BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.435,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Apple'ın pisliği ölüm skandalıyla çıktı

Apple'ın Çin'deki İphone fabrikasında 18 yaş altı çalışan bir işçinin ölümü gündeme bomba gibi düştü.

Abone ol

İNTERNETHABER-(DIŞHABERLER)

Dünya devlerinin köle işçi merkezine dönen Çin bununla çalkalanıyor. Apple'ın fabrikasında çalıştırdığı çocuk öldü. Skandal bu ölümle ortaya çıktı.

Apple'ın yeni akıllı telefonu İphone 5c üretimi yapan Çindeki Pegatron fabrikasında çalışan 15 yaşındaki işçinin ölümü gündeme bomba gibi düştü. 

SAHTE BELGEYLE 20 YAPTILAR

18 yaşın altındaki çalışan günde 12 saatten 6 hafta çalışmasından sonra zatürreden ölmesi Çindeki çalışma koşulları açısından kırmızı alarm niteliğini taşıyor.

Aslen 15 yaşında olan fakat çalışma koşulları için yaşı 20 olarak gösterilen çalışanın 1 ay boyunca aralıksız çalışma saatleri sonrası İphone fabrikasında ölmesi büyük yankı uyandırdı.

apple2.jpg 

Shi Zhaokun'un Tayvanlı üretim şirketi Pegatron tarafından istihdam edildiği iddia edildi. Fakat ölen işçinin ailesi yoğun çalışma saatlerin çocuklarının tedavi olmadığını ve 9 Ekimde hastaneye kontrole gittiği ve birkaç gün sonrasında öldüğü haberi açıklandı.

Ölen çocuğun babası oğlunun ilk hafta 79 saat ikinci hafta 77 saat ve üçüncü hafta 75 saat çalıştırıldığını iddia etti.

Pegatron firması genç isçinin ölümünden çalışma saatlerinin sorumlu olmadığını savunurken birkaç ay önce 2 gencin daha ölmesi dikkatlerden kaçmadı.

apple3.jpg

Çin kanuna göre genç çalışanın çalışabilecek yaşta olmadığı açıklandı. Çindeki iş hakları sorumluları son yaşananla birlikte Pegatron ve Foxconn'da yaşanan 5 ölümün çalışma saatlerin fazlalığından sorumlu tuttu.

Apple'ın iPhone ve iPad ürünlerini Çin'de üreten fabrikalarda çalışma koşullarına ilişkin "önemli sorunlar" tespit edildi. Bunun üzerine Apple Apple, Amerika Adil Emek Derneği (FLA)'ne başvurarak kendisi için üretimde bulunan Foxconn ve Pegatron adlı şirketlerin çalışma koşullarına dair bir inceleme yapılmasını istedi. 

apple4.jpg