BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.434,41
HABER /  GÜNCEL

Anket sonuçları nasıl Adil Gür'den MHP bombası!

16 Nisan referandum sonuçları nasıl çıkar? Anket sonuçlarına göre EVET oyları mı HAYIR oyları mı önde? Adil Gür anket sonuçlarını analiz etti. MHP seçmeni HAYIR mı diyecek EVET mi? 'Hesabınızı buna göre yapın' diyen Adil Gür işin püf noktasını verdi.

Abone ol

TÜRKİYE 16 Nisan referandum oylamasında EVET mi HAYIR mı diyecek? Referanduma iki hafta kala anket sonuçları EVET'i işaret etmeye başladı. Peki referandumda Türk halkı siyasetçilere bir sürpriz yapar mı? MHP seçmeni bütün hesapları değiştirip sandıkta HAYIR diyebilir mi?

"Herkes hesabını kitabını buna göre yaparsa, 16 Nisan akşamı kimse hayal kırıklığı yaşamaz" diyen Adil Gür, referandumun şifrelerini verdi. Adil Gür'e göre referandum oylaması genel ve yerel seçimlerden çok farklı. Vatandaş referandumda 'cebine ve gündelik yaşama bakarak' oy vermeyecek. Referandumda seçmen 'ideolojik' olarak karar verecek. Adil Gür referandumda EVET mi HAYIR mı çıkacak merakında olanlara da formülü söylüyor ve şöyle diyor;

-"16 Nisan’da ne çıkacağını kamuoyu çok fazla merak ediyor olabilir ama, kağıdı kalemi eline alıp partilerin oy oranlarını alt alta yazan herkesin bu hesabı yapması mümkün. Yapılacak seçim bir Milletvekili seçimi olsaydı, gündelik yaşamına, cebine, konjonktüre bakarak karar verecek bir seçmen kitlesi olacaktı.

Yıllardır yerel ve genel seçimlerde seçmen davranışını belirleyen asıl etkenin ideoloji olmadığını söyleyen birisi olarak, 16 Nisan için şunu söylemek mümkün. 16 Nisan’da halk oylamasının sonucunu seçmenin ideolojik yaklaşımı belirleyecek, gündelik yaşamdan ve konjonktürel gelişmelerden bu referandumda seçmen çok fazla etkilenmeyecek."

MHP seçmine evet mi hayır mı diyecek?
Herkesin yanıtını en çok merak ettiği noktalardan biri de MHP seçmeninin sandığa gittiğinde sergileyeceği tutum. Bu konuda da Adil Gür'ün görüşleri şöyle;

-MHP tabanında az veya çok bir görüş farklılığı olduğu doğru, ama bu görüş farklılığının MHP’deki liderlik ve yönetim tartışmalarıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Ne mi demek istiyorum, 2010 referandumunda MHP’nin tavrı ‘Hayır’dı ama MHP seçmeninin bir bölümü gitti ‘Evet’ oyu verdi, sandıktan % 58’lik bir sonuç çıktı. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP’nin Cumhurbaşkanı adayı vardı, MHP tabanının bir bölümü AK Parti’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdi. Dikkat edilmesi gereken asıl ayrışma ideolojik. MHP’nin iki farklı tabanı var, Karadeniz’de, Orta Anadolu’da ve Doğu’da Ak Parti seçmeni ile benzeşen, Ege’de, Akdeniz’de ve Trakya’da ise CHP seçmeni ile benzeşen seçmenler var.


Özetle referandum sonucu ile ilgili hesaplar yapanlar bu ideolojik farklılıkları gözden uzak tutmamalılar. MHP yönetimi ‘Hayır’ deseydi de ‘Evet’ oyu verecek MHP’liler olacağı gibi, MHP yönetimi ‘Evet’ dediği halde hayır oyu verecek veya sandığa gitmeyecek MHP seçmenleri olacaktır.

GİZLİ HAYIRCILAR VE EVETÇİLER VAR MI?
Bazı anket firması sahiplerinin iddiası AK Parti başta olmak üzere bir çok partide gizli 'HAYIR'cılar oludğu yönünde. Peki Adil Gür ne diyor? İşte yanıtı;

-Konya’da kendisini gizleyen CHP’li seçmen var,  İzmir’de gizlenen AK Parti’li, Yozgat’ta HDP’li, Diyarbakır’da ise MHP’li seçmen var.  Özetle ‘Mahalle baskısı var mı?’,  evet var ancak, mahalle baskısı bölgeye göre, yöreye göre değişiyor. 16 Nisan’da ‘Hayır’ oyu verecek ‘Hayır’cılar, bazı bölgelerde ise ‘Evet’ oyu verecek ‘Evet’çiler mahalle baskısı nedeniyle biz araştırmacılara gerçek fikirlerini söylemekten çekiniyor olabilirler. Ancak hepsi bir araya geldiğinde, sonuca etkisi yok denecek kadar az. Çünkü matematiksel olarak bunlar birbirini götürüyor.


16 Nisan’a giderken Ak Parti ve CHP seçmeninin tavrı çok net. Şu tarz haberler okuyorum; Ak Parti seçmeninin şu kadarı kararsız veya ‘Hayır’cı, Chp seçmeninin şu kadarı kararsız veya ‘Evet’çi. Her ikisine de gülüp geçiyorum, 16 Nisan’da bu iki partinin seçmeninin neredeyse tamamına yakını partisinin tavrı doğrultusunda karar verecek.