BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,98
HABER /  DÜNYA

Düşman değil artık fırsatlar ülkesi

Avustralya ile Çin arasındaki buzlar eriyor. Uyanan dev artık komşu ülkeleri eskisi gibi tedirgin etmiyor.

Abone ol

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, yöneticileri "geçmişte bazı kötü şeyler yapsa da" Çin'in düşman değil, devasa ekonomik fırsatlar sunan bir ülke olduğunu söyledi.

Rudd, PBS televizyonunda yayımlanan "The NewsHour With Jim Lehrer" programına Washington ziyareti sırasında katıldı.

Avustralya Başbakanı, sunucunun, Amerikalıların Çin'i müttefik mi yoksa düşman olarak mı değerlendirmesi gerektiği yönündeki sorusuna, "Çin'in, 21. yüzyılda hepimiz için çok büyük bir fırsatı ifade ettiğini düşünüyorum" yanıtını verdi.

Rudd, Çin'in, Asya Pasifik bölgesine doğru ilerleyen "küresel ekonomik ağırlık merkezi"nde rolünün büyük olduğunu belirterek, ülkesi ve ABD'nin, Çin'in küresel siyasi, ekonomik ve güvenlik kurumlarına entegrasyonuna ve Pekin yönetiminin iklim değişikliğiyle ilgili taahhütlerde bulunmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Kevin Rudd, bu söyleşiden önce bir araya geldiği ABD Başkanı Barack Obama ile de Afganistan'daki savaş, küresel mali kriz ve iklim değişikliği konularını ele aldı.

Obama da, Rudd ile görüşmesinden sonra, Avustralya Başbakanı ile krize nasıl yaklaşılması konusunda verimli bir görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.