BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.447,47
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu AB ile vize muafiyet için tarih verdi

Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat ne zaman başlayacak? Başbakan Ahmet Davutoğlu, vize muafiyetinin Haziran ayında alacaklarını söyledi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, vize muafiyeti konusunda net mesajlar verdi.

Vize muafiyeti şartları konusunda önemli mesafe aldıklarını belirten Davutoğlu, vizesiz AB için Haziran ayını işaret etti.

Başbakan Davutoğlu, AB Konseyi'ne Türkçe hitabı sonrası gazetecilerle buluştu ve vize muafiyeti tartışmalarıyla ilgili gazetecilerin sorusuna böyle yanıt verdi:

VİZE YOKSA GERİ KABUL ANLAŞMASI DA YOK

“Hükümet cephesi” denilince; başta benden olmak üzere, Dışişleri Bakanı’mızdan ve AB Bakanı’mızdan da ileri gelen hiçbir olumsuz sinyal, olumsuz algı yok. Herhangi bir Avrupalı yetkilisinin de kullandığı olumsuz bir ifade yok. Bu işin psikolojisini iyi yönettik; mekanizmaları, altyapısını iyi kurduk. Aksama yok. Geri kabul anlaşması, vize muafiyetiyle bir paket halinde... Onlar vize muafiyeti vermezse, geri kabul anlaşmasını uygulamayacağız demektir. O zaman da mesele eski haline döner. Birbirine bağlı bir konu bu. Türkiye’de öyle bir şey var ki, her konuda ille de olumsuz düşünülecek. Biraz da olumlu düşünülsün. Niye ille de bir kriz çıkması gerekiyor? Güzel gidiyor işte... Bu hafta sonu (Almanya Başbakanı) Merkel ve (AB Konseyi Başkanı) Tusk yeniden Türkiye’ye gelecek. Bu süreç, ahde vefa anlayışı içinde işliyor. Türkiye’de de, AB tarafında da, sürecin çökmesini bekleyenler var. Türkiye’de muhalefet, AB tarafında da aşırı akımlar... Vize muafiyeti şartları itibarıyla da ciddi yol kat ettik. (AB Komisyonu Başkanı) Junker ile de bunları konuştum, kimse bu kadar yüksek performans beklemiyordu.

72 KRİTER VARDI TEK HANEYE İNDİ

72 kriter vardı, şu anda tek haneye indi. Siyasi etik kanunu, adli suçluların iadesi kanunu Meclis’te. 8 tane uluslararası sözleşmeyi bu hafta komisyondan geçireceğiz. Volkan (Bozkır) Bey’in elinde bir liste var, devamlı check atıyoruz. Her Bakanlar Kurulu’nda “Ne noktadayız?” diye soruyorum. Biz haziranda vize muafiyetini alacağız arkadaşlar inşallah. Vize muafiyeti olmazsa, sadece Türkiye kaybetmez, herkes kaybeder. Herkesin kazanması tek yolla olur; onlar vize muafiyetini, biz de geri kabulü uygulayacağız.