BIST 10.267
DOLAR 32,22
EURO 34,74
ALTIN 2.413,03
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna ordusu Mariupol'de kontrolü sağlıyor

Ukrayna'nın güneydoğu kenti Mariupol'de Rusya yanlısı eylemcilerin kamu binasındaki işgali sona erdirdiği ve güvenlik güçlerinin kent meydanındaki barikatı kaldırdığı belirtiliyor.

Abone ol

Ukrayna'daki merkezi hükümet güçlerinin, güneydoğudaki liman kenti Mariupol'daki devlet binasını Rusya yanlısı ayrılıkçılardan geri aldığını duyurdu.

Binayı geçen hafta ele geçiren Rusya yanlısı eylemcilerin dün akşam binayı neden terk ettiği bilinmiyor.

Ülke genelinde azınlık olmalarına karşın doğu bölgesinde çoğunluk olan Rusça konuşan toplumdan eylemciler birçok kentte kamu binalarındaki işgallerini sürdürüyor.

Kiev'deki geçici hükümet ise eylemcilerin arkasında Rusya'nın olduğunu öne sürerek, orduyu ve diğer güvenlik güçlerini devreye soktu.

Geçen yıl sonunda başlayan AB yanlısı eylemlerin şiddetlenmesi üzerine Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in ülkeyi terk ederek sığındığı Rusya ise Kiev hükümetinin bu suçlamasını reddediyor.

'Silah sesi duyulmadı'

Rusya'nın İnterfaks ajansına konuşan Rusya yanlısı eylemcilerden biri, Mariupol'deki devlet binasının hükümet güçlerinin eline geçtiğini belirterek, "Silah sesi duyulmadı. Bütün milis üyeleri binayı terk etmişti" dedi.

Ukrayna'daki Kanal 5 televizyon kanalı ise bazı isyancıların yeniden toplanarak binayı işgal etmeye yeltendiğini duyurdu. Haberde, durumun kötüleşmeye başladığı öne sürüldü.

Kent meydanında eylemciler tarafından kurulan barikatın buldozerle yıkıldığı gelen haberler arasında.

Dier yandan, doğu kentlerinden Sloviansk'ta bu sabah Ukrayna askerleri ile Rusya yanlısı militanlar arasında çatışma çıktığı belirtiliyor.

Bu arada, Ukrayna hükümeti, Rusya'nın 25 Mayıs'ta yapılması planlanan Devlet Başkanlığı seçimini desteklemesi halinde, Cenevre'de taraflar arasında ABD, AB ve Rusya temsilcilerinin katılımıyla yapılan görüşmelerin devam ettirilmesine katkı sunacağını duyurdu.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya yanlısı eylemcilerin temsilcilerinin içinde yer almayacağı bir görüşme öngörmediklerini .

Donetsk'te "Halk Cumhuriyeti" ilan eden ayrılıkçılar ise Pazar günü bağımsızlık referandumu yapacak.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise referandumu "Ukrayna'yı daha da bölünmeye götürecek yasadışı bir girişim" diye tanımladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Batı yanlısı eylemlerin şiddetlenmesi üzerine Şubat ayında ülkeyi terk etmişti.