BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ankara Bulvarı hakkında flaş karar İptal edildi

ANKARA 5. İdare Mahkemesi, kapatılan Ankara Bulvarı'nın tekrar açılmasına karar verdi. Nöbetçi mahkeme kapatma kararının yürütmesini durdurdu.

Abone ol

ANKARA 5. İdare Mahkemesi, dün gece saat 03.00'te kapatılan Ankara Bulvarı'nın tekrar açılmasına karar verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığından yapılan açıklamada, TMMOB'a bağlı odaların açtığı dava sonucu Ankara Bulvarı ve bağlantı yollarının kapatıldığı hatırlatıldı. Kapatma kararına yapılan itiraz sonucu, kapatma kararının yürütmesinin durdurulduğu, bunun üzerine, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in talimatıyla yolun tekrar trafiğe açıldığı kaydedildi.

ankara-bulvari-hakkinda-flaş-karar-i̇ptal-edildi.20150817164657.jpg

"BİLİRKİŞİLER İDEOLOJİK DAVRANDI"

Bugün bir televizyon programına katılan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek kapanan Ankara Bulvarı için "Mahkeme 5 yıl sonra planı iptal etti. Mahkeme kararını uyguladık, yürütmeyi durdurabilirler. Vatandaşların açtığı davalar değerlendirilecek. Başlayan bulvarı durdurdular. Sonra yeni kanun çıktı ve plan yapma yetkisi verildi. 2011 yılında dava açıldı, biz inşaata başladık. O sıra bilirkişi geldi anıt mezarın olduğu tepeye çıktı ve o bölgeyi seyretti, kararını verdi." dedi.

Gökçek konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Bilirkişilerden yalnızca bir kişi Ankaralıydı. Geri kalan bilirkişiler İstanbul'dan geldiler. Ankara'nın semtlerinden haberleri dahi yoktur. Bilirkişilerin ideolojik davrandığını düşünüyorum. Bu iş uzarsa mevcut olan sıkıntıyı vatandaş hem Mimarlar Odası'na hem de bilirkişilere dava açabilirler"

VATANDAŞIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ

Ankara Bulvarı'nın 5. İdare Mahkemesi'nin kararıyla saat 03.00'ten itibaren kapalı olması, sabah işlerine yetişme telaşındaki vatandaşların tepkisini çekti.

Ankara Bulvarı'na açılan Etimesgut Hava Hastanesi, Ümitköy ve Çiftlik kavşaklarında, trafiğin yoğun olduğu sabah saatlerinde, yolun kapalı olduğu yazısıyla karşılaşan vatandaşların, yolun kapatılması kararının alınmasında etkili olan kuruluşlara serzenişte bulundukları görüldü.

Ulaşıma büyük rahatlık getiren Ankara Bulvarı'nın çok büyük paralara mal olduğunu ve bu paraların kendi ödedikleri vergilerle karşılandığını dile getiren vatandaşlar, yolun bir an önce açılmasını istedi. Yolun kapalı olduğunu gören otomobil sürücülerinin telaş içinde hangi yolu kullanacakları konusunda bilgi almaya çalıştıkları gözlendi.

ankara-bulvari-hakkinda-flaş-karar-i̇ptal-edildi.jpg

ULAŞIMI RAHATLATIYOR

Kavşaklarda çalışan görevliler, zaman zaman itirazlarla karşılaştıklarını ancak mahkeme kararı nedeniyle ellerinden bir şey gelmediğini ifade etti. Başkentte ulaşımı büyük ölçüde rahatlatan Ankara Bulvarı, 5. İdare Mahkemesinin Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) imar planlarının iptal kararı üzerine kapatıldı.

Ulaşıma kapatılan alanlar, Ankara'nın doğu-batı aksında trafiğin büyük oranda yükünü çeken Ankara Bulvarı'nın yanı sıra, Şaşmaz Bulvarı, Zırhlı Tümen önünde açılan yeni yolun bir bölümü, İstanbul Yolu Çiftlik Kavşağı ile çiftlik içindeki eski hemzemin geçit arasında yapılan viyadüğü de kapsıyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası tarafından açılan dava sonucu 5. İdare Mahkemesi, AOÇ imar planlarını iptal etmişti.

