BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Büyük İzmir yangınından kurtulan tek kilise

İzmir'de restorasyonu devam eden tarihi Ayavukla Kilisesi'nde geçen yıl başlayan çalışmaların bitmek üzere olduğu bildirildi.

Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü tarafından hazırlanan Ayavuka kilisesinin, çalışmalar tamamlandıktan sonra sosyal ve kültürel çalışmaların yapıldığı bir merkez olarak kullanılacağı bildirildi.

Ayavukla Kilisesi'nde yapılan son çalışmalarda, boya tabakalarının ardında gizli kalmış olan Hz. İsa figürü, altın ağızlı Aziz Yuhanna ile melekler Mikail ve Cebrail'i simgeleyen duvar resimleri de yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Yer döşemeleri için son çalışmaların devam ettiği kilisede kullanılan özel kimyasallarla, zeminde zamanla oluşan kir tabakaları ortadan kaldırılarak orijinal haline getiriliyor.

Tarihi kilisenin çevre düzenlemelerinin de önümüzdeki süreçte tamamlanması hedefleniyor.

AYAVUKLA KİLİSESİNİN TARİHİ

19. yüzyılın ikinci yarısında Rum Ortodoks Cemaati tarafından inşa edilen Ayavukla Kilisesi, İzmir tarihinde önemli bir olay olan 1922 yangınında kurtulan tek Rum kilisesi olarak akıllarda kaldı. Yapı 14 Şubat 1924 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifiyle, İzmir ve çevresine ilişkin eski eserleri sergilemek amacıyla Asar-ı Atika Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. 

Daha sonra Kültür Bakanlığı tarafından opera çalışma salonu olarak tahsis edildi. Bu süre içinde yapının bir yangın geçirmesi nedeniyle boşaltıldığı ve böylece günümüzdeki metruk haline geldiği biliniyor. Önceden, mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait olan yapı, ''Korunması Gerekli Kültür Varlığı'' olarak tescil edildi. Yapı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesine tahsis edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Semt Eğitim Merkezi olarak düzenlenecek yapıda, çeşitli kurs ve eğitimlere yönelik olarak bilgisayar laboratuvarı, arşiv odası, seminer odası, yönetim birimi ve sergileme mekanı yer alacak.

Bahçedeki yapılar idari bina ve kütüphane olarak işlevlendirilirken, bahçede açık sergileme mekanları da düzenlenecek. Bahçenin kuzey girişindeki yapı, güvenlik birimi olarak ele alınacak. Batıdaki servis girişinin yanında ise kafeterya mekanı oluşturulacak.