BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan'ın Libya şartları!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da konuşuyor...

Abone ol

İNTERNETHABER- Suudi Arabistan'daki temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mekke Ümmül Kur'a Üniversitesi'nce Fahri Doktora'ya değer görüldü.

Kendisine verilen Fahri Doktora'nın teslim töreninde konuşan Erdoğan, Libya'yla ilgili NATO ve Koalisyon Güçlerine sıcak mesajlar gönderdi. Libya'ya askeri destek verilmesi konusunda çekinceli bir tavır sergileyen Türkiye'nin şartlarını Başbakan Erdoğan açıkladı. Erdoğan, "NATO, Libya'ya yeraltı kaynaklarının zenginliklerinin birilerine dağıtmak için girmemelidir" dedi.

Erdoğan, dün Cidde Ekonomik Forumu'nda da söylediği "Operasyon kısa sürede bitsin" mesajını yineledi.

"Afganistan'ın Irak'ın Sudan'ın durumu ortada, tüm bunların yanında bir de Libya sorunumuz var" diyen Erdoğan, "Aramıza fitne, fesat sokmak isteyenler var" diyerek, batıya sert bir mesaj gönderdi.

İki gündür Suudi Arabistan'dan Libya'daki gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, bugün NATO'ya kesin tavrını belli etti.

ŞARTLARIMIZ VAR!

Libya halkının kendi geleceğini belirlemesinin Türkiye'nin en büyük arzusu olduğunun altını çizen Erdoğan, NATO'nun Libya'ya müdahaleye dahil olması ihtimalini sert sözlerle eleştirdi.

"Şimdi NATO'nun devreye girmesi sözkonusudur. NATO devreye girecekse bizim bazı şartlarımız var. Öncelikle NATO, Libya'nın Libyalılara ait olduğunun tespit ve tescili için oraya girmelidir. Libya'nın yeraltı kaynaklarını, zenginliklerini birilerine dağıtımı için değil. Operasyon işgale dönüşmeden, Libyalıların kendi kararlarını vermesi için fırsat tesis edilmelidir."

OPERASYON KISA SÜREDE BİTSİN

Libya'da değişimin Tunus ve Mısır gibi kansız olmasını istediklerini de ifade eden Erdoğan, dün ilk kez Cidde Ekonomik Forumu'nda da açıkladığı Kaddafi'yle yaptığı telefon görüşmesini anımsattı.

"3 kez kendisiyle, 1 kez oğluyla, 2 kez de mevcut Başbakanla görüşüp görüşlerimizi kendilerine ilettik. Muhalif kesimlerle de görüşmelerimiz sürdü. Ne yazık ki, uyarılarımız dinlenmedi. Bize verilen sözler tutulmadı. Önce kardeş katliamı ardından da uluslararası operasyon geldi. En önemli arzumuz bu operasyonun en kısa sürede sonuçlanması. Can kaybı sorununun da en kısa sürede neticelenmesini istiyoruz."

TUZAĞA DÜŞMEYELİM

"Afganistan'ın Irak'ın Sudan'ın durumu ortada, tüm bunların yanında bir de Libya sorunumuz var" diyen Erdoğan, "Aramıza fitne, fesat sokmak isteyenler var" diyerek, batıya sert bir mesaj gönderdi.

"Her yerde aynı sıkıntı yaşanıyor. Hiç kimseyi suçlamayalım. Kimseyi itham etmeyelim. Neden sorusunu başkalarına sormadan önce dönüp kendimize soralım. Neden bu haldeyiz sorusunun cevabını kendimizde, kendi nefsimizde arayalım. Birileri fitne peşinde olabilir, birileri aramıza nifak tohumları etmek için çaba harcıyor olabilir. Eğer kardeş kardeşi katlediyorsa, biliniz ki fesat odaklarının tuzağına düşülmüştür. Bunun çözümünü daha sonra fesat odaklarında aramanın da bir anlamı yoktur. Biz Irak'tan Afganistan'dan Bosna Hersek'ten edindiğimiz tecrübeyle Libya'daki sorunun dışarıdan değil, içeriden bir müdahaleyle çözülmesini istedik."

HZ. MUHAMMED'İ ÖRNEK GÖSTERDİ

Üniversite öğrencilerine "Geçmişin ihtişamıyla, atalarımıza övgüler yağdırarak bugünü geçiştiremeyiz. Kendinize 'neden' sorusunu sormalıyız" nasihatında bulunan Erdoğan, Hz. Muhammed'den örnekler verdi:

"Hepimiz şunu görmek zorundayız: Hz. Muhammed Kabe'deki Hubel'i kırmadan önce zihinlerdeki Hubel'i kırmıştır. Zihinlerde, gönüllerde, kalplerde putlar kırılınca ardından Mekke fethedilmiş ve Kabe putlardan temizlenmiştir. İşte bugün neden sorusunu sorarak, zihinleri putlardan temizlemek gerekiyor. Geçmişi bu kadar ihtişamlı olan İslam coğrafyası, yoksulluk, açlık, terörle adeta virane görüntüsü vermektedir. Dün Cidde'de ifade ettim. Biz bu tabloyu asla ve asla haketmiyoruz. "