BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.504,32
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi ile Erdoğan'ın 'Aşık' atışması!

CHP Lideri yine oklarını Erdoğan'a yöneltti. Polisin öğrencilere yönelik sert müdahalesini eleştirdi. Ayrıca Başbakan'a 'Aşık Veysel' ile gönderme yaptı.

Abone ol

İNTERNETHABER / CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eleştiri oklarını yine Başbakan Erdoğan'a yöneltti. Polisin Dolmabahçe'de öğrencilere yönelik sert müdahalesini eleştiren Kılıçdaroğlu, Başbakan'a "Bunu dünyaya nasıl açıklayacaksın" diye seslendi.

Başbakan Erdoğan'ın kendisine yönelik okuduğu Aşık Veysel dizelerine de yine aynı üslupla yanıt veren Kılıçdaroğlu, 'Aşık Veysel'i ağzına alırken abdest aldın mı?' diye sordu ve Başbakan için Aşık Veysel'den şu dizeyi seslendirdi:

"Birinin aklı yok deli divane
Bir kısmı muhtaçtır acı soğana
Bir kısmını zengin etmiş yan yana
Şimdi kendi saklanıyor sır gibi..."

CHP Lideri, Wikileaks belgelerine, AK Parti'de yolsuzluk iddialarına da değindi ve 'Herkes Allah'tan korkar, AKP'li vekiller de Başbakan Erdoğan'dan korkar' diye çıkıştı.

İşte grup toplantısından ana başlıklar:

Konuşmasına işçi, kadın ve engelli haklarını savunarak başlayan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı göreve çağırdı:

"Geçen hafta iki önemli günü ve haftayı kutladık... Birisi engelliler haftası, diğeri de Kadınların seçme ve seçilme hakkını koruması... 5 Aralık 1934'te kadına seçme ve seçilme hakkı verildi. Ama büyük ölçüde devrimcilerin, CHP'lilerin çıkardığı bir yasadır. Aradan 76 yıl geçti... Bugün dönüp bakıyoruz... 4 milyon kadınımız okuma yazma bilmiyor... 76 yıl sonunda 4 milyon kadınımız okuma yazma bilmiyorsa, bu kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını nasıl kullanacaklar. Kadınlarımız acaba bunu faturasını kime kesmelidir? Ben Türkiye'deki bütün kadınlara söz veriyorum... Siyasette daha fazla yer alacak ve güç olacaksınız...



4 milyon kadınımız okuma yazma öğrenmedi ama üniversiteyi bitiren milyonlarca kadınımız var... Size bazı sorular soracağım.. Bugün 81 ilin valisi içerisinde bir kadın bile yok... 439 vali yardımcısı var kadın sayısı sadece 10... 852 kaymakamdan sadece 5i kadın... Nasıl oluyor da nüfusun yarısını oluşturan kadınlardan bir vali çıkmıyor... Evini gül gibi yöneten kadın ilçeyi mi yönetemeyecek. Şiddete uğrar kadın... Doğru... Sokak ortasında dövülüyorlar, intihar eden kadınlarımız var... Bir yerde ekonomik kriz olduğunda da işten çıkarılan kadın oluyor... Hakkı alacaksınız ve mücadele edeceksiniz..."

ENGELLİ HAKLARI

Engellilerin sorunlarına el uzatacağını belirten Kılıçdaroğlu, tüm engellilere 'Arkanızda CHP var' mesajı verdi:

"Geçen hafta engelliler haftamız da vardı... CHP Genel Merkesi'nde engelli derneklerinin başkanlarını topladık... Yeni evinize hoşgeldiniz diyerek başladım sözlere... Nedeni şu... Biz toplumun her kesimini kucaklayan bir partiyiz... İster engelli olun, ister engelsiz sorunlarınız aynı olabiliyor... Bunları aşacağız... Engelli derneklerinin başkanlarına, 'Sizin sorunlarınızı çözecek olan parti CHP'dir' dedim. Biz birileri gibi söz verip sözümüzden dönmeyiz... Sokakta pek engelli görmeyiz... Neden acaba? Sayıları mı çok az... 9 milyon engelli var... Onların da sinemaya, tiyatroya gitmeye hakkı yok mu? Onlar insan değil mi? Bizler de engelli olabiliriz... Engelli olmak haklarından vazgeçmek değil...

Geçen yasama döneminde CHP ve bütün partilerin desteğiyle bir yasa çıkardık. O yasa 5378 sayılı yasamız... Engelli hakları... Ama yasa çıkarmak yetmiyor... Yasanın amaçları doğrultusunda uygulanması gerekiyor... Şimdi size bir örnek.. Bu yasanın bir geçici maddesi var... 7 yıl içinde toplu taşıma araçları engellilerin de kullanabilecekleri hale getirilecek. 7.7.2005'te süre dolacak.. Peki uygun hale getirildi mi? Bir de bu konuda Sayın başbakan'ın imzaladığı bir genelge var.. Süratle yerine getirin diye... Ancak görülüyor ki hala yerine getirilmiyor..."

ÖĞRENCİLERE POLİS DAYAĞINA ÖFKE...
DİĞER SAYFADA...
TIKLAYIN...

[PAGE]


Kılıçdaroğlu, polisin Dolmabahçe'de öğrencilere yönelik 'Orantısız şiddeti'ni de eleştirdi ve şunları söyledi:

"Bir grup gencimiz, başbakan’a rapor sunmak için yürüyüş yapıyorlar. Taş atmıyorlar, kimseyi dövmüyorlar. Vay sen misin yürüyüş yapan. Coplar, tekmeler. Hangi anlayış bu? Hangi demokrasi anlayışı? O genç kızın polis copları altında, tekme tokat dövülmesini, onun fotoğraflarını acaba recep bey dünyaya nasıl anlatacak?

Başbakan eleştirilemez. Onu eleştiremezsiniz. Onu eleştirenler, bu tür hareketlere katlanırlar. Bunun gereği de başbakan’ın talimatıyla oluyor? Başbakan sen kimsin ki eleştirilemez noktaya kendini oturtuyorsun?

Anayasa’nın 34. maddesi. Herkes önceden izin almadan toplantı ve yürüyüş düzenleme hakkına sahiptir. Bu hakkı kullanan kişiye böyle nasıl davranıyorsun? Bizde demokrasi var, bizde hukukun üstünlüğü var deniyor. Yok kardeşim, burada recep bey demokrasi değil coplu demokrasi.

Bugün ikisi Meclis’e gelmek istedi. Ama giremedi. Burası milletin meclisi değil miydi? Hırsızlık yapsa içeri girer hiçbir sorun yok orada. Hayali ihracat yapsa AKP’de vekil olur. Naylon fatura düzenlese zaten sorun yok bir de bakan olur. Ne yapmış bu gençler Allah aşkına? Yürüyüş yapan genci zaten dövdün. Şimdi de Meclis’e sokmuyorlar. O gençlerin tamamına sahip çıkacağız. Bunu Recep Bey unutmasın"

WİKİLEAKS BELGELERİ

WiKiLeaks belgeleri için Başbakan Erdoğan'ın hala tatmin edici bir açıklama yapmadığını belirten Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın şuanki ruh haliyle ilgili ilginç bir benzetme yaptı:

"Sayın Başbakan bugün konuşurken yine WikiLeaks belgelerine değindi... İddialar var... İddiayı yapan kim? Dünyanın en güçlü devleti... İki ayrı kaynaktan biz bu belgeleri aldık diyor... Başbakan da 'Bizimkiler iki laf edilince hemen çözülüyor' diyor... Diyoruz ki, 'Kamuoyunu tatmin eden bir açıklama yap' Yapmadı... Her yere saldırdı.. Bu neyin işaretidir biliyor musunuz? Hani birileri mezarlıktan geçerken türkü söyler korkusundan... Bu ona benzer...

CHP ispat ederse o gidip o alsın belgeleri ve bankada bulunan mevcut paraları diyor... Biliyor böyle bir hukuksal girişimimiz olamayacağını... Ayrıca şunu da bilsin Recep Bey, CHP'nin kirli paraya ihtiyacı yok!.. Başbakan 'mali sicilim temiz' diyemez... Güvenmiyoruz sana Sayın Başbakan... Kusura bakma ama senin sicilin bozuk... Bize güvenin diyorlar... Size niye güvenelim... Güvenilecek bir şey mi yaptınız?"

'AŞIK' ATIŞMASI!

Başbakan'ın Sivas'ta yaptığı konuşmada 'Aşık Veysel'in dizileriyle' kendisine yanıt vermesini de sert sözlerle eleştiren CHP Lideri, Başbakan Erdoğan için Aşık Veysel'den şu dizileri okudu:

"Sivas'ta Aşık Veysel ile bana yanıt vermiş.. Hani Aşık Veysel'in adını ağzına alırken abdest aldıysa sorun yok.. Çünkü Aşık Veysek hukukun üstünlüğüne inanır, Aşık Veyse adı da üstünde gözleri görmez ama dünyayı çok iyi görür ve tahlil eder. Madem ki Aşık Veysel'i çok seviyorsun... Gülhane Parkı'nda bir Aşık Veyse heykeli var... Medyayaı çağır ve orada bir fotoğraf çektir... Halk ozanlarının arkasına saklanarak iş yapmayın... Sanıyorlar ki halk ozanları onlar için hiç bir şey demiyor... Alın size Aşık Veysel'den bir dörtlük de ben okuyayım...

Diyor ki Aşık Veysel;

Birinin aklı yok deli divane
Bir kısmı muhtaçtır acı soğana
Bir kısmını zengin etmiş yan yana
Şimdi kendi saklanıyor sır gibi

O sır gibi saklananan kim olduğunu elbet biliyorsunuzdur..."

BAŞBAKAN'A YOLSUZLUK HATIRLATMASI

Kılıçdaroğlu sözlerini Başbakan'a bir hatırlatma yaparak noktaladı. Erdoğan'a, geçen haftaki grup toplantısında bahsettiği Süleymani Camii'nin onarımında yolsuzluk yapılıp yapılmadığını tekrar sordu:

"Ben Sayın Başbakan'a bir iki soru sormuştum... Süleymaniye Camii'nin onarımında yolsuzluk yapıldı mı yapılmadı mı diye? Allah'ın evi dediğimiz camide yolsuzluk yapılıyor da neden susuyorsun? Yeri gelince Müslümanlığı kimseye bırakmıyorsun... Ahlaktan bahseden bir Başbakan'ımız var... O zaman bir şey sormak isterim.. Bir insan Allah'tan korkar... Ama senin AKP milletvekillerin farklı.. Onlar senden korkuyorlar... Şimdi bunu da ispatla diyecek... Hay hay... Sen Ankara'dayım diye oy atıyorsun... Ama Hac'da çıkıyorsun... Başbakan dönüp de dedimi bunlara, 'Sizin yaptığınız ahlaka sığar mı? Ahlak mı? Ahlak bunların kenarından bile geçmez. Sicilini düzeltmeye çalışıyorsan.. Önce bunları düzelteceksin..."