BIST 9.882
DOLAR 32,46
EURO 34,84
ALTIN 2.447,50
HABER /  GÜNCEL

DEİK bakanlık kontrolüne alınmıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Biz DEİK’i Ekonomi Bakanlığı ile ilişkilendirerek, Ekonomi Bakanlığı’nın kontrolü altına almıyoruz. DEİK ort...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Biz DEİK’i Ekonomi Bakanlığı ile ilişkilendirerek, Ekonomi Bakanlığı’nın kontrolü altına almıyoruz. DEİK ortadan kalkmadı. Daha sivil, sivil toplum kuruluşlarının etkin olduğu, kendi kendini yönetebilen bir yapı ortaya çıkaracağız” dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, son açıklanan büyüme rakamları başta olmak üzere ekonomik gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Zeybekci, ABD’nin ve AB’nin Rusya’ya uygulamış olduğu ambargoya Türkiye’nin katılıp katılmamasına ilişkin, “Biz Gümrük Birliği üyesi bir ülkeyiz. AB üyesi değiliz. Bu ambargolara katılmak gibi bir zorunluluğumuz yoktur. Böyle bir şeyi de biz tercih etmeyeceğiz. Biz AB tam üyelik sürecimizi Gümrük Birliği Anlaşmamızı bunları da dikkate alarak ama diğer taraftan Rusya’nın liderliğini yaptığı Asya Gümrük Birliği’ni de yok varsayamayacağımızı, bu birlikle de ilişki kurmak istediğimizi, bunlarla da ilişkilerimizi en üst düzeye gelecek şekilde de geliştirmek üzere, kurmak üzere de önümüzdeki dönemde gayret içinde olacağımızı, bu yönde önemli gelişmeleri de beraber ülke olarak yaşayacağımızı paylaşmak istiyorum” şeklinde konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE İRAN İLE IRAK İLE ÇOK ÖNEMLİ TİCARET GELİŞMELERİMİZİ HEP BERABER YAŞAYACAĞIZ”
ABD’de son birkaç gün içinde terör örgütlerine karşı oluşturulan koalisyonla ilgili olarak ise Bakan Zeybekci, “Ben Ekonomi Bakanıyım, bu siyasi bir konudur. Dışişlerimizin ve hükümetimizin sürdürdüğü bir konudur. Bunun önümüzdeki dönemde Ortadoğu’daki ihracatımıza, ithalatımıza etkileri nasıl olacak sorusuna, Irak’ta düzelme ve şu geçtiğimiz hafta Torba Yasası’nın ertesi günü onaylanan uluslararası anlaşmalardan en önemlilerinden bir tanesi, İran Tercihli Ticaret Anlaşmamız parlamentomuz tarafından onaylandı. Yani artık fiili olarak uygulamaya girdi. Önümüzdeki dönemde İran ile Irak ile çok önemli ticaret gelişmelerimizi hep beraber yaşayacağız. Ben çok ümitliyim bu alanda” dedi.
Orta Vadeli Program’da ise bu yılki hedefin yüzde 4 olduğunu, belki bir nebze aşağıya doğru gözden geçirileceğini bildiren Zeybekci, “Ben 2014’ün son çeyreğinde iç piyasada, iç tüketimde, iç ekonomimizde olumlu yönde katkının olabileceğini, eğer bir gerekli düzenlemeleri yaparsak ta bunun beklenenden çok daha yukarda gerçekleşebileceğini tahmin ediyorum. İnşallah yüzde 4’lük bir seviyeyi yakalayabileceğimize inanıyorum. Ben yüzde 4’ü dilek ve temenni olarak tutmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“DEİK’İN REEL, ÖZEL SEKTÖRÜN YER ALDIĞI, AKTİF OLDUĞU BİR KURULUŞ HALİNE GELDİĞİNİ GÖRECEKSİNİZ”
Torba Yasa’da yer alan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Ekonomi Bakanlığı’na bağlanması ile ilgili düzenlemeye ilişkin Bakan Zeybekci, DEİK’in 1986’da kurulduğunu ve Türkiye’yi dışarıda ekonomik ilişkilerde temsil etme görevi verildiğini ifade etti. O dönemde Türkiye’de Ekonomi Bakanlığı olmadığını ve bugün ise çok daha farklı bir noktaya gelindiğini anlatan Zeybekci, “Biz DEİK’i Ekonomi Bakanlığı ile ilişkilendirerek, Ekonomi Bakanlığı’nın kontrolü altına almıyoruz. DEİK ortadan kalkmadı. Pazartesi veya salı yayınlayacağımız yönetmelikle, özel sektörün tüm katmanlarının katıldığı, daha sivil, sivil toplum kuruluşlarının etkin olduğu, kendi kendini yönetebilen bir yapı ortaya çıkaracağız. DEİK’in reel, özel sektörün yer aldığı, aktif olduğu bir kuruluş haline geldiğini göreceksiniz. DEİK aktivitelerinde, Ekonomi Bakanlığı ile tam bir koordinasyon içerisine girmekte zorlanıyordu. Farklı ülkelerin yetkilileriyle görüştüğünden sonradan haberimiz oluyordu. Bunu eleştiri anlamında söylemiyorum, teknik anlamda bir sıkıntı vardı. Sıkıntıyı giderme anlamında böyle bir düzenleme yapıldı” dedi.
Ekonomi Bakanlığı’na ilk geldiğinde DEİK’in koordinasyonu konusunda sıkıntı olduğunu TOBB’a ilettiğini belirten Zeybekci, "DEİK yine TOBB’un başaktör olduğu bir kuruluş halindedir. TİM, TÜSİAD, MÜSİAD da bunlar genişletilerek olacaktır. Başkanı bakanlık atayacak ama yönetim kurulunun tamamını genel kurulun seçmesini istiyoruz" dedi.

“TÜRKİYE BU SENE KURAK BİR SEZON YAŞADI”
Gıda ithalatı ile ilgili soru üzerine Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:
“Türkiye bu sene kurak bir sezon yaşadı. Kurak sezonu etkileyen tek bir alan var. Buğday üretimimizde Türkiye 22 milyon ton geçen sene inanılmaz bir rakam yakaladı 2013’te. 2014’te 22 milyon tondan 19,5 milyon tona. Bu da Türkiye’nin tüketiminin çok daha üzerinde bir rakamdır. Türkiye buğdaydaki bu kuraklığa ve düşüşe rağmen ithalat ihtiyacı hissetmeyen bir ülkedir. Çünkü geçen seneden de yaklaşık olarak 3 milyon ton civarında bir rezervi de bu seneye devretti. Bu kuraklıkta etkilenen Türkiye’nin gıda ile ilgili bölümlerinde bir etkilenme yoğun bir şekilde yaşanmadı. Sadece dondan kaynaklanan kayısıda, çilekte, kirazda bir etkileşim yaşandı. Türkiye olarak enflasyonu düşürmek amacıyla gıda ithalatına çok mesafeli yaklaşıyoruz.”
(İHA)