BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.442,01
HABER /  POLİTİKA

Cindoruk'tan Erdoğan'a tahliye çağrısı

DP lideri Cindoruk'un gündeminde Başbakan Erdoğan'ın Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi vardı.

Abone ol

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ''Başbakan'ın Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi, Anayasa'ya ve yasaya aykırıdır'' dedi.

Cindoruk, yaptığı yazılı açıklamada, yürütme organının, TBMM binalarında görev yapamayacağını ifade etti. Hüsamettin Cindoruk, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakan, uzunca bir süreden beri Dolmabahçe Sarayı'ndaki bir binada oluşturduğu Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde icra görevi sürdürüyor. Bu bina, TBMM'nin mülkiyetindedir. TBMM binasında veya bu anayasal kurumun mülkiyeti altındaki binalarda, icra görevi yapılamaz. Parlamenter sisteme dayalı Anayasamız, buna cevaz vermez.

TBMM Başkanı olarak göreve başladığım 1991 yılında, icranın başı olan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın, parlamentoda, eski Senato Başkanlığı bölümünde çalışma ofisi olduğunu tespit ettim. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu da o binada faaliyet gösteriyordu. Merhum Cumhurbaşkanı'na, yürütme organının başı sıfatıyla, yasama organının çatısı altında görev yapamayacağını bir yazıyla bildirdim. Merhum Özal, yazıma 'Haklısınız' diyerek cevap verdi, ardından da Cumhurbaşkanlığına bağlı birimleri, kendilerine ait makam odasıyla birlikte tahliye ederek, Çankaya Köşkü'ne taşıttı.

Bugün, Sayın Başbakan tarafından fiili bir durum yaratılmış olduğunu görüyorum. Bilindiği gibi, Milli Saraylar, 2919 sayılı yasa ile TBMM Başkanlığına bağlanmıştır. Bugün, Başbakanlık Ofisi olarak kullanılan eski Beşiktaş Kaymakamlığı da Dolmabahçe Sarayı'nın bir devamıdır. TBMM Başkanı olarak görev yaparken, Beşiktaş Kaymakamlığının da söz konusu binayı usulsüz şekilde kullandığını tespit ettim ve bu mülki amirliğin binadan tahliyesini sağladım. Bu binanın, İstanbul'da bulunan veya İstanbul'a gelip giden sayın milletvekillerinin çalışma ofisi olması için düzenlemelere giriştim. Şimdi görüyorum ki, o binaya Başbakanlık el koymuş.''

Bu durum karşısında, Cumhurbaşkanı'nın ve Başbakan'ın TBMM binasında bulunan odalarının varlığının sorgulanabileceğini vurgulayan Cindoruk, söz konusu odaların; sadece devlet ve hükümet başkanlarının TBMM'de bulundukları sürece istirahatleri amacıyla tahsis edildiğini belirtti.

Cindoruk, açıklamasında, ''TBMM'nin, Cumhurbaşkanlığı Köşkü veya Başbakanlık binasında toplanması mümkün olmadığı gibi, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın da TBMM binasında çalışması Anayasa'ya göre, yasal olarak, sistem olarak mümkün değildir. Sayın Başbakan'ın Dolmabahçe Sarayı'ndaki çalışma ofisini hiç vakit kaybetmeden tahliye etmesi ve sayın milletvekillerine tahsisi gerekir'' görüşünü de dile getirdi.