BIST 10.342
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.460,96
HABER /  DÜNYA

Dünya Çağlayan mitingini izledi

Çağlayan Cumhuriyet Mitingi uluslararası basında geniş yankı buldu. Dünya mitingi yakından takip etti...

Abone ol

İstanbul'da düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'ni dünya yakından izledi. Uluslararası ajanslar ve haber televizyonları mitingden yayın yaptı. CNN International, BBC ve El Cezire gibi önde gelen kanallar, mitingi ilk haber olarak verdi.

CNN Internatıonal televizyonu:
CNN International, "Türkiye'nin geleceği" manşetiyle verdiği haberde, "En az 300 bin kişi Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam etkili iktidarını protesto etti" dedi.
 
Haberde, "Alanda Türkiye laiktir, laik kalacak sloganı atan binlerce kişi hükümet karşısında laikliği savundu" ifadesi kullanıldı.
 
BBC:
BBC televizyonu da İstanbul'dan canlı yayındaydı. "Laik Türkiye'ye destek için onbinlerce kişi yürüyor" ifadesinin kullanıldığı haberde, mitingin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki kaygıdan ötürü düzenlendiğine dikkat çekildi.
 
BBC, göstericilerin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün İslami geçmişine sadık kalacağından endişe duyduğunu belirtti.
 
Reuters:
Reuters haber ajansı, mitinge katılanların Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına karşı çıktığını yazdı ve Türk bayrakları sallayan binlerce kişinin AK Parti'den Gül'ün adaylığını geri çekmesini istediğini belirtti.
 
Associated Press:
Associated Press ajansının Cumhuriyet Mitingi ile ilgili manşeti "Türkiye'nin demokratik kurumları askerin gölgesinde işbaşında" oldu.



Ajans, "Hükümet ile asker arasında cumhurbaşkanlığı seçimi yüzünden tansiyonun arttığı bugünlerde, 300 binden fazla kişi hükümetin istifasını istedi" ifadesini kullandı.
 
AFP:
Fransız basın ajansı AFP, Çağlayan Mitingi'ne, "Türkiye'de laikliği savunan ve askerlerin cumhurbaşkanı seçimine karışmasını istemeyen" binlerce kişinin katıldığını belirtti.
 
Le Monde:
Le Monde gazetesinin internet sitesinde, haber, "Bir milyondan fazla gösterici laikliği savunmak için İstanbul'da" manşetiyle yer aldı. Gazete, gösteri sırasında "Ne şeriat ne askeri darbe tam bağımsız Türkiye" sloganlarının ön plana çıktığına dikkat çekti.
 
El Cezire:
Arap medyası da İstanbul'daki mitingi izledi. El Cezire televizyonu mitingi, "Türkiye'deki ikinci laiklik yanlısı miting" başlığıyla verdi.
 
Haberde, "Binlerce kişi ordunun radikal İslamcı eylemleri tolere ettiği için eleştirdiği Recep Tayyip Erdogan'ın iktidarını protesto etti" ifadesi kullanıldı.
 
Haberde, "Ankara'daki eylemin ardından gelen bu miting, Türkiye'deki laikler ve İslami kamp arasında giderek artan bölünmeyi gözler önüne seriyor" denildi.