BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Babacan'dan Patriot açıklaması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Patriot füzeleriyle ilgili konuştu, İran'ın eleştirilerine cevap verdi.

Abone ol
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Patriot füzelerinin süresinin bir yıl olduğunu söyledi. İran'ın Türkiye'ye yönelik eleştirilerinin de kabul edilemez olduğunu ifade eden Babacan, Erdoğan'ın kuvvetler ayrılığıyla ilgili muhalefetin eleştirilerine de cevap verdi. 

TBMM Genel Kurulu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerindeki son konuşmalarda, Hükümet adına söz alan Babacan, milliyetçiliğin, ülke borcunun milli gelirin yüzde 74'ünden yüzde 36'sına, yüzde 66'ya çıkmış faizlerin de yüzde 5,77'ye indirmek olduğunu söyledi. Babacan, ''Eğer milliyetçilik bu milleti, bu ülkeyi sevmekse bunu da rakamlarla görüyoruz, çok çok açık bir şekilde' dedi.
 
Ekonomi ve finans alanında eleştirilerin çok dikkatli ve çok hesaplı-kitaplı yapılması gerektiğini vurgulayan Babacan, ''Bütün dünyanın artık, bütün Avrupa'nın kabul ettiği bir Türkiye ekonomisini, hele hele en sağlam noktalarından eleştirmeye çalışmak, bu eleştiriyi yapanlar adına bir güven kaybıdır, Türkiye muhalefeti adına da iyi bir tablo değildir'' diye konuştu.
 
KUVVETLER AYRILIĞI TARTIŞMALARI

Babacan, kuvvetler ayrılığı ile ilgili tartışmalara da değinerek, bu kapsamda Anayasa'nın 125. maddesinin 4. fıkrasını okudu. Babacan, şunları söyledi:
 
''Bizim istediğimizde tam bu. Her kuvvetin kendi anayasal sınırları içerisine çekilmesi. Her taş kendi yerinde ağır. Yasama, yürütme ve yargı sistemin birbirine dengeleyen ve tamamlayan parçaladır. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, devlet organları arasında çatışmanın gerekçesi, farklı kuvvetler arasındaki çekişmenin mazereti olarak da algılanmamalıdır. Yargının kendi yetki alanını kendi kendine genişletecek kararlar alması ve görev alanına girmeyen konularda kuvvetler ayrılığını mazeret gösterip yasama ve yürütmeye müdahil olması, böylesi bir gelişme, güvensizlik ve belirsizlik duygularını besleyeceği gibi keyfiliği, normatif bir değer haline de getirebilir. Sayın Başbakanımızın itirazları da bu çerçevede değerlendirilmelidir. Yargı erkleri kendi anayasal sınırları içinde uygulamaya bunu yansıtmalıdır.''
 
SURİYE POLİTİKASI
 
Türkiye'nin en uzun sınırını paylaştığı Suriye halkının taleplerinin dikkate alınması, değişim sürecinin zararsız şekilde atlatılması için her türlü girişimde bulunduğunu anlatan Babacan, ancak tüm dostane uyarılara rağmen Suriye rejiminin reformları yapmak yerine oyalama taktikleriyle sorunun üstesinden gelebileceğini ve meseleyi baskıyla çözebileceğini zannettiğini kaydetti. Babacan, ''Ne zaman Esed rejimi halkına karşı silah doğrulttu, kadınları, masum sivilleri, çocukları katletmeye başladı, o zaman biz de Suriye halkının yanında yerimizi aldık. Zulümden kaçan Suriyeli kardeşlerimizin mezhebine, meşrebine bakmadan, dinine bakmadan kapılarımızı, evlerimizi en önemlisi gönüllerimizi açtık'' dedi.
 
Babacan, ayrıca bu trajedinin sona ermesi ve akan kanın durması için de yoğun olarak çalıştıklarını söyledi.
 
Suriye meselesinin uluslararası toplumda hak ettiği ilgiyi görmesi için de büyük çaba sarf ettiklerini vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:
 
Yani dünyada artık büyük ekseriyette rejim değil, Suriye halkının gerçek temsilcileri bugün tanınmaktadır. Zaten kendi halkını uçaklarla bombalayan, sahilden harp gemileriyle kendi halkını bombalayan, hatta en son dönemde Scout füzelerini de kendi halkı üzerinde kullanmaya başlayan bir rejimin artık meşruiyeti kalmamıştır. Bu rejim artık gidicidir. Tamamen zamanlama meselesidir.''

İRAN'IN ELEŞTİRİLERİ 
 
Suriye yönetiminin her seviyesinde, özellikle de askeri kanatta her gün kaçışlar olduğunu ifade eden Babacan, muhalefetin ülkenin her bölgesinde etkinliğini artırdığını kaydetti. Babacan, ''Aciz kalan rejimin halkına karşı yürüttüğü bu kirli savaşa komşu ülkeleri müdahil kılmaya dönük niyetlerinin de farkındayız'' dedi.
 
Babacan, İranlı yetkililerin açıklamalarına da değinerek, ''Kendisi 2 bin, 2 bin 500 kilometrelik füzelere sahipken, bu konuda bazı açıklamalar yapması, farklı bir tutum sergilemesi de kuşkusuz bizim için kabul edilemez'' diye konuştu.