BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.307,34
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li Şimşek'ten usülsüzlük iddiası!

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, İSFALT’la ilgili usülsüzlükler olduğunu iddia etti...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimler sırasında açıkladığı, Serdar Kepenek ismini hatırlatan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek; “Bu isim biliyorsunuz İSFALT’ın meşhur danışmanı. İşte bugün partimizin çabalarıyla açılan ve Serdar Kepenek dahil olmak üzere İSFALT yöneticilerinin de yargılandığı davanın duruşmasını izlemek üzere buradayız” diye konuştu.

KAMU İHALE KANUNU’NU BY-PASS ETTİLER

İSFALT skandalını hatırlatan Berhan Şimşek; “Hatırlanacağı gibi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İSFALT’ın asfalt danışmanlığı işi Eurasfalt isimli firmaya veriliyor. Ancak ihale iki parça şeklinde veriliyor. Neden iki parça halinde veriliyor? Çünkü ihale bedeli 2 trilyon 300 milyar lirayı aştığında, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabi oluyor. Kanunu by-pass edebilmek için ihaleyi 6’şar aylık iki bölüme ayırıyorlar. İlk ihale 10 Temmuz 2007 tarihli, ihale bedeli 1 milyon 752 bin Euro. İkinci ihale 8 Nisan 2008 tarihli. Bedeli de 1 milyon 743 bin Euro. İki ihalenin toplam bedeli 3 milyon 495 bin Euro” dedi.

DANIŞMANA GÜNLÜK 1.390 EURO

İki ihalenin de açık artırma yapılmaksızın adrese teslim olarak, Serdar Kepenek’in yetkilisi olduğu Eurasfalt Limited Şirketi’ne verildiğini öne süren Şimşek; “Serdar Kepenek de güya uzmanlarına kişi başı günlüğü 1.390 Euro ödüyor. Sonuçta ortaya 3 milyon 495 bin Euro’luk bir yolsuzluk çıkıyor” diye konuştu. Davada, İSFALT danışmanı Serdar Kepenek, İSFALT Genel Müdürü Çağatay Kalkancı ve Genel Müdür Yardımcısı Sabri Meriç’in yargılandığını belirten Berhan Şimşek; İSFALT yolsuzluğundaki ilginç bağlantılara da dikkat çekti.

DAVADAKİ İLGİNÇ BAĞLANTILAR

Şimşek; “İSFALT Genel Müdürü Çağatay Kalkancı kim? Çağatay Kalkancı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın oğlu Hüseyin Ersan Topbaş’ın üniversiteden sınıf arkadaşı. Kalkancı, Hüseyin Ersan Topbaş’ın okul yıllığına “bana iş ayarlayacağından eminim” yazan kişi. Serdar Kepenek kim? Serdar Kepenek, Sivas’ta Madımak Oteli’ni yakan Yalçın Kepenek’in kardeşi. Yalçın Kepenek, o zamanki DGM tarafından Anayasa’nın laiklik ilkesine karşı eylemleri nedeniyle mahkûm olmuştur” diye konuştu.

NOTER DE VAR SAVCI DA

İSFALT AŞ’nin Genel Müdürlüğü’nün Üsküdar’da bulunduğunu, Üsküdar ve Kadıköy’de pek çok noter olmasına rağmen İSFALT’ın tüm defterlerinin İstanbul 10. Noteri’ne tasdik ettirildiğini iddia eden Şimşek; “10. Noter nerede? Fatih’te. Noter kim? Noter, Deniz Feneri Davası’nda yargılanan İsmet Büyükkılıç’tır. Aynı zamanda son genel seçimlerde AKP İstanbul 2. Bölge milletvekili aday adayı olmuştur. Serdar Kkepenek skandalı ortaya çıktıktan sonra partimiz tarafından Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2009 yılında suç duyurusunda bulunuldu. Ancak bu suç duyurusu için sonradan Adalet Bakanlığı listesinden HSYK üyeliğine aday olarak gösterilen Celal Avar tarafından takipsizlik kararı verildi” dedi.

18 Mayıs 2010 tarihinde Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararına Kadıköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunulduğunu davanın ancak o itirazın kabul edilmesiyle açılabildiğini hatırlatan Şimşek; “Olayın özeti şudur; Büyükşehir ihaleleri İSFALT’a fahiş fiyatla veriyor. İSFALT bu işleri, aldığı fiyatın 10’da birine yandaş taşerona verip yaptırıyor. Aradaki farkları da yandaş danışmanlara milyon dolar olarak hediye ediyor. İSFALT’ta çark böyle dönüyor. Hani AKP, Sayıştay’ın özellikle belediyelerin hesap işlerinde denetim yapmasını istemiyor ya, hani İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kendine bağlı iştirakleri denetimden kaçırıyor ya… İşte sebebi budur” dedi.

ŞİMŞEK'TEN YOLSUZLUK İDDİALARI

İSFALT’a yönelik 2009 Mayıs ayında başlanılan ve 2009 Eylül ayında tamamlanan bir sosyal sigorta denetiminden çok ilginç sonuçlar çıktığını  iddia eden Berhan Şimşek; “Müfettiş denetimlerinde birbiri ardına gelen usulsüzlükler tek tek tespit ediliyor. Bunların belgesi de bizde mevcut. Raporlara göre Büyükşehir Belediyesi en az sekiz ihaleyi fahiş fiyatla İSFALT’a verdi. İSFALT da aldığı bedelin çok çok altına bunları yandaş taşeron firmalara verdi. Üstelik taşeron firmalar bundan bir de kâr etti” diye konuştu.

KADİR BEY YÜREĞİN YETİYORSA AÇIKLA

Şimşek; “İBB’nin İSFALT’a verdiği bu sekiz ihalenin toplam bedeli, 428 milyon TL. İSFALT’ın bu işleri taşeronlara yaptırmak için ödediği para ise 165 milyon TL. Şimdi Kadir Topbaş’a soruyoruz, aradaki İSFALT’ın kasasına kalan 263 milyon TL nerede? Kadir Topbaş, bunun hesabını vermek zorundadır. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız. Kadir Topbaş’a hodri meydan diyoruz. Bu aradaki farkın nerede olduğunu açıklasın da görelim” diye konuştu.