BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep'te ev ve süs hayvan bakıcılarına eğitim

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Korum Dairesi Başkanlığı tarafından kentte bulunan ev ve süs hayvanları bakıcılarına “uygulamalı eğitim” verildi.

Abone ol

GAZİANTEP Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda yapılan eğitime ev ve süs hayvanı satıcıları ile bakıcıları yoğun ilgi gösterdi. Eğitim öncesi açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Korum Dairesi Başkanı Celal Özsöyler, geçmiş yıllarda yapılan eğitimi bu sene uygulamalı olarak yaptıklarını belirtti.

Bal piton yılanından tavşana, jakodan güvercine, papağandan kanaryaya 20 çeşit evcil hayvanların bulunduğu uygulamalı eğitime ortalama 175 bakıcı ile satıcı katıldı.

Özsöyler, ev ve süs hayvanlarının korunmasına dair Avrupa sözleşmesi, CITES sözleşmesi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Yönetmeliği, ev ve süs hayvanlarının satışı, barınma ve eğitim yerlerinin kuruluş, açılış, ruhsatı, çalışma ve denetleme yönetmeliği, hayvan ekolojisi, hayvan davranışı ve hayvan bakımı ile beslenmesi konularında seminer verdiklerini kaydetti.

Seminer sonrasında katılımcıları sınava tabi tutacaklarını ve başarılı olanlara belge vereceklerini ifade eden Özsöyler, “Bu belgeye olmayan işletmeciler ev ve süs hayvanı satamazlar. Onun için bizden bu belgeyi almaları gerekiyor” dedi.

Özsöyler, uygulama yönetmeliğinin 13. maddesinde, ev ve süs hayvanı satan kişilerin, bu hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili olarak yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim programına katılarak, sertifika almakla yükümlü olduğunu belirtti.

Doğal Hayatı Koruma Dairesi personellerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Aysun Kaya ise kanatlı kuşlar hakkında bilgiler verirken, Ziraat Mühendisi Özhunyurt Güneş Çevik de kafes kuşları hakkında seminer verdi. Evcil kuşların yetiştirilmesi, satılması ve bakımı hakkında katılımcılara detaylı bilgiler veren Çevik, kuşların, kanat kesimi, tırnak kesimi, yemlenmesi, aşısını yapılması, kafesinin temizliği gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi. Çevik, kuşların periyodik bakımlarının ve sağlıklarının en önemli konuların başında geldiğini söyledi.

Seminere Gaziantep merkez ve ilçelerinden ev ve süs hayvanları satan işyeri sahipleri ve işyeri açmak isteyenler ile evde besleyenler katıldı. 6 saati eğitim, 2 saati uygulamalı olan eğitim sınavla son buldu.