BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanının yanıt aradığı soru

Gül'ün görev süresi "5 mi, 7 yıl mı" tartışmasına Sanayi Bakanı Nihat Ergün de katıldı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili kafa karışıklığı sürüyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 7 yıl açıklamasına kabineden bir destek daha geldi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu söyledi.

Ergün “Mevcut cumhurbaşkanı 7 yıllığına seçilmişti. Biz düzenlemeyle cumhurbaşkanının görev süresini 5 yıla indirdik. Peki, süreyi 10 yıla çıkarsaydık, o zaman Gül’ün görev süresi 10 yıla mı çıkacaktı? Eğer süreyi uzatmıyorsan, kısaltamazsın da” dedi.

KİM NE DEDİ?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Ben seçildiğimiz tarihteki Anayasa hükmünün bizim için geçerli olduğunu düşünüyorum. Bu milletvekilleri için 5 yıldır, Sayın Cumhurbaşkanımız için 7 yıldır.

Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş: Buna karar vermesi gereken YSK’dır. Süreci başlatması gereken TBMM Başkanlığı’dır. Sayın Gül, yürürlükteki yasaya göre seçilmiştir. Cumhurbaşkanı makamının erken seçimi yoktur. Görev süresi uzatılamaz, kısaltılamaz.

AK Parti Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: Görev süresi 7 yıldır. Çünkü 7 yıllığına seçtik.

AK Parti Anayasa Komisyonu Üyesi Ayhan Sefer Üstün: Şahsi kanaatime göre 7 yıldır. İntikal hükümleri vardır. TBMM kendi görev süresini kısaltabilir ama cumhurbaşkanının görev süresinde takvim belirleyemez.

CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce: Bizim görüşümüz elbetteki cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Bana göre cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır. Şimdi bu tartışılmayacak bir husus. Cumhurbaşkanın görev süresi 5 yıldır ve hukukende 5 yıldır. Bu bir statü hukukudur. Burada kazanılmış hak söz konusu değildir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay: Şimdi bu tartışılmayacak bir husus. Cumhurbaşkanın görev süresi 5 yıldır ve hukukende 5 yıldır. Bu bir statü hukukudur. Burada kazanılmış hak söz konusu değildir.