BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Ekrem Dumanlı'dan dilsiz şeytan ithamı

Ekrem Dumanlı, zalimlikle suçladığı hükümete karşı sesini çıkarmayan halkı korkaklık ve menfaatçilikle itham etti.

Abone ol

Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, davet ettiği halde Hz. Hüseyin'e sahip çıkmayan Küfe halkı üzerinden seçmeni dilsiz şeytan olmakla suçladı.

14 Aralık operasyonunda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Dumanlı, bugünkü yazısında iktidarı Kerbela faciasının mimarı Yezid'e benzetti. Dumanlı'ın eleştiri oklarının hedefinde zulme zıra göstermekle suçladığı halk vardı.

Anadolu Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Hortoğlu'nun Küfe halkı için yaptığı “Acaba Yezid bize ne yapar, canımızı alır mı” endişesi ve Kûfe Valisi Ubeydullah bin Ziyad’ın zenginlik vaad eden teklifleri" tespitini köşesine taşıyan yazar, sözü günümüzde yaşananlara getirdi. İşte o yazıdan bir bölüm:

'MENFAAT HESAPLARI ALTINDA EZİLDİLER' İDDİASI

"Bütün bu zulümler yaşanırken Hazreti Ali’ye sinesini açarak ev sahipliği yapmış Kûfe halkı ne yapıyordu? Hazreti Muhammed’in torunu, Hazreti Ali’nin oğlunu onlar davet etmiş, o güzel Seyyit’e muhabbetlerini dile getirerek tarihin en trajik cinayetine sebep olmuşlardı. Peki davet ettikleri o güzel insana kıyılırken başlarını yastığa nasıl koyuyor, kalplerindeki med-cezirleri ne ile bastırıyorlardı? Hortoğlu diyor ki, “Hem devlet otoritesini ve gücü temsil eden Yezid’den korkuyor hem de Kûfe valisinin sunduğu maddî imkânlar karşısında sessiz kalmayı tercih ediyorlardı.

DİLSİZ ŞEYTAN

Bu muazzam tespiti demokratik dirayet ve cesaret karinesi haline getiren yazarın affına sığınarak her dönem yaşanan benzer olaylar için ‘Kûfe sendromu’ tabirini kullanmak istiyorum. Çünkü tarihî hadiseler, hiçbir zaman ayniyle tekerrür etmiyor; her dönem benzeriyle ortaya çıkıyor. Tarih boyunca yüzlerce Yezid zuhur ediyor ve yüzlerce Hüseyin gadre uğruyor. Ve her daim karşımıza Kûfe halkı çıkıyor; despot korkusunun ve menfaat hesaplarının altında ezilip kalan Kûfe halkı... Gizliden gizleye gözyaşı dökmek onların necatına vesile olmadı, olamaz da. ‘Dilsiz şeytan’ durumuna düştükten sonra kapalı kapılar arkasında ve fısıltılar eşliğinde “Bu kadarı da fazla” demek zulmü durdurmaya yetmez çünkü…

Her asrın kalbine şöyle seslenmek lazım: “Ey Kûfe halkı! Ne Yezid’den kork ne valisinin menfaat hesabına ram ol.”