BIST 9.884
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.456,41
HABER /  GÜNCEL

Çin muhbir göçmenlere oturma izni verecek

Zengcheng polisi, 10 Haziran'da başlayan ayaklanmaya katılan göçmen işçileri ihbar edenlere para ödülü, asalet ünvanı ve oturma izni verileceğini duyurdu.

Abone ol

Çin Hükümeti'nin ülkenin güneyinde 10 Haziran'da başlayan ve üç gün devam eden ayaklanmaya katılan göçmen işçileri ihbar edenlere para ödülü, asalet ünvanı ve oturma izni vaadettiği bildirildi.

Ayaklanma sırasında çok sayıda resmi bina yağmalanmış, araçlar ateşe verilmiş ve 25 kişi gözaltına alınmıştı.

Ancak, polisin eylemi planlayanları henüz yakalayamadığı belirtiliyor.

Polisin, Zengcheng gazetesinin internet sitesinde yer alan açıklamasına göre, eylemcileri yakalatanlara 1500 doların yanı sıra, daha iyi eğitim ve sağlık hizmetleri alabilecekleri ve ucuz konut hakkından yararlanabilecekleri göçmenlik statüsü ve oturma izni verilecek.

Polisten çağrı

Açıklamada, halka "art niyetli kişilerin ve çetelerin oyunlarına gelmemeleri" çağrısında bulunuluyor ve bu kişilerin yakalanabilmesi için yardım isteniyor.

Zengcheng kentindeki olaylar, Şintang kasabasında polis memurlarıyla iki göçmen seyyar satıcı arasında gerginlik yaşanmasından sonra başlamıştı. Gerginlik iki gün içinde Şiçuan kentinden çok sayıda göçmenin kasabaya akın etmesiyle iyice büyüdü ve 12 Haziran gecesi şiddet olayları patlak verdi.

Göçmen işçiler, genellikle kimsenin yapmak istediği, ağır işlerde çalışıyor.

Bu işçilerin sık sık istismara uğradıkları ve ayrımcılığa uğradıkları belirtiliyor.