BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İran'dan savaş çıkartacak açıklama

İran'dan yapılan açıklamada Gazze'ye gönderilen gemilere İsrail müdahale ettiği takdirde karşılık verileceğini duyurdu.

Abone ol

İran'dan yapılan açıklamada Gazze'ye gönderilen gemilere İsrail müdahale ettiği takdirde karşılık verileceğini duyurdu.

MISIR İRAN FİLOSUNU DURDURMAYI REDDETTİ

İsrail'in, Gazze ablukasını delmeyi amaçlayan İran gemilerinin, Süveyş kanalından geçmesini önlemesi talebi, Mısır tarafından geri çevrildi.

Kuveyt'te yayınlanan El Dar gazetesi Mısır'ın, Gazze'ye doğru yola çıktığı öne sürülen; ancak nerede olduğu bilinmeyen İran yardım gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişine izin vereceğini öne sürdü.

Gazete Mısırlı kaynaklara dayandırdığı haberinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Mısır İstihbarat Bakanı Ömer Süleyman nezdinde girişimde bulunduklarını; ancak bu taleplerinin reddedildiğini yazdı.

GEMİ NEREDE VE İÇİNDE KAÇ KİŞİ VAR BİLİNMİYOR

İsrail'in Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs'ta düzenlediği saldırıdan kısa bir süre sonra İran, savaş gemileri eşliğinde İran Kızılay'ının hazırladığını öne sürdüğü yardımları Gazze'ye göndereceğini duyurmuştu. Ancak bu süre zarfında savaş gemilerinin gönderilmesinin söz konusu olmayacağını açıklayan İran, kaç geminin yola çıkacağı, bu gemilerde kaç kişinin bulunacağı konusunda da sağlıklı bilgi vermemeye başladı.

İran kaynakları geçtiğimiz günlerde bir geminin Gazze'ye doğru yola çıktığını açıklamış; ama bu geminin şu an nerede olduğu ve içinde kaç kişinin bulunduğu konusunda bilgi vermemişti.

İSRAİL: DÜŞMAN GEMİSİ GİBİ ALGILANIR

Geminin İran'dan ayrılması durumunda Arap Yarımadası'nın güneyini dolaşarak Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e açılması ve Mısır karasularından Gazze'ye ulaşması gerekiyor. İsrail daha önce İran'ın yanı sıra Lübnan'dan da yola çıkacağı öne sürülen diğer bir yardım gemisinin de kesinlikle düşman kuvvet olarak algılanacağını ve müdahale edileceğini açıklamıştı.

YÜZLERCE İRANLI'YA VİZE VERİLDİ

Gazete haberinde ayrıca Mısır'daki İran Temsilciliği yetkililerinin, Mısır makamlarının, Gazze'ye girmek isteyen yüzlerce İranlıya vize verdiğini söylediklerini de yazdı. İki ülkenin 1980'den beri diplomatik ilişkileri temsilcilik seviyesinde bulunuyor.

İsrail radyosu da bugün Mısır'ın İsrail'den gelen İran yardım gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçirilmemesi yönündeki talebini reddettiğini duyurmuştu.