduğu sırada söyledi.

Siyaseten hassas kamuoyu ikiye bölündü. Kimi dedi ki, ABD yönetimi Erdoğan’ın IŞİD dahil radikal İslamcı gruplara yardım ettiğine inanıyor, o özür, mahrem toplantıyı sızdırdığı içindi. Kimi dedi ki, biz Beyaz Saray’ın açıklamasına bakarız, buz gibi “özür” diledi.

Dolayısıyla gazeteci milletinin dikkati ikiye bölündü. Hem Türkiye ve ABD arasındaki Esad-IŞİD önceliği konusunda soruları olacaktı, hem de özür konusunda.

SORU BİLE SORDURTULMADI

Olmadı. Biden üç günlük ziyareti boyunca gazetecilerden soru almadığı gibi, soru fırsatı da vermedi. Üstelik sadece gazeteciler de değil. Örneğin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gelip kapanış konuşmasını yaptıkları Atlantik Konseyi katılımcıları da soru soramadı. Mesela 1,5 saat Türkiye’deki güçler ayrılığı ve demokrasinin kalitesi üzerine görüştüğü Denge ve Denetleme Ağı temsilcilerinden de güncel meseleler üzerine soru sormamaları istendi.

Peki, Beylerbeyi Sarayı’nda ne oldu? Biden’ın Erdoğan ile 4 saate yakın görüşmesinde özür konusu nasıl gündeme geldi? Taraflar o birbirinin yüzüne nasıl baktı? Taraflar arası görüşmede yer alan, o toplantı odasında bizzat bulunan kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre, Erdoğan da, Biden da hiç bir şey olmamış gibi davrandılar. Yani dört saat boyunca özür lafı hiç açılmadı.

Türk tarafındaki, yüksek yetkililerden birisi dedi ki, “Konuyu açsaydı, Cumhurbaşkanının söyleyeceği olurdu herhalde. Ama açmayınca, biz de açmadık, yazılı açıklama orada duruyor nasıl olsa.”