BIST 9.872
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.456,75
HABER /  GÜNCEL

Herkes durması gereken yeri bilecek

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Adana’da hastaneden kovulduğu iddia edilen hasta ile ilgili olarak, “Hasta sahiplerinin arzularına göre vey...

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Adana’da hastaneden kovulduğu iddia edilen hasta ile ilgili olarak, “Hasta sahiplerinin arzularına göre veya onların istediği hıza göre bir tedavi yöntemi dünyanın hiçbir yerinde yok. Tedavinin planlamasını hasta yakınları yapmaya kalkarsa bu işin içinde doktorlar da çıkamaz, biz de çıkamayız. Herkes durması gereken yeri bilecek” dedi.
Swissotel’de düzenlenen 2. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’ne katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Müezzinoğlu, Suriyeli mülteci çocukların bulaşıcı hastalık riski ile ilgili olarak bir soruya, “Bununla ilgili önlemler alınıyor. Yaklaşık 6 ay öncesinden başlayan. Suriyeli misafirlerimizi konuşlandırdığımız kamplarda ve 7 ilde polio aşısını ekim ayında başladık sonra ikinci dozu devam ettik. Sınırdan geçen tüm Suriyelilere yaş gruplarına göre aşılarını yapıyoruz. İstanbul’da ve kamp dışında kalanlara aşılama yapıp yapmama konusunda bilim kurulumuz değerlendirme yapıyor. Gerek görülürse İstanbul ve Ankara gibi yaygın olarak yerleştiği bölgelerde de aşılamayı bilim kurul değerlendiriyor. Şu anda Türkiye için bu anlamda tedbir alma görevimiz o tedbirleri alıyoruz” diye yanıt verdi.

ADANA’DA HASTANIN DOKTOR TARAFINDAN KOVULDUĞU İDDİASI
Bakan Müezzinoğlu, Adana’da hastaneden kovulduğu iddia edilen bir hasta ile ilgili olarak ise, “Şu anda bizim 77 milyon vatandaşımızın sağlığa ulaşımı önünde hiçbir engel bırakmadık ama hasta ve hasta sahiplerinin arzularına göre veya onların istediği hıza göre bir tedavi yöntemi dünyanın hiçbir yerinde yok. Tedavinin planlamasını hasta yakınları yapmaya kalkarsa bu işin içinde doktorlar da çıkamaz, biz de çıkamayız. Hasta hastaneye teslim edildikten sonra yönetimi oraya bırakmak lazım. Ama hasta yakını ‘sabah geldim saat 16.00 oldu niye hala ameliyata alınmadı’ diyorsa onun bilgisi bunu karar vermeye yetmez. Tetkikler var, değerlendirmeler var, ameliyathanelerin bir planlaması var. Bunların kararını hasta yakını verirse bu olmaz. O nedenle herkes durması gereken yeri bilecek” açıklamalarında bulundu.

MERS VİRÜSÜ
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’na Suudi Arabistan’da görülen mers virüsü de soruldu. Bu konunun uzun süredir gündemlerinde olduğunu belirten Müzezzinoğlu, “Genelde mers virüsünün bulaşma kaynağı hayvanlardır. Bu da deve, deve sütü ve yarasa. Kaynağı bu. Biz son bir aydır Diyanet İşleri Başkanlığımız ile görüşerek özellikle umre organizasyonları yapan tur operatörlerinden istediğimiz deve çiftliklerine tur organizasyonu düzenlememeleri. Umrecilerimize orada deve sütü ikram etmemeleri. Umrecilerimizden de deve sütü içmemeleri ve temizliğe dikkat etmelerini istiyoruz. İlave tedbire şu an ihtiyacımız yok” diye konuştu.
Eşi ile birlikte umreye giden bir Türk vatandaşında da mers virüsünün görüldüğünü söyleyen Müezzinoğlu, “Tek bir vakamız 15 gün önce eşi ile birlikte umreye giden bir vatandaşımızın eşi rahatsızlanıyor. Cidde havalimanından oradaki hastaneye kaldırılıyor. O arada eşinin tedavisi yapılırken kendisi de grip bulguları olan bir rahatsızlığı başlıyor. Sonra kendisine mers virüsü teşhisi konuluyor. Hastanede tedavisi yapıldı, sağlık durumu iyi” ifadelerini kullandı.
Bakan Müezzinoğlu, İzmir’de vücut geliştirme ilaçları kullandığı iddia edilen bir spor yaptığı sırada hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
“Bu ilaçlarla ilgili sınırlama düzenleme var ama vatandaşımız bunu kontrolsüz, düzensiz kullanıyorsa vatandaşın başına bekçi dikecek durumumuz yok. Bu ilaçların reçetesiz alınabilmesi konusunda tedbirler var. Ama bazen vatandaşımız kontrol dışı uygulamaları yapabiliyor”.
(İHA)