BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,90
ALTIN 2.430,56
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'nin 'haydut kılıklı' kurmayı kim?

ABD belgelerinde Ümit Özdağ'dan 'haydut kılıklı, beli tabancalı, karizladan yoksun' biri diye tarif ediliyor.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- ABD diplomatlarının MHP ile ilgili Washington'a gönderdiği raporlarda yer alan yorumlar MHP'nin önde gelen isimlerini fena kızdıracak. Devlet Bahçeli'nin soykırım ile ilgili meydan okuması da kriptolar arasında yer alıyor. MHP Genel Merkezi'ndeki 'lütfen silahlarınızı masaya bırakınız' yazısı da belgelerde yer aldı.

Taraf gazetesinin yayınladığı Wikileaks belgelerinde 2005-2010 arası MHP'yi mercek altına alan ABD'li diplomatların tartışalacak yorumları bulunuyor.

18 Ağustos 2005 tarihli ABD'nin Ankara büyükelçisi Siyasi Müsteşarı John Kunstadtler'in kaleme aldığı "Ultra-milliyetçi MHP'de homurtular" başlıklı "kişiye özel" telgrafta Ümit Özdağ'dan "haydut kılıklı milliyetçi" diye bahsediliyor. İşte Özdağ'ı kızdıracak ABD yorumu:

HAYDUT KILIKLI

"Dr. Ümit Özdağ haydut kılıklı bir milliyetçi entelektüel, dış politika teorisyeni ve genel başkan olup, Bahçeli'nin yerine geçmek isteyenlerden biri. Özdağ, siyasi etkinliklere daha fazla zaman ayırabilmek için kısa bir süre önce Avrasya Stratejik Araştırma Merkezi'nin (ASAM) başkanlığını bıraktı: Özdağ, siyasi müsteşarlara son bir yıl içinde ülkenin çeşitli yerlerinde yüzden fazla konuşma yaptığını söyledi. Beli tabancalı gezen Özdağ akıllı birisi ama sıkı bir düşünür değil ve kendisini komplo teorilerine kaptırıveriyor. Ciddi ve kurnaz, cazibeden ve karizmadan ise büstünü yoksun bir adam.

Özdağ, Türk milliyetçiliğinin yenilenmesi çağrısı yapan bir kitap yazdı ama 100 sayfalık bu ince opus minimus (cılız eser) belağatta ağır, politeka belirlemek açısından ise ayrıntıda hafif kalıyor. Türkiye'nin müreffeh ve güçlü bir ülke olmasını istiyor ve bunun için Türkiye'nin küreselleşmeyi kucaklaması gerektini biliyor ama bu yönde nasıl ilerlenmesi gerektiğinden emin değil."

MHP'DE BİR ASİLZADE

MHP'de bir dönem adı liderlik için geçen Rıza Ayhan da bu kriptolar arasında yer alıyor. Belgelerde onun için 'fikir üretmeyi becermiyor' ifadeleri kullanılıyor:

"Dr. Rıza Ayhan, Ankara'daki Gazi Üniversitesi'nde uluslararası ticaret hukuku profesörü ve Bahçeli'nin yerine geçmeye aday olanlardan bir diğeri. Davranış ve tavır açısından Özdağ'ın tam tersi: Ayhan çok yumuşak ve özgüvenli; asilzadeler özgü (neredeyse imparatorvari) bir üslubu var. Ayhan, siyasi müsteşara milliyetçiliğin küreselleşmenin gerçeklerine uyum sağlaması gerektiğini söyledi ama bu cümleyi ne kastettiğini tam olarak anlatmayı başaramadı."

PASAKLI VE DAĞINIK

MHP'nin önde gelen kurmaylarından Şevket Bülent Yahnici'nin profili de çiziliyor. Yahnici'den 'pasaklı ve dağınık' diye bahsediliyor:

"Yahnici eski bir MHP Ankara Milletvekili ama Bahçeli'nin yerine geçmeye aday değil. Yahnici pasaklı ve dağınık. Siyasi müsteşarlarla her yanı kitaplar ve kağıt yığını içindeki ofis/apartman dairesinde buluştu. Yanında bir nargile duran büyük bir koltuğa oturdu, yerde küller vardı. Konuşmaya siyasi müsteşarı, Hristiyan aleyhtarı bir söylemle acemice kızdırmaya çalışarak başladı. Daha sonra da Ankara'ya kırsal göçten şikayetçi oldu; son parlamentoda Ankara doğumlu olan birkaç milletvekilinden birinin de kendisi olduğunu söyledi."

ABD FİŞLEMİŞ

22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra Meclis'te gup kuran MHP'nin önde gelen isimlerini ABD'nin fişlediği ortaya çıktı. Önde gelen isimlerin oluşturduğu iddia edilen gruplar ve milletvekillerinin nitelikleri ABD'ye rapor edildiği ortaya çıktı:

BAKANLAR VE ENTELEKTÜELLER:

"Ahmet Deniz Bölükbaşı, Gündüz Aktan, Meral Akşener, Sabahatin Çakmakoğlu, Mithat Melen, Tunca Toskay"

SADIKLAR: Kenan Tanrıkulu, Oktay Vural, Faruk Bal

ARİSTOKRATLAR: Tuğrul Türkeş, Hamit Homriş

HAYDUTLAR: Osman Durmuş, Atilla Kaya

BAHÇELİ MEYDAN OKUDU

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey 29 Nisan 2009'da Wasihngton'a gönderdiği telgrafta Bahçeli'nin soykırımı tanıması için Obama'ya meydan okuduğu yazılı. Kriptoda geçen metinden özet bölüm şöyle yer aldı:

"Bahçeli'nin meydan okumasının kendisine yaradığına kuşku yok. ABD'nin Ermeni soykırımını tanımasının yaratacağı duygusal tepkiden seçimlerde en fazla yararlanacak olan MHP'dir. Biz soykırım terimini kullanacak olursak ABD ile ilişkileri kötülemekte başı çekecek olan Bahçeli'dir. "

BAHÇELİ'YE LİDERLİK NOTU

Telgrafın sonunda "liderlik notu" başlıklı kısa ve ilgiinç bir bölüm var:

"Devlet Bahçeli özel sohbet ederken inanılmaz derecede yumuşak sesli bir adam; öyle ki çoğunlukla fısıltı halinde konuşuyor. Ayrıca doğal bir siyasetçi de değil, sık sık tuhaf dikkati dağılmış ya da kafası karışmış gibi görünüyor. Görüşmemizdeki Ermeni soykırımı meselesi gibi, kalpten hissettiği konularda ise etkileyici olabiliyor. Böyle zamanlarda bi sesi olduğunu hatılatıyor-kelimenin tam anlamıyla içinden gelen bir sesle-ve dokunaklı akıcı derinden duygulu bir tarzda konuşuyor."

2011'DEN SONRA KÜRTLER MHP'YE OY VERMEYE BAŞLAYACAK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı'nın seçim ve Kürtler ile ilgili değerlendirmesi de dikkat çekici:

Paçacı Kürtler'in 2011'de MHP için kayıp bir dava olacağını itiraf etti. Halinden memnun Kürtler AKP'ye, memnuniyetsiz Kürtler ise BDP'ye oy vereceklerdi ve bu durum ziyadesiyle kuşkulu olan bu teknik grup içinde MHP'nin kendine yer açması için pek bir alan bırakmıyordu. Ancak 2011'den sonra Kürtlerin de MHP'ye oy vermeye başlayacaklarını söyledi. "Bir kez hükümete seçildik mi, AKP'nin yapmaya çalıştığı türden değişiklikleri ülkeyi bölmeksizin yapabiliriz" dedi. "O zaman Kürtler artık bizden kuşku duymayacaklardır."

ili