BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.443,23
HABER /  GÜNCEL

Demirele skandal hareket

Sayım hatalarının en somutlarından biri daha ortaya çıktı. Eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eşi oy kullanamayacak…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de sayım hatası nedeniyle oy kullanamayacak. Bu seçimlerde ilk kez uygulanan Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sırasında Demirel’lerin sayımının yapılmadığı belirlendi. Ve seçmen listesinde adı bulunmayan Süleyman ve Nazmiye Demirel oy kullanamayacak. Listede olmadığı mahalle muhtarı tarafından da doğrulandı.

ESKİ SEÇMEN DE OLDU
Sayım memurlarının hatası nedeniyle, yaşayan en eski siyasetçi, eski Başbakan, eski Cumhurbaşkanı sıfatlarına bir yenisini ekleyen Süleyman Demirel, eski seçmen oldu. Demirel, yaklaşık 50 yıldır Ankara Çankaya’da kendisiyle özdeşleşen Güniz Sokak’ta oturuyor. Demirel yalnızca 1993-2000 yıllarında, Güniz Sokak’ta oturmadı. Demirel, bu 7 yıl boyunca Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü’nde ikamet etti. Demirel, Cumhurbaşkanlığı sona erince, kapatmadığı Güniz Sokak’taki evine döndü ve emeklilik dönemini halen burada sürdürüyor.

EVİNİ UNUTTULAR
Bu seçimde ilk kez sokağa çıkma olmaksızın seçmen listeleri Adrese Dayalı Seçmen Sayımı yöntemiyle düzenlendi. Nüfus sayımı üzerinden evlerde seçmen yazımı yapıldı. Ancak bu yazımda Demirel’in Güniz Sokak’taki evinin atlandığı ortaya çıktı. Görevliler, evine gidip yazım yapmayınca Demirel de seçmen olamadı.

FARK ETMEDİ İTİRAZ ETMEDİ
Daha sonra YSK tarafından tartışmalar üzerine seçmen listeleri kontrol için iki kez askıya çıkmasına karşın ne kendisi, ne de sokağındaki sakinler, Demirel’in seçmen yazılmadığını fark etmediler. Demirel de eve sayım görevlisinin gelmemesi ve askıdaki listelerde adının bulunmaması üzerine hiçbir itiraz ve başvuruda bulunmadı.

OY KULLANAMAYACAK
Demirel’in seçmen olmadığını Güniz Sokak’ın bağlı bulunduğu Barbaros Mahallesi Muhtarı Fikriye Akyüz doğruladı. Akyüz, Adrese Dayalı Sayım yöntemiyle kendilerine gelen seçmen listesinde Demirel’in adının bulunmadığını söyledi. Akyüz, bu durumda Demirel’in oy kullanmasının mümkün olmadığını belirtti. Demirel ile birlikte sağlık sorunları yaşayan eşi Nazmiye Demirel ve yine kendileriyle birlikte Güniz Sokak'ta oturan doktorları Aylin Cesur da seçmen yazılmadıkları için oy kullanamayacaklar.

AKARCALI OY İSTEMİŞTİ
Seçmen yazılmadığı için oy kullanamayacağı bilgisi Demirel’e de iletildi. Yaşayan en eski siyasetçi olan 6 kere gidip 7 kere gelen Cumhurbaşkanlığı yapan Demirel’in 29 Mart yerel seçimlerinde hangi parti ve adaya oy vereceği üzerine geçtiğimiz günlerde spekülasyonlar yapılmıştı. DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Demirel’in kendilerine oy vereceğini söylerken, AKP’nin Çankaya adayı Bülent Akarcalı da Demirel’den oy sözü aldığını belirtmişti. Demirel’in seçmen olmadığının ortaya çıkmasıyla “Kime oy verecek” tartışmaları da kendiliğinden sona erdi.