BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,88
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Asgari ücrete ek zam sürprizi! İşte 2014 asgari ücreti

2014 yılı için asgari ücret belli oldu. Asgari ücretli için bu kez ek bir zam sürprizi var. Eğer bu olursa çalışan 65 lira fazla alacak.

Abone ol

Yeni anayasa çalışmalarında partilerin uzlaştığı asgari ücretten vergi alınmaması önerisi gerçekleşirse, çalışana 65 TL'lik ek zam umudu doğacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücretten vergi alınmaması önerisine destek vermesi 20 milyon kişiyi heyecanlandırdı. Bu konuda yasal düzenleme yapılırsa, devlet 4 milyar liralık alacağından vazgeçmiş olacak. Bu para çalışana ilave gelir olarak yansıyacak.

65 LİRA ZAM MANASINA GELİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla doğacak farkın işçiye yansıtılmasını istiyor. Asgari ücret üzerinden hâlâ 56.84 lira Gelir Vergisi ile 7.75 lira Damga Vergisi alınıyor. Bu vergilerin kaldırılması durumunda halen net 803 lira olan asgari ücret 65 lira zamlanacak. Evdeki asgari ücretli kişi sayısına göre bu miktar katlanacak.

VERGİ KAÇIRMAK İÇİN ASGARİ ÜCRETLİ
GÖSTERİYORLAR


2014 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?


Asgari ücretin 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 oranında artırılması öngörüldü. Bu artış oranına göre 2014 yılı Ocak ayında belirlenecek brüt asgari ücret;

16 yaşını doldurmuş işçiler için 1.021,50 * % 2,85 = 1.050,61 TL,

16 yaşını doldurmamış işçiler için 877,5 * % 2,85 = 902,51 TL,

Ekonomi yönetimi, asgari ücretin vergi dışı bırakılması durumunda maaşların asgari ücret üzerinden gösterilmesi endişesi taşıyor. Bugün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre milyonlarca dolar geliri olan sporcular bile asgari ücretten gösteriliyor. Birçok işveren daha yüksek maaş ödediği işçisini, primlerini düşük ödemek için asgari ücret üzerinden sigortalı gösteriyor. Bu durum emekli maaşlarını düşürdüğü için çalışanlar buna itiraz ediyorlar. Yine de maaşların asgari ücret üzerinden gösterilerek düşük prim ödenmesinin önüne geçilemiyor.

VERGİ DIŞI KALIRSA ASGARİ PATLAMASI OLABİLİR

Asgari ücretin vergi dışı kalması halinde ise maaşların asgari ücret üzerinden gösterilmesi eğilimi artacak. Çalışanlar da kısa vadede gelir artışı sağlayacağı için maaşlarının asgari ücret üzerinden gösterilmesini talep edebilecek. SGK verilerine göre, Türkiye'de halen 12 milyon 615 bin kişi, SSK'ya tabi olarak sigortalı olarak çalışıyor. Bu kişilerin yaklaşık 5 milyonu ise asgari ücretlilerden oluşuyor. Asgari ücretliler net 803 lira alıyor.

EVLİLER ASGARİDE VERGİYİ DAHA ÇOK ÖDÜYOR

Bu rakama ilave olarak işveren SSK işçi ve işveren primi, işsizlik sigortası primi ile gelir ve damga vergisi ödüyor. Prim ve vergiler toplandığında her bir asgari ücretli için işverenin cebinden çıkan para bin 190 lira. İşveren için en büyük oranı SSK primleri oluşturuyor. 65 liralık Gelir ve Damga Vergisi bekar ve çocuksuz bir asgari ücretli için geçerli rakam. Evli ve çocuklu kişilerin ödediği vergi ise daha yüksek.

EN DÜŞÜK GELİR GRUBU

Asgari ücretli kesim, toplumdaki en düşük gelir grubunu temsil ediyor. Bu nedenle asgari ücretliler için küçük gelir artışları dahi büyük öneme sahip. Ücretler vergi dışı kalırsa, bu kesime rahatlama sağlanacak.

DÖRT PARTİ VERGİDE UZLAŞTI

Yeni anayasa çalışmalarında partilerin üzerinde uzlaştığı asgari ücret üzerinden vergi alınmaması maddesi hafta sonu AK Parti'nin Kızılcahamam Kampı'nda da gündeme geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan uzlaşmaya destek verdi. Böylece asgari ücretin vergi dışı kalması için önemli bir adım atılmış oldu. Geçen yıl da Meclis'te çalışmalarını sürdüren Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 4 partinin uzlaşmasıyla asgari ücretin vergi dışı bırakılması yönünde karar almıştı.