BIST 10.161
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.442,57
HABER /  POLİTİKA

BDP alınan karara hazırlıklı mıydı?

BDP'nin adaylıkları iptal edilen bağımsız milletvekili adayları Leyla Zana ve Hatip Dicle ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu tarafından adaylığı iptal edilen BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayları Leyla Zana ve Hatip Dicle ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Leyla Zana ve Hatip Dicle'nin memnu haklar iadesi kararını mahkemeye ilettiği ancak reddedildikleri ortaya çıktı. BDP'nin ise mahkemeden çıkan kararı bile bile Zana ve Dicle'yi aday gösterdiği iddia edildi.

YSK, adaylıklarını iptal ettiği bazı isimlerin, seçme ve seçilme konusundaki memnu (yasaklanmış) haklarının ilgili mahkeme tarafından iadesi kararını kendilerine sunmadığını bildirmişti. YSK, bunu bağımsız adaylık şartlarının açıklandığı genelgesinde de belirttiğini ve bu kararı eklemeyenlerin başvurusunun geri çevrileceğini duyurduğunu aktarmıştı. Söz konusu bu memnu hakların iadesi kararını iletmeyenler arasında Zana ve Dicle de vardı. 

DİYARBAKIR'A İKİ YEDEK ADAY

Bu iki ismin, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 9 Mart 2011'de başvuru yaptığı ancak mahkemenin, memnu hakların iadesine YSK'nın karar vermesi gerektiğini belirterek reddettiği ortaya çıktı. BDP'nin de bu isimlerin mahkemeden istedikleri kararı alamadıklarını bildiği ve buna rağmen aday gösterdiği öne sürüldü. Muhtemel bir 'veto' kararını hesap ederek de Diyarbakır'dan iki yedek aday koyduğu ifade edildi.

Zana'nın avukatı Cebbar Leygara tarafından Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, eski DEP milletvekilinin PKK terör örgütü üyeliği suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı, bu cezanın infazının 2.7.2008 tarihinde kesinleştiği kaydedildi. Dilekçede, "Bu haliyle müvekkilim hakkında tesis edilen ceza nedeniyle memnu haklarının iade edilmiş sayılacağı, kamu haklarından yasaklılığının ortadan kalkmış bulunduğunun tespitine karar verilsin." denildi. Mahkeme, bu müracaatı iki gün sonra karara bağladı ve talebi geri çevirdi. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'da memnu hakların iadesiyle ilgili bir hüküm bulunmadığına işaret eden mahkeme, "Bu haliyle hükümlü hakkında 765 sayılı TCK'ya göre memnu hakların iadesine karar verilmesi mümkün olmadığı gibi, sanık hakkında tesis edilen ceza nedeniyle kamu haklarından yasaklılığının ortadan kalkmış bulunduğunun tespitine karar verilmesi yönünde mahkememizce bir karar verilmesinin mümkün olmadığı, talebin haklardan yararlanmak yönünde talepte bulunulacak kamu kurum ve kuruluşu tarafından değerlendirilmesinin gerektiği anlaşılmış olmakla (...) talebin reddine oybirliğiyle karar verildi." denildi.

TUNCEL'E VETO DA BİLİNİYOR MUYDU?

Mahkemenin, 'talebin haklardan yararlanmak yönünde talepte bulunulacak kamu kurum ve kuruluşu tarafından değerlendirilmesinin gerektiği' diyerek YSK'yı işaret ettiği belirtiliyor. Bu durumda Diyarbakır İl Seçim Kurulu ya da YSK'nın bir karar vermesi gerekiyor. Mahkemenin, Dicle hakkında da benzer bir karar verdiği öğrenildi. Bu arada Sebahat Tuncel'in adaylığının da iptal edileceğinin BDP tarafından öngörüldüğü iddia ediliyor.

İŞTE MAHKEMENİN VERDİĞİ O BELGE