BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep telefonlarına zam yapılacak mı?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin 'Elektrik, elektronik gibi ürünlerde ek vergi uygulanacak' sözlerinin ardından ürün satışı patlamıştı. Zeybekçi'nin ek vergiye yönelik soruya 'Hayır olmayacak' cevabı verdiği öğrenildi.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin 2 Temmuz 2015 tarihinde yaptığı “Önümüzdeki 1 ay içinde ilave gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacak. Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor” açıklamasının ardından elektronik eşya satışı patlamıştı.

Reuters, bugün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin “Tablet, cep telefonunda fiyat artırıcı ek gümrük vergisi, telafi edici vergi uygulaması asla olmayacak” açıklamasını servis etti. Bu açıklama tüketicide kafa karışıklığına neden oldu.

cep-telefonlarina-zam-yapilacak-mi-bakan-açikladi.jpg

Zeybekci 7 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada ek verginin nedeniyle ilgili olarak, "Bunu niye Türkiye’de üretmiyorsunuz’ dedik. Bunun katma değerinin, işçiliğinin, teknolojisinin, Türkiye’de üretilsin diyoruz biz. Kendimiz bir cep telefonu markası çıkaralım anlamında söylemiyorum. iPhone ya da başka markalar adı her neyse getirsinler Türkiye’de üretsinler istiyoruz. Teknolojinin montajdan da başlayarak bir şekilde yavaş yavaş Türkiye’de bir tortu bırakacak şekildi bu teknolojinin Türkiye’ye gelmesini istiyorum” sözlerini sarf etmişti.

TEKNOLOJİ DEVLERİ TÜRKİYE'DE ÜRETİM YAPACAK MI?

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci’nin ek vergiyi iPhone ve diğer büyük markaları Türkiye’de üretime çekmek için koyacaklarını açıklamasının ardından ‘Acaba devler gelir mi’ sorusunu da gündeme getirmişti. Bugün dünyadaki toplam cep telefonlarının büyük bir kısmı Çin’de üretiliyor. Bunun sebebi ise Çin’deki düşük işçilik ücreti ve üretim tesislerinin dünyadaki tüm talebi karşılaması. IHS şirketinin yaptığı araştırmalara göre Türkiye’de 2 bin 699 TL’ye satılan bir iPhone 6 modeli yaklaşık 250 dolara (700 lira) mal oluyor. Bu ücretin içindeki işçilik ücreti ise yaklaşık 4.5 dolar (12.5 lira) olarak paylaşılıyor. 2 bin 499 liralık satış fiyatına sahip olan Samsung Galaxy S6’nın maliyeti ise 240 dolar (670 lira). Bu maliyet içindeki işçilik ücreti ise 4 dolar (11 lira) civarında olduğu belirtiliyor.

20 KİŞİYİ GEÇMİYOR

Çin’in telefon başına montaj fiyatında bu kadar düşük seviyeyi yakalamasının sebebi ise üretim tesislerinin fazla olması. 2015 yılı itibariyle Çin’de yaklaşık 450 adet üretim tesisi bulunuyor. Üretim tesislerinde ise 733 binden fazla çalışan bulunuyor. Türkiye’de ise şu anda sadece 1 cep telefonu üretim tesisi yer alıyor ve burada çalışanlarınların sayısı 20 kişiyi geçmiyor. Türkiye’deki cep telefonu üretimi yapan markalara teşvik verilmediğini göz önünde bulunduracak olursak yabancı teknoloji devlerin Türkiye’ye gelmesi kısa vadede mümkün görünmüyor.