BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.442,01
HABER /  POLİTİKA

Başbakan'ın şifa sırrı Durian nedir?

Durian isimli meyve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun şifa sırrı. Cennet ve Cehennem adı da verilen Durian nedir, nelere iyi geliyor?

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlığı için sık sık 'beyaz çay' içtiği bilgisinin ortaya çıkmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da sağlık ve enerji kaynağı bir meyve keşfettiği ortaya çıktı. Bu meyvenin adı Cennet ve Cehennem de denilen Durian... Peki nedir Durian nelere iyi gelir faydaları nelerdir? 

Yeni Şafak'ın Ankara Haber Müdürü Hüseyin Likoğlu'nun bugünkü yazısında yer alan bilgilere göre, Davutoğlu yoğun çalışma temposunda enerjisini yüksek seviyede tutabilmek için özel bir meyve tüketiyor;Davutoğlu'nun 5 görev yaptığı Malezya'da keşfettiği meyvenin ismi ise 'Durian'

Likoğlu'nun yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çalışkanlığını bilmeyen yok. Günde ortalama 16 saat ve çok yoğun tempoda çalışan Davutoğlu'nun enerji kaynağı merak konusu. Başbakan'ın enerji kaynağı, sofrasından eksik etmediği “durian" meyvesidir. Bu meyve Malezya ve Endonezya'da yetişiyor. Davutoğlu, bu meyveyi 5 yıl kaldığı Malezya'da Uluslararası İslam Üniversitesi'nde görev yaptığı sırada keşfetmiş. Durianın besin değeri çok yüksek. 100 gram durianın 153 kalori enerji verdiği belirtiliyor.

durian.jpg 

"MEYVENİN İSMİNE CENNET-CEHENNEM DE DENİLİYOR"

Duriana, “cennet-cehennem" de deniliyor. Cehennem denmesinin nedeni, dikenlerle dolu kabuğunun kokusu. Duriana bu kadar önem verilmesinin nedeni “cennet" kısmıyla ilgili. Çünkü o dikenli kabuğu sıyırıp açtığınızda ortaya çıkan meyve, bazı insanlara göre olağanüstü lezzetli."

durian-meyvesi.jpg

DURİAN NEDİR?

Durian ağacının anavatanı Güneydoğu Asya; Tayland, Vietnam ve Malezya yarım adası olup, kokusunun biraz pırasaya benzemesine rağmen, dünyanın en lezzetli meyvesi olarak nitelendiril- diğinden, uzak doğu sıcak ülkelerinde de çok geçerlidir.

40 metreyi aşan boyuyla çok uzun bir ağaç olan durian, ormanda yetişiyor. 5 – 10 yaşları arasına meyve vermeye başlıyor. Kabuğuyla birlikte her bir meyvesi, 2 – 3 kg, bazen de 3 kg’ın üstünde.

Vitamin yönünden zengin olması nedeniyle Durian son derece besleyici olan B, C ve E ve yüksek demir içerikli. 

durian.20150330110300.jpg 

DURİAN'IN FAYDALARI
Kökleri ve yaprakları ateş ve sarılık için geleneksel doktorlar tarafından yazılmaktadır. Şişlikler ve cilt hastalıklarında etkin olarak uygulanır. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda Durian güçlü bir kan temizleyicidir. Durian, depresyon hafifletmek için bilinen amino asit triptofan ve anksiyete yüksek düzeyde içererek uykusuzluk ve mutluluk hissi yaratır. Durian yüksek derecede yumuşak protein içererek kas oluşturucu özelliğide vardır. Durian güçlü bir afrodizyak olarak tanınıyor.

DURİAN NASIL KULLANILIR?

Durian, tek parça ya da açılıp bölmeleri ayrılmış halde satışa sunuluyor. Çiğ olark tüketilecekse, soğutulduktan sonra yenmesi öneriliyor. Tıpkı bizim yaptığımız hoşaflar gibi , şekerle kaynatılarak da tüketiliyor. Şimdilerde, dondurmaya lezzet vermek için de kullanılıyor. Sumatra’nın bir kenti olan Palembang’da, durian’ın etli kısmı, topraktan yapılmış kaplarda mayalanıp tüketiliyor. Durianın, konservesi de yapılıyor. Bu meyvenin farklı kullanım alanları da var. Örneğin kabuk kısmı, ipeğin beyazlatıl masında kullanılıyor.