AOÇ güney-batı yönünde yer alan, günde 350 bin aracın geçtiği 14,5 kilometrelik alanı kapsayan Ankara Bulvarı, İstanbul ve Eskişehir yolu, Anadolu Bulvarı, Ümitköy, Bilkent, Sincan, Etimesgut, Şaşmaz, Eryaman ve Batıkent'te oturanların ulaşımını rahatlatmak için yapılmıştı.

ankara-bulvari-hakkinda-flaş-karar-i̇ptal-edildi.20150817164208.jpg

MİMARLAR ODASI'NDAN BULVAR AÇIKLAMASI

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Bulvarı'nın yargı kararıyla trafiğe kapatılmasıyla ilgili "İnsanların kullandığı alanı hemen 2 gün içinde 'ben kapatıyorum' yaklaşımıyla yaparsanız herkesi mağdur edersiniz. Bunun bir risk yönetim planı olması gerekiyor. Hangi alanlardan insanlar ulaşım sağlayacaklar bunun ciddi yönlendirmelerinin yapılması gerekiyor" dedi.

Candan, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Ankara Bulvarı'nın hukuksuz olduğunu ve daha önce açılmaması gerektiğini savundu.

"HERKESİ MAĞDUR EDERSİNİZ"

"Kaçak sarayı mühürleyemiyor, ona işlem yapamıyor, gidiyor halkın kullandığı yolu kapatıyor" ifadelerini kullanan Karakuş, şöyle devam etti:

"İnsanların kullandığı alanı hemen 2 gün içinde 'ben kapatıyorum' yaklaşımıyla yaparsanız herkesi mağdur edersiniz. Bunun bir risk yönetim planı olması gerekiyor. Hangi alanlardan insanlar ulaşım sağlayacaklar bunun ciddi yönlendirmelerinin yapılması gerekiyor. Ama Melih Gökçek kentte plan yapmayı boyacı küpü zannediyor. Onun için 'yolu kapattım hadi buradan geçin' diyor."

Candan, Melih Gökçek'in alternatif yolları da kapattığını, halka sürekli eziyet eden bir yaklaşım içinde olduğunu iddia etti.

ankara-bulvari-hakkinda-flaş-karar-i̇ptal-edildi.20150817164251.jpg

MELİH GÖKÇEK'İ İSTİFAYA DAVET ETTİ

Gökçek'in Mimarlar Odası ve meslek odalarını hedef gösterdiğini savunan Candan, şunları söyledi:

"Ciddi yönlendirmelerle eski yolların açılması gerekiyor. Bu yol olmadan önce Ankara'ya nasıl ulaşıyorlardı insanlar. Banliyö hatlarının belki hızlandırılması...Toplu taşıma yok o alana ilişkin. Toplu taşımanın koyulması gerekiyor. Yönlendirmelerin ve bilgilendirmelerin çok ciddi yapılması gerekiyor. Ankara'nın ulaşım ana planı yok şu anda. Ulaşım planı olmayan bir Ankara ile karşı karşıyayız. Kaynakları çok kötü kullanan bir belediye ile karşı karşıyayız. İnsanlara otomobiller yerine toplu taşıma cazip hale getirebilir. Zaten eski yollar var. Yeter ki siz o yolları aktif hale getirin. Her zaman olduğu gibi plansız yapıyor. Bir planı hazırlarken de bilimsel şekilde davranmıyor. Bir yolu kapatırken de 'ben kapattım oldu' ile olmuyor. Siz halkınızı mağdur etmeden çözüm bulmak durumundasınız. Bu çözüm Ankara Bulvarı değil. Onun doğru olmadığını mahkeme ve bilim insanları da söyledi."

Candan, Gökçek'in ayrıcalıklı bir uygulamaya da gittiğini öne sürerek, "Bu ülkenin Cumhurbaşkanının yaşadığı kaçak saraya bir şey yapamıyor. O yolları kapatamıyor. Halkın kullandığı yolu kapatıyor. Saraya kıyak, halka eziyet yapıyor. Planlı yapacak bu işi. Buradaki çözüm bu. Ankara'yı iyi yönetmiyor. İyi yönetilmesi lazım Ankara'nın. Onun için Gökçek'i istifaya davet ediyoruz" ifadesini kullandı.