BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

İmralı'daki sır fotoğrafa ne oldu?

İmralı’da 17 Ağustos’ta, BDP Eşbaşkanı Demirtaş ve BDP’li Buldan’ın Abdullah Öcalan ile çektirdiği fotoğraf hâlâ gizemini koruyor

Abone ol

İNTERNET HABER - BDP fotoğrafı kamu ile paylaşmak isterken hükümet kanadı, toplum psikolojisini düşünüyor. Hükümet ‘zamanlama’da bir hata yapmak istemiyor

Öcalan’ı, kaldığı odada gösteren son fotoğraf, 2007 yılında kamuoyuna yansımıştı. Aradan 3 hafta geçmesine rağmen 17 Ağustos görüşmesinde çekilen o fotoğraf bir türlü ortaya çıkmadı.

Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın hükümetin, fotoğrafın sokaktaki vatandaş tarafından görülmesi konusundaki ince eleyip sık dokuyan politikasının iki nedeni var. İşte o yazıdan bir bölüm:

GÜVEN İLİŞKİSİ

Edindiğim bilgilere göre, Bunlardan birincisi, önce “hatıra için” talep edilen fotoğrafın daha sonra iç ve dış kamuoyuna yansıtılması yönünde BDP cenahından yapılan açıklamalardan duyulan rahatsızlık. Hükümet kaynakları, çözüm sürecinin esasının güven ilişkisine dayandığını, bunun sürecin her aşaması ve her uygulamasını kapsadığını belirtiyor.

KAMUOYU PSİKOLOJİSİ
İkincisi ise, Öcalan’ın, yıllar sonra fotoğrafıyla da olsa kamuoyu tarafından görülmesinin yaratacağı etki. Buna bir, “zamanlama” meselesi olarak bakılıyor ve terörden çok çekmiş iç kamuoyunun psikolojisi düşünülüyor.
Nevruz’daki, “silahlara veda” çağrısıyla sokaktaki vatandaş için yeniden ete-kemiğe bürünen Öcalan’ın, ortaya çıktıktan sonra uzun süre göz önünde kalacak son görüntüsünün manşetlerde yer alması konusunda ince hesaplar yapılıyor.
Bu hesaplamalarda, çözüm sürecinin ilerleyişindeki durum ve Kandil’den fazlaca yapılan tehditvari açıklamaların rolü büyük. Daha dün ANF’ye konuşan Cemil Bayık, savaşın şiddetlenmesi halinde çekilen PKK’lıların geri döneceğini söyledi.

DEMİRTAŞ'A EMANET
Dün görüştüğüm BDP’liler, fotoğrafın yayını konusunda bakanlıktan izin almalarının söz konusu olmadığını, bunun karşılıklı bir mutabakata bağlandığını, en uygun zamanda yayınlanmasının sağlanacağını söylediler.
Ankara kulislerine yansıyan hava ise fotoğrafın yayınlanması konusunda daha çok bir ambargo konulduğu yönünde.
Fotoğraf karesine, yıllar öncesine göre, saçları, bıyığı ve sakalı kırlaşmış haliyle yansıyan Öcalan’ın yeni fotoğrafı Selahattin Demirtaş’a emanet.
Hükümet ortaya çıkmasına karar verirse; belki bugün, belki yarın, belki haftalar sonra, bugüne kadar çok dar bir çevrenin gördüğü fotoğrafı vatandaş da görmüş olacak.