BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

BDP'den AK Partiye Suriye önerisi

BDP'li Gültan Kışanak yapılan KCK operasyonlarına sert çıktı. Suriye ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerinin açtını çizdi

Abone ol

İNTERNETHABER- BDP'li Kışanak dün yaklaşık 20 ilde yapılan KCK operasyonlarını sert bir dille eleştirdi. Yapılan operasyonların AKP hükümeti tarafından bizzat programlanmış ve sadece Kürtlere yönelik operasyon olduğu altını çizen Kışanak, Erdoğan'ın Orta Doğu'da yaşanan sıkıntılardan önce kendi ülkesi içindeki sıkıntıları ve sorunları görmesi konusunda uyardı.

'Kendi ülkesindeki yangını söndüremyenin başka ülkedeki yangını söndürmesi mümkün değildir'

Kışanak Suriye'de yaşananları yakından takip ettiklerini ve kamuoyununda bu konu üzerinde durup her şeye rağmen hazırlıklı olaması gerektiğini söyleyen Kışanak Erdoğan'a bir de tavsiyede bulundu.

Erdoğan'ın uçağın düşürülmesi haricinde Suriye ile ilgili politikasının ne olduğunu bilmediklerini söyleyen Kışanak 'Bu bu kadar kritik süreçte tek başına politika belirleme hakkını iktidara vermez. Demokratik çevreleri ile bu konuyu tartışmalı siyasi partileri ile süreci paylaşarak politika oluşturmalıdır.Bunu yapmadığı sürece milli mutabakat araması doğru yaklaşım değildir. Suriye'deki sürecin nereye gideceği tartışmalı.Biz sadece bilgilendirme değil bizim görüşlerimizinde kıymetli olduğu bir paylaşım beklediğimizi söylüyorum.' dedi.

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak konuştu. İşte Kışanak'ın konuşmasından satır başları;

3 yıldır devam eden KCK operasyonları dünde devam etti. Dün sabah Türkiye güne başladığında yaklaşık 20 ilde baskın yapıldı. KESK Genel Başkanı ve 71 sendikacı gözaltına alındı.

BU OPERASYONLAR AKP'NİN YÜRÜTTÜĞÜ OPERASYONLARDIR

Birçok ilde yapılan operasyonlarla 71 sendikacı gözaltına alındı. KESK Türkiye'nin kamu emekçilerinin sendikal haklarını kazanmasında en güçlü mücadele veren konfederasyonudur. Günümüzde hükümetin baskıcı politikalarına karşı en aktif mücadeleyi veren sendikadır.

Çok açık söylüyoruz bu tablo kendisine 'demokrasiyle yönetiliyorum' diyen hiçbir ülkede yaşanmaz.

Bunlar hakkında suçlama varsa sendika merkezleri basılmadan da yapılabailir. Ama AKP zihniyeti bu operasyonları ihtişamla saatlerce süren aramalarla olağanüstülük yaratıyor.

Bu operasyonların AKP'nin yürüttüğü operasyonlardır. Biz soruyoruz güvenceli iş istemek, kayıt dışı ekonomiye karşı çıkmak, KCK'ye karşı çıkmak KCK'li olmaksa KCK'li olalım. Bunların hangisine suç denir? Böyle yargılama olabilir mi?

Biz aslında biliyoruz KESK en güçlü muhalefet odağı olduğu için, emeğin hakkını teslim ettiği için, taşerolaşmaya karşı olduğu için, Kürt sorununa karşı olduğu için susturulmak isteniyor. KESK savaşa değil sağlığa ve eğitime bütçe ayırın dediği için susturulmak isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Hepimiz KESK'li olmalıyız. Bu operasyonun karşısında olmalıyız. Buna sessiz kalırsak bu operasyonları herkesi cezaevine gönderen süreci devam ettirecekler.

BU KÜRTLERE KARŞI YAPILAN OPERASYONDUR

KESK operasyonunda gözaltına alınan Kürt sendikacılar. Sağlık emekçilerine yönelik operasyon yapılır Sağlık emekçisi Kürtler gözaltına alınır. Kadın çalışmalarında Kürt kadınlarına yönelik basınlar yapılır.Kürt gazeteciler, aydınlar, yazarlar...açıkça AKP hükümeti Kürtlere karşı ayrımcı operasyon yapıyor.

Bu ülkede AKP iktidarının emrinde olan mahkemelerle KÜRT operasyonu yapılıyor. Bugün cezaevlerindeki tutuklularının tamamının Kürt olması başka türlü izah edilmez. Kürt sorununu devlet terörü ile baskı altına alma zihniyetidir.

Kimse bu operasyonlardan Kürtler örgütlenmekten vageçecek diye zannetmesin.

İçeride bu kadar zulüm, ayrımcılık var ama Başbakan'ın gündeminde yok. Başbakan emrini veriyor, mekanizmayı kurmuş işletiyor. Emrindeki memurlar bu baskıyı yürütüyorlar. Başbakan'da bize çıkıp Ortadoğuya barış getiren hakların haklarını savunan nutuklar atıyor.Kendi ülkesindeki yangını söndüremeyenin başka ülkedeki yangını söndürmesi mümkün değildir.

Başbakan'ın Orta Doğuyla, Suriye ile ilgilndiği kadar Sayın Başbakan bir zahmet içerdeki sorunlarla da ilgilensin. İçerdeki sıkıntıları yokmuş gibi gösteremez.

Suriye'deki gelişmeler herkesin kaygıyla izlediği hepimizinde kaygıyla takip ettiği gelişmelerdir. Türkiye'nin uçağının düşürülmesini büyük üzüntüyle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Bu konuda Sayın Başbakan partilere gerekli teknik bilgileri vermek üzere davette bulundu. Bize gerekli bilgiler sunuldu.

KRİTİK ZİRVEDE BİZE BU BİLGİLER SUNULDU

Bize sundukları bilgiler kamuoyu ile paylaştııkları bilgilerdir. Uçağın Malatya'dan kaktığı, eğitim için gittiği, Suriye karasularını kısa bir süre ihlala ettiği yönündeki teknik bilgilerdir.

Bu konuda biz Türkiye'nin haklarını kullanarak konunun takipçi olması gerektiğini diplomatik girişimleri yapması gerektiğini ve kamuoyunu tam bilgilendirmek zorunda olduğunu ifade ettik.

Birkez daha tüm Türkiye kamuoyuna ifade etmek istiyoruz Yaşanan olaydan dolayı bundan sonraki süreçte daha kötü sonuçlar doğurabilecek davranışlarda bulunulmaması gerekiyor. Telafisi olmayan yollara girilmemesi gerekiyor.

AK'NİN SURİYE POLİTİKASINI AÇIKÇA BİLMİYORUZ

Evet bu uçağın düşürülmesi kapsamında Türkiye hakkını aramalıdır. Uluslararası hukuku kullanarak hakkını aramalıdır. Ancak bu konuyu AKP hükümetini Suriye politikasından ayırarak bir şeyler söylemek istiyorum.

Bizler hala AKP hükümetinin Suriye politkasını açıklığı ile bilmiyoruz. Açık bilgi paylaşılmamıştır. Kamuoyunun fikri alınmamıştır. Suriye'de kan akıyor müdahale sürecinde ne yapalım dememiştir AKP hükümeti. Biz bunu öneriyoruz.Bizimde fikimiz alınsın.

Bu bu kadar kritik süreçte tek başına politika belirleme hakkını iktidarına vermez. Demokratik çevreleri ile bu konuyu tartışmalı siyasi partileri ile süreci paylaşarak politika oluşturmalıdır.Bunu yapmadığı sürece milli mutabakat araması doğru yaklaşım değildir.

Tarihin kritik sürecinden geçiyoruz. Suriye'deki sürecin nereye gideceği tartışmalı.Biz sadece bilgilendirme değil bizim görüşlerimizinde kıymetli olduğu bir paylaşım beklediğimizi söylüyorum.

DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE TAKİP EDİLMESİ GEREKLİ

Kürtlerin özerlik talebiyle ilgili görüşü nedir açıklasın. Oradaki insanların yaşam güvencesi ne olacak görüşlerini açıklayabilir. Biz Suriye politikası konusunda kamuoyunun dikkatli olması yakından takip etmesi konusunda kendini hazır tutması lazım.

Biz askeri operasyondan yanan değiliz diyorlar ama gidişhat nereye doğru bundan kaygı duyuyoruz. Kamuoyunun beklentilerini karşılayan politikaya AKP dönmelidir.