BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.439,83
HABER /  EKONOMİ

Borsa günü düşüşle tamamladı

Piyasada Fitch'den bir not indirimi gelebileceği söylentileriyle bankalar öncülüğünde 97,990 seviyesine kadar gerileyen endeks, sonrasında dalgalı bir seyir izleyerek günü yüzde 1.5'e yakın düşüşle tamamladı.

Abone ol

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,47 düşüşle 99.171,21 puandan tamamladı.Son dört gündür satışların devam ettiği endeks böylece yaklaşık son bir yılın en düşük seviyesinde kapandı.

Kayıpları bugün bir ara yüzde 2.5'i aşan BIST-100 endeksi .XU100 günü yüzde 1.47 düşüşle 99,171.21 puanda tamamladı. Bankacılık endeksi .XBANK ise gün içinde yüzde 4'ün üzerinde düşmesinin ardından yüzde 3.42 kayıpla kapandı.

BIST-100 endeksinin düşüşe geçtiği Salı gününden bu yana kayıp iseyaklaşık yüzde 7'yi bulurken; endeksteki haftalık kayıp ise yüzde 4 oldu.

Analistler dün hisse senetleri piyasasında gözlenen satışlarla ilgili yaptıkları değerlendirmede, bir not indirimi gelebileceği beklentisinin piyasada negatif fiyatlandığına dikkat çekmişti. Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de bu sabah yaptığı açıklamada, "Dün not indirimi konusunda spekülasyon oldu... Olsa da yatırım yapılabilir notun daha da altına inmenin (piyasalara) bir etkisi olacağını düşünmüyorum" dedi. bir kurumun bankacılık analisti de yaptığı değerlendirmede endeksteki düşüşün bankalar öncülüğünde devam ettiğini belirterek, "Bugünkü düşüşte de bu beklentilerin etkisi var" dedi.

Bankacılık endeksinde en çok düşenler arasında yüzde 4.4 ile Garanti Bankası GARAN.IS yer alırken; analistler bu durumda, not indirimi söylentilerinin yanı sıra, bankanın ana ortağının bulunduğu İspanya'daki siyasi sürecin etkili olabileceğini belirtiyor.

İspanya Başbakan Mariano Rajoy'un, uzun süredir devam eden yolsuzluk davası ile ilgili olarak bugün parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasını kaybetmesiyle, İspanyol Sosyalist Partisi lideri Pedro Sanchez başbakan oldu. yandan, BloombergHT'de yayımlanan ve kaynaklara dayandırılan bir habere göre Fitch, Türkiye bankalarına ilişkin bir rapor hazırladı. Rapor henüz Fitch tarafından yayınlanmazken; kaynaklara göre, raporda, bankalardaki gelişmelerin 6 aylık bir süre için izleneceği belirtildi.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan yayınladığı notta, "Kredi derecelendirme kuruluşları genelde önce ülke notunu, sonra bankaların notunu, sonra belediyelerin notunu değiştirir... Not düşerse bankaların finansman kalitesinde bozulma olabilir, buna bağlı olarak da borçlanma maliyetlerinde bir miktar yükseliş görebiliriz" dedi.

Piyasalardaki dalgalanmayla ilgili başka bir bankacı ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Fitch'in raporunun aslında bankaların kredi notunun izlemeye alındığı değil, bankalar ve reel sektörün kur ve yükselen faiz ortamına duyarlılığına yönelik bir rapor olduğu söyleniyor. Dolayısıyla daha teknik bir rapor olabileceği, aslında bir not indirim raporu olmayabileceği düşünceleri ile borsa ve TL kayıplarını azalttı..

Bugün dolar/TL'deki negatif ayrışma da dikkat çekerken; kur gün içinde bir ara 4.64'ü aşmasının ardından saat 1800'de 4.60 seviyelerinde hareket ediyor